2017 verilerine göre Türkiye'de yıllık yaklaşık 31 milyon ton atık üretildiğini biliyor muydunuz?
Sizin de bildiğiniz gibi son yıllarda artan kamuoyu ilgisi ile birlikte geri dönüşüm alanında önemli çalışmalar yürütülüyor.
Özellikle kağıt, metal ve cam atıkların ayrıştırılması konusunda ciddi bir farkındalık yaratıldı.
Yakın zamanda gündeme gelen 'Sıfır Atık' projesi geri dönüşüme dikkat çeken önemli bir adım oldu. Ancak toplam atığın neredeyse % 50'sini oluşturan evsel atıklar, geri dönüşümde son derece önemli değerler oluşturmasına rağmen yeterince ilgi görmüyor.  
Özelikle Türkiye'de bu konuda ciddi yatırımlar bulunmuyor.

Evsel atıklara çözüm

Türkiye ve İsviçre'de birçok yatırımı bulunan iş insanı 'Zeki Yıldırım ve iş ortakları'nın girişimi olan know how'ı İsviçre'den gelen ancak tamamı Türk sermayesi ile neredeyse tamamı Türkiye'de üretilen geri dönüşüm makinesi '300 kg evsel atığı 24 saat' gibi kısa bir sürede ve % 30-40 gibi yüksek bir oranda 'organik gübre' olarak geri dönüştürüyor.
Aynı zamanda '% 60-% 70' oranında besin kalitesi yüksek 'sulama suyu' elde edilerek, evsel atıklardan dolayı ortaya çıkan '300 kg çöp', tamamen geri dönüşüme kazandırılıyor. Evsel atık sorununa çözüm sunan yabancı menşeili makinelerin 8 haftaya kadar uzayan sürelerde gerçekleştirebildiği dönüşümü 24 saat gibi kısa bir sürede tamamlayarak enerji ve zaman tasarrufu sağlayan makinenin, yaygın olarak kullanılması ile ithal gübre konusuna önemli bir alternatif oluşturması hedefleniyor.

Yıldırım söz verdi

Yerli ve yabancı 200'ün üzerinde yayınevinin katılımı ile 15 bin metre kare alanda düzenlenen 6. Uluslararası CNR Kitap Fuarı, CNR EXPO Yeşilköy'de açıldı. Fuarın açılışına katılan Binali Yıldırım, içinde bulundukları havzayı İstanbul'un en büyük fuar merkezi haline getireceklerini ve hem Avrupa yakasında hem de Sabiha Gökçen Havalimanının yakınında olacak şekilde marka fuar merkezleri kuracaklarını söyledi.

'Merdiven altı üretimlerden uzak durun!'
 
Olivtech - 9. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknoloji Fuarı kapsamında düzenlenen Zeytinyağı Tadım Eğitimi'nde "sağlıklı" zeytinyağının incelikleri anlatıldı.
Aydın Ticaret Borsası Laboratuvar Hizmetleri'nden tadım uzmanı Yusuf Küçük, 'Düzgün bir zeytinyağı almak istenirse markalar tercih edilmeli. Merdiven altı üretimlerden ya da yol kenarında olanlardan alınmamalı. Bir zeytinyağı taze kokmak zorunda. Kokladığınızda sizde hoş bir his bırakmalı' dedi.

Çiğ süt üreticisi perişan!

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, yeteri kadar destek alamayan ve girdi maliyetlerinde artışlar nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan süt üreticilerinin sorunlarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye sordu. Üreticinin 1 litre süt sattığında en az 1,5 kilogram yem alması gerekirken, Ulusal Süt Konseyi'nin 1 Ocak-31 Mart 2019 dönemi için ilan ettiği 1,70 TL'lik çiğ süt fiyatının yeterli olup olmadığını soran Polat, 'Değil ise artırılmasına yönelik bir çalışmanız olacak mıdır? Ülkemizde süt üretimi ve tüketiminin artırılmasına yönelik yaptığınız çalışmalar var mıdır?' diye sordu. Polat, İzmir'de olduğu gibi süt üretiminde kooperatifleşmenin teşvik edilmesinin hükümetin gündeminde olup olmadığını sordu.

135 milyar dolara ulaştı

Dünya genelinde izleyicilerin % 5'i 1 dakikanın ardından izlediği videoyu kapatıyor, % 65'lik izleyici kitlesi ise 2 dakikanın ardından izlediği videoyu sonlandırıyor.
İzleyicilerin % 90'ı ürün videolarının karar verme süreçlerine yardım ettiğini düşünüyor.
Tüm bu rakamlara yansıyan dijital video endüstrisinin geldiği noktaya göz atıldığında, yalnızca ABD'de 135 milyar dolarlık bir pazar göze çarpıyor.

DİP EKSPRES

Çocuklarla mutfağa!

Tüm dünyada Mart ayının ikinci haftası çeşitli etkinliklerle kutlanan 'Dünya Böbrek Günü' için ünlü isimler ve çocuklar mutfağa giriyor. Ayça Erturan, Hazar Motan ve Almila Ada, Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk'in ev sahipliğinde, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Dilistan Shipman moderatörlüğünde çocuklar ile mutfağa girecek. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk ev sahipliğinde ve Dr. Dilistan Shipman moderatörlüğünde gerçekleştirilecek etkinliğe, ünlü oyuncular, Ayça Erturan, Hazar Motan ve Almila Ada'nın yanı sıra öğrenciler de katılacak.
Sağlıklı beslenmeye dair önemli bilgilerin paylaşılacağı bu renkli etkinlik: Kanyon AVM - İntema Yaşam Mutfağı / Levent'te bugün saat: 11.00'de gerçekleştirilecek.