Resmi Gazete'de Gelir Vergisi Tebliği yayımlandı. Tebliğe göre, pilot, kabin memuru, iş yeri açmaksızın internet üzerinden satış yapanlara ilişkin gelir vergisi istisnası getirildi. Ayrıca ölüm, engellilik ve hastalık gibi durumlarda ödenen tazminat ve yardımlar, 4447 sayılı Kanun uyarınca ödenen işsizlik ödeneği, 4857 sayılı Kanunun 21 inci maddesine göre ödenen işe başlatmama tazminatları gelir vergisinden istisna tutuldu.
İş yeri açmadan evde üretim yapanlar, internet satışlarında gelir vergisinden muaf tutulacak. İnternet odağında baktığımızda ise iş yeri açmamak üzere evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç tutularak muharrik kuvvet kullanmayan ve dışarıdan işçi almayanlar gelir vergisinden muaf tutulacaklar.
Yani herhangi bir iş gücü kullanmadan evlerinde havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri üretenler herhangi bir vergi ödemek zorunda kalmayacak. Buna yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarı ilgili yıl için geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarından fazla olmamak üzere, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar da dahil olacak.

Şu işsizlik bir olmasa

İşgücü İstatistiklerini Aralık 2018'e göre incelersek şunları görüyoruz: İşsizlik oranı % 13,5 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 11 bin kişi artarak 4 milyon 302 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 3,1 puanlık artış ile % 13,5 seviyesinde gerçekleşti.
Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 3,3 puanlık artış ile % 15,6 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 5,3 puanlık artış ile % 24,5 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 3,1 puanlık artış ile % 13,7 olarak gerçekleşti. İstihdam oranı % 45,4 oldu.
İstihdam edilenlerin sayısı 2018 yılı Aralık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 633 bin kişi azalarak 27 milyon 655 bin kişi, istihdam oranı ise 1,5 puanlık azalış ile % 45,4 oldu.
Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 375 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 258 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin % 17,3'ü tarım, % 19,8'i sanayi, % 5,8'i inşaat, % 57'si ise hizmet sektöründe yer aldı.

Girişimcilik dünyasında ne oluyor?

Sanayici ve girişimciler, 'Niye bu konuyla ilgilenmeliyim?' sorusunu kendilerine sorabilirler?
Ben de neler öğrenmeleri gerektiğini belirteyim:
Üç ayrı konuyu ve dallarını ele alıyorum...
Silikon Vadisi'nin dünyaya etkileri, Startup'ların diğer şirketlerden ne farkı var?
Örnekler ve vaka çalışması; Para kazanmak mı dünyayı değiştirmek mi?
Risk ve belirsizlik: Doğrusal büyüme ve katlamalı büyüme, Ölçek ekonomisi ve ölçeklendirme...
Kıtlık ekonomisi ve bolluk ekonomisi,
İnovasyon, pazarlama ve iş modeli ne demek ve neden önemli?
İş modellerindeki yenilikler, Startup yatırım modeli, Değerleme kavram. Türkiye'de bu konudaki gelişmeler, Gelecek beklentileri; Egzersiz: İşinizle ilgili en büyük sorununuz ne? İmkan ve yapılabilirlik kısıtı olmasa ideal durum ne olurdu?
Girişim sermayesi yatırımcılığı? (Bu konuda ne yapmalıyım?)
Yaşam döngüsü ve ölüm vadisi,
Startup süreçleri ve farklı yatırım aşamaları,
Tek finansman yöntemi borç değildir. Startuplar için hiç değildir. Borç ve yatırım ayrımı,
Hisse paylaşımı, yatırım, büyüme ve geri dönüş üzerine vaka çalışması
Startup kurucuları ve yatırımcılar ile panel
Girişimi yatırım yapılabilir kılan nedir?
Yatırımcı beklentileri, Girişimcinin beklentileri
Egzersiz: Dijital dönüşüm ve yeni teknolojiler karşısında işiniz ile uzun vadeli vizyonunuz nedir? Bugün bu konuda nasıl adımlar atabileceğinizi düşünüyorsunuz?
Girişim sermayesi yatırımında nelere dikkat etmeli? (Nasıl yapmalıyım?)
Fırsatların değerlendirilmesi, Bilinen iş modelleri ve bilinmeyen iş modelleri, Girişimci ekibin değerlendirilmesi, İnançların varsayım haline getirilmesi ve test edilmesi, Hukuki ve finansal süreçler...
Her girişimci, ya da sanayici bu konuları mutlaka ucundan da olsa bilmelidir.

DİP EKSPRES

Buğday ve un üretiminde söz, Türkiye'nin!

Hububat değirmencilik sektörünün dünyadaki en büyük sivil toplum kuruluşu 122 yıllık Uluslararası Operasyonel Değirmenciler Birliği (IAOM)'nin 32 ülkeden oluşan Avrasya Yönetim Konsey Başkanlığını ve İcra Direktörlüğünü, dünyanın 6 yıldır un ihracat şampiyonu Türkiye yönetecek.
Türkiye başkanlığını ise un sektörünün kapasite olarak yüzde 90'ını temsil eden TUSAF (Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu) üstlenecek. Renaissance İstanbul Polat Bosphorus Hotel'de bilgileri paylaşan TUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy, böylece kökleri 12 bin yıl önce Göbeklitepe'ye dayanan buğdayın anavatanı Türkiye'nin, dünya buğday üretiminin yüzde 30'unu ve dünya un ihracatının yüzde 55'ini temsil edeceğini belirtti.