İzmir'in 500 yıllık lezzeti boyoz emin adımlarla geleceğe taşınacak. Ünlü boyoz ustaları ve yeni nesil boyozcular BY Boyoz ve Pırlanta unları tarafından düzenlenen  'Gelenek ve gelecek' temalı buluşmayla bir araya geldi. İzmir'in önemli işletmeleri ve gıda firmalarını buluşturan organizasyonda, daha iyi boyoz ve daha iyi işletme için ustalar tecrübelerini paylaştı.

Daha lezzetli boyoz

'Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı...'
Bu dize Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük şairlerinden Cemal Süreya'nın çok bilinen şiirlerinden birinden.  Ancak ünlü şair İzmir'de yaşasaydı, bu şiiri belki de şöyle yazardı; 'Boyozun mutlulukla bir ilgisi olmalı!'

Yumurta ve çayla

1400'lü yılların sonunda başlayan bu lezzet fırtınası hala İzmirlilerin damaklarını çatlatmayı başarıyor. Yanında kaynamış ya da kara fırında pişen yumurta ve çayla buluştuğu zaman boyozun gerçekten mutlulukla bir ilgisi olmalı. Türkiye'ye yerleşen Sefaradlar tarafından yapılmaya başlanan boyoz, artık İzmir'in en önemli simgelerinden. Gün geçtikçe popülaritesi artan boyozu ustasının elinden yemek daha büyük bir mutluluk verir. Bu mutluluğu geleceğe taşımak için geçmişte kendi ustalarından boyoz yapmanın püf noktalarını öğrenen üstadlar artık tecrübelerini yeni nesile aktarmaya başladı.

Buca'da buluşuldu

Daha iyi boyoz ve daha iyi işletme için tecrübelerin paylaşıldığı organizasyon Buca'da gerçekleştirildi. BY Boyoz işletmecisi Ümit Kuday ve Büyük Hekimoğlu Pırlanta Un Ege Bölge Müdürü Ömer Şahin'in ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmaya Yudum Yağ Ege ve Akdeniz Bölge Müdürü Salih Pamuk, Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, Pideciler ve Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen destek verdi.
Boyozu en güvenli ve en lezzetli haliyle yaşatmak için yapılan organizasyonda konuşan BY Boyoz İşletmecisi Uğur Kuday, 'Gelenekten geleceğe isimli bu organizasyonun en önemli amacı eski ustalarımızın, yeni nesil ustalarımıza boyozun kıymetini ve imalat sırlarını anlatmalarıydı.
En önemlisi de mesleğimizi daha nitelikli bir hale getirmek ve İzmirlilere en iyi boyozu sunmak için tecrübelerimiz paylaşmak için buradayız.
Bu sayede iyi boyozu gelecek nesillere aktarmak için önemli bir adım atmış olduk.
Bizler İzmirimizin bu lezzetli simgesini en üst seviyeye çıkarmak ve onu geleceğe taşımak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bugün buraya gelen ustalamız ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum' diye konuştu.

'Kültürel ve ekonomik değer'

Boyozun  önemini vurgulayan Büyük Hekimoğlu Pırlanta Un Ege Bölge Müdürü Ömer Şahin ise konuşmasında şunları söyledi;
'Biz İzmirliyiz ve İzmir'e büyük bir değer katan ustalarımızla birlikte 500 yıllık bu önemli mesleği gelenekten geleceğe taşınmasını arzu ediyoruz. Boyozun hem kültürel olarak hem ekonomik olarak daha büyük bir yer bulması için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.'

DİP EKSPRES

Pozitif günler

Bir sosyal sorumluluk hareketi olan Pozitif Günler projesinin üçüncüsü bu yıl 15 Aralık tarihine kadar, CEFIC ana sponsorluğunda CarrefourSA Bursa ve Palm City Mersin Alışveriş Merkezleri'nde gerçekleştiriliyor.
Kişiler, toplum ve tüm dünya vatandaşları için olumlu duygu düşüncelerle daha iyi bir gelecek inşa edebilmek temel felsefesiyle geliştirilen proje kapsamında hedef; iyi niyetli, sosyal sorumluluk duygusunu pekiştiren olumlu paylaşımların çoğalması. Pozitif bir toplumda yaşamanın, daha duyarlı bireyler olmanın önemini bir kez daha vurguluyor.