Artık korona konusunda herhalde yazmam derken, olan oldu. 1 haziranda korona kısıtlamalarının büyük oranda kalması sonrası halkımız, sanki her şey bitmiş, sorun kalmamış gibi davranmaya başladı. Sağlık bakanımızın onca uyarısına rağmen… Maskesiz sokaklarda dolaşanlar, sosyal mesafeyi hiçe sayanlar…  2 Haziran günü günlük hasta sayısı 786 ya düşmüş, yoğun bakımlar tenhalaşmaya başlamıştı. Bu hastalığın (kısıtlamaların kalkmasından sonraki) 14 günlük kuluçka dönemi dün doldu. Vaka sayısı birden 1500 leri buldu, hatta 1600 lere yaklaştı.  Hastalığın en yoğun yaşandığı İstanbul’un seyahat yasağının kalkması ile Türkiye’nin farklı yerlerinden ani hasta sayısı artışları görülmeye başlandı.

*

İran’da aynı şey oldu. 15 gün içinde vardıkları yer, ulaştıkları en yüksek rakamlara geri dönmek oldu. Henüz ölüm sayıları yüksek görünmese de tedbirde kusur edildiği takdirde, yeniden kabus yaşama ihtimali ürkütüyor açıkçası. Bilim çevrelerinin İkinci dalganın sonbahar aylarında gelebileceği öngörülerinden çok önce oluşursa, onca tedbir, yasak boşa gitmiş olacak. Ekonomik mülahazalarla salgın tam kontrol altına alınmadan gevşemenin faturası, ekonomiye de ağır olacaktır…

*

Burada en büyük görev halkımıza düşüyor. “Korunma tedbirlerini ciddiyetle uygulamak”. Çok da zor değil, biraz gayret. Bir rapordan alıntı yaparak dikkat etmemiz gereken noktaları ve gerekenleri hatırlatmak istiyorum:

Virüsün bulaşma olasılığı = Virüse maruz kalmak x Süre  ile bağlantılı olduğu gösterildi.

- Virüs taşıyan kişinin yaklaşık 2 metre yakınında bulunulması halinde: Bu süre 45 dakikadan azsa düşük risk

- Böyle bir kişiyle yüz yüze sohbet edilmesi (maskeli olarak): Bu süre 4 dakikadan azsa düşük risk

- Böyle bir kişinin yürüyerek/koşarak/bisikletle yanınızdan geçmesi: Düşük risk

- Mesafenin korunduğu iyi havalandırılan yerler: Düşük risk (sürenin uzun olmaması halinde)

- Market alışverişi: Orta risk (süre uzamazsa ve hijyen kurallarına uyulursa düşük risk)

-Kapalı alanlar: Yüksek risk

- Herkese açık hamam, sauna vb./Ortak kullanım alanları: Yüksek oranda eşyadan/yüzeyden bulaşma riski

-  Restoranlar: Yüksek risk  (açık havada mesafenin korunarak oturulması ve yüzeylere çok fazla dokunulmaması halinde orta risk)

-  İş yerleri/Okullar (sosyal mesafeye dikkat edilse bile): Çok yüksek risk  (eşyalardan bulaşma riski dahil)

-  Partiler/Düğünler: Çok yüksek risk

-  İş toplantıları/konferanslar: Çok yüksek risk

-  Spor salonları/Konserler/Sinemalar: Çok yüksek risk

*

Değerli halkımızın geçim dertlerini göz ardı etmek mümkün değil. Ancak iş ortamı dahil, (hastanelerde hiç hasta kalmayıncaya kadar)  “ Maske + Sosyal mesafe + Hijyen” kurallarına hem kendini hem de başkalarını korumak adına sıkı sıkı herkes uymak zorunda. Ancak, “bu kurallara herkesin uyması şartıyla” başarılı olabiliriz. Aksi takdirde tüm toplum tekrar risk altında. Fazla gevşemenin nedeni olmayabilir ama ağır bedeli olur. Bana bir şey olmaz demeyin…