Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Güvenliği Günü geçenlerde kutlandı. Günün amacı, herkesin güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya sahip olma hakkına dikkat çekmek. Son yıllarda gıda güvenliği alanındaki dikkat çekici gelişmelere rağmen, gıda kaynaklı hastalıkların küresel boyutu hala kabul edilemez düzeyde. Dünya'da her yıl yaklaşık 600 milyon kişi (her on kişiden birine denk gelecek şekilde) kirli yiyecekleri yedikten sonra hastalanmakta ve bu grup içerisinden 420.000'i ölüyor.
Güvenli gıda, yalnızca daha iyi sağlık ve gıda güvenliği için değil aynı zamanda geçim kaynakları, ekonomik gelişme, ticaret ve her ülkenin uluslararası itibarı için de önem taşır. Dünya'da ilk defa bugün kutlanan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Güvenliği Günü yediğimiz gıdaların daha güvenli olması sağlama konusundaki çabaları güçlendirmeyi amaçlıyor. Birleşmiş Milletlerin iki kurumu olan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya genelinde gıda güvenliğini artırma çabalarına öncülük ediyor.

Herkesin sorumluluğu

Kirlenme çiftlikten sofraya kadar olan tüm süreçlerde oluşabilir. Bu çerçevede, gıda güvenliğini sağlamak gıda yetiştiren, işleyen, taşıyan, depolayan, satan ve tüketen herkesin ortak sorumluluğu. FAO gıda güvenliği ve kalite uzmanı olan Marry Kenny'e göre 'Tüketiciler değişimi tetikleme gücüne sahiptir. Ayrıca gıda güvenliğinin güçlüğü göz önüne alındığında, tüketicilerin gıda seçimleriyle ilişkili beslenme ve gıda kaynaklı riskler hakkında zamanında, açık ve güvenilir bilgilere erişmeleri gerekmektedir.'

Güvenli olduğuna emin olun

Hükümetler ve gıda güvenliği yetkilileri, hepimizin güvenli ve besleyici yiyecekler yiyebileceğini garanti etmede kritik bir rol oynamaktadır. Uygun gıda yönetmelikleri kapsamında, hükümetler ve gıda güvenliği yetkilileri gıda operatörlerinin tüm gıda zinciri boyunca gıda güvenliği risklerini yönetmelerine yardımcı olabilirler. Marry Kenny'nin eklediği üzere 'Avrupa ve Orta Asya'daki birçok ülkenin, çok sektörlü iş birliği ve risk odaklı yaklaşımların benimsenmesi yoluyla gıda güvenliği kontrol sistemlerini geliştirmek için büyük çaba sarf etmektedirler. FAO-WHO'nun yayınladığı uluslararası gıda standartları (Codex Alimentarius) gibi uluslararası gıda güvenliği standartlarının, halk sağlığını koruyan ve uluslararası ticareti ve ekonomik kalkınmayı kolaylaştıran önemli araçlar olarak kabul edilmektedir.'

Ayrıca, hükümetler ve ilgili makamlar gıda güvenliği risklerinin ve bunların nasıl önleneceği konusunda gıda üreticileri ve tüketicilerini bilgilendirmekten ve yönlendirmekten sorumludurlar.
FAO, bölgedeki ülkelerin güvenli gıda sağlayabilmesi için resmi kontrol sistemlerinin güçlendirilmesi, bölgedeki ülkeler arasında teknik yardım ve iş birliğini desteklemektedir.

Beş adım

Herkesin güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya sahip olma hakkı olduğuna ve güvenli gıdaların, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin temel amaçlarından iki tanesi olan sağlıklı bireyler ve açlığı sonlandırmada kritik öneme sahip olduğuna inananlardanız. Herkesin sürece nasıl katılabileceğini göstermek için her iki Birleşmiş Milletler kurumunun ortaklığında yeni bir kılavuz hazırlandı.
Bu kılavuz gıda güvenliğinde sürekli bir fark yaratmak için aşağıdaki beş adımdan bahsediyor. Güvenli olduğuna emin olun. Hükümetler herkes için güvenli ve besleyici gıda sağlamalı. Güvenli yetiştirin. Tarım ve gıda üreticileri iyi uygulamalara uyum sağlamak zorunda. Güvenli saklayın. İşletmeciler gıdanın güvenli olduğundan emin olmalı. Güvenli olduğunu kontrol edin. Tüketicilerin, gıdalarla ilgili beslenme ve hastalık riskleri hakkında zamanında, açık ve güvenilir bilgilere erişmesi gerekir.
Güvenlik için bir araya gelin. Hükümetler, bölgesel ekonomik yapılar, Birleşmiş Milletler kuruluşları, kalkınma ajansları, ticari sivil toplum kuruluşları, tüketici ve üretici grupları, akademik ve araştırma kurumları ve özel sektör kuruluşları gıda güvenliği konularında birlikte çalışmalıdır.
2019 yılı itibariyle 7 Haziran tarihi gıda güvenliğinin yararlarının kutlanacağı gün olarak belirlenmiştir. Dünya Gıda Güvenliği Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Aralık 2018'de kabul edilmiştir.

DİP EKSPRES

Huawei ve MTS Rusya'da 5G şebekesi geliştirecek

Huawei, Rusya'nın en büyük telekomünikasyon şirketi MTS ile Rusya'da gelecek yıl 5G iletişim ağları kurmak üzere bir sözleşme imzaladı. İki taraf anlaşmayı Çarşamba günü Moskova'da resmen imzaladı. MTS bir açıklama yoluyla anlaşma protokolünün '2019'dan 2020'ye kadar 5G teknolojisinin geliştirilmesini ve 5G iletişim ağının deneme işlemlerini' kapsadığını duyurdu.
MTS Mobil Tele Sistem OJSC olarak bilinmekte olup Rusya'da 67,4 milyon kullanıcıyla dünyanın sekizinci büyük telekomünikasyon markasıdır. Ermenistan, Belarus, Hindistan ve Ukrayna'da da önemli projeler yürütmektedir.