Girit Mutfağı araştırılıyor


Gülseren E. YENİÇAY

Gülseren E. YENİÇAY

24 Mart 2021, 08:42

İzmir’de ‘mutfak’ sektör haline geliyor…

Bir bakıyorsunuz, bir köşede ‘Boşnak börekçisi’ var, diğer köşede ise ‘Girit mutfağı…’

‘Selanik’ten Tatlar’ denilince Nadide Apaydın Akbulut’un yazılarını anımsıyorum…

Benim de takipçi olduğun ‘Uluslararası Giritliler Ve Mübadiller Federasyonu’nun sitesinde dikkatimi çekti…

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ortaca MYO Aşçılık Programı

Öğr. Görevlisi Selma Atabey, önemli bir çalışma yaptığını belirtiyor.

İfadesine göre, ‘Girit Mutfağı ve Sürdürülebilirliği’ni araştırıyor.

İŞTE BİR ÖRNEK

Akademisyen Selma Atabey’in mektubunu paylaşmak istiyorum:

‘Sayın katılımcı;

Girit mutfağının göç ile birlikte Anadolu’ya gelişinden bu yana hangi bölgelerde uygulandığı, değişim geçirip geçirmediği, kayıplarının olup olmadığını tespit etmek ve Türkiye genelinde Girit mutfağının göç edilen yerlerdeki mutfakları etkileyip etkilemediğine yönelik yaptığım doktora tez çalışmasında yemekler bazında sürdürülebilirliğini ölçmek için oluşturulan bu soru formunu doldurmanızı talep etmekteyim.

Formlara isim veya iletişim adresi yazmak zorunlu değildir ancak isteğinize bağlıdır.

Sizin konu hakkındaki bilgi ve düşüncelerinize ulaşmak hedefimizdir. Desteğiniz için çok teşekkür ederim.’

Tabi ben burada soru formunu paylaşmıyorum.

Katkı koymak isteyen kendisini bulur, görüşür.

Benim dikkat çekmek istediğim çok önemli çalışmalar yapıldığına dikkat çekmek için.

Madem Girit mutfağından söz edildi…

Ben de ‘zeytinyağından’ söz edeyim ve faydalarını anlatayım:

ZEYTİNYAĞI'NIN VÜCUDA 7 FAYDASI
 

Zeytinyağı yaşlanma karşıtı fonksiyonel bir gıdadır.

Hem DNA dostudur hem de telomerleri korur.

1- İnflamasyonu Önler.

Zeytinyağında bulunan üç temel antioksidan madde, polifoniler, karatendiler ve E vitaminidir. Bu bileşikler vücuttaki iltihaplanmayı (inflamasyon) önler.

Kronik inflamasyonun kalp damar, diyabet gibi kronik hastalıkları tetiklediği düşünülürse Akdeniz tarzı beslenmenin önemi daha da iyi anlaşılır.

2- Zeytinyağının kalp damar hastalıklarını önleyici etkisi vardır.

Zeytin ve zeytinyağında bulunan diğer antioksidan bileşikler LDL kolesterolü azaltır ve aynı zamanda LDL’nin oksidiyonunu, dolayısıyla iltihaplanmayı önler.

3- Damar sertliği ve kansere yol açan enzimlerin yapımını engeller.

Zeytinyağının içerdiği fenolik bileşiklerden oleuropein, damar sertliğine ve kansere yol açan enzimlerin yapımını engeller.

4- Serbest radikalleri etkisiz hale getirir.

Vücutta çok sayıda kimyasal reaksiyon oluşur. Bu reaksiyonların çoğu hücrelerde oksidatif hasarlara yol açar ve kanser, damar tıkanıklığı, Alzheimer gibi hastalıkları tetikleyen serbest radikallere neden olur. Zeytinyağında bulunan antioksidan bileşikler bu serbest radikalleri etkisiz hale getirir.

5- Dost bakterileri artırır, zararlı bakterileri azaltır.

Zeytinyağı ve çiğ kuru yemişlerde ortak besin unsuru polifonilerdir. Polifenoller bağırsaklarda dost bakterilerin çoğalmasını teşvik ederken; E coli, Helicobakter pylori gibi zararlı bakterilerin sayısını azaltır.

6- Kemikleri korur.

Kalsiyum kaybını engelleyerek kemikleri korur. Çocukların beyin ve kemik gelişimini destekler.

7- Cildi dış etkenlerden korur.

E vitamini içeriğiyle cildi güneş¸ ışınları, rüzgâr gibi dış etkenlerden korur. Ayrıca etkili bir nemlendiricidir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.