Koronavirüs nedeniyle ülke genelinde kullanımı artan ve bulunması zorlaşan maske üretimi için Bornovalı gönüllüler kolları sıvadı.

Altın Bilezik Projesi kapsamında kullanılmak üzere hazırlanan tekstil eğitim merkezini "Kullan-At" maske üretimi için hazırlayan Bornova Belediyesi, gönüllülerin de desteğiyle günde 3 bine kadar maske üretmeye başladı.

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, ‘Elimizdeki malzeme ile 81 maske üretebiliriz. Şu an günlük hedefimiz günde 3 bin. Yine sağlık çalışanlarımız için tulum üretmek üzere de araştırmalarımız sürüyor. Malzeme desteği veren tekstilcilerimize ve üretim için makine başına geçen tüm gönüllü vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Salgına karşı verdiğimiz savaşı ancak böyle dayanışma içinde kazanabiliriz’ diye konuştu.

Çalışma ödeneği istiyorlar

TAYSAD, Koronavirüsün sektöre etkileriyle ilgili önemli bir anket gerçekleştirdi.

Ankete göre, tedarik sanayicilerinin yüzde 63’ü İŞKUR Çalışma Ödeneği’ne başvururken, yüzde 37’si henüz başvuru yapmadı. Katılımcıların ortalama yüzde 40’ı, 30 Mart - 5 Nisan tarihlerinde üretimi tamamen durdurma kararı aldığını belirtirken, yüzde 50’yi aşkını kısmi çalışmaya, yüzde 13’ü ise sosyal mesafeyi sağlayarak normal şekilde çalışmaya devam edeceğini ifade etti.

Bu veriler, Türkiye’de 200 binin üzerinde istihdam sağlayan tedarik sanayi sektörünün, ortalama 100 binin üzerinde çalışanını doğrudan etkileyeceğini ortaya koydu.

Ankete katılan üyelerin yüzde 32’si salgının yarattığı problemlerin 8-10 hafta süreceği konusunda birleşti.

Bu dönemde, katılımcıların yüzde 93’ü yaşadıkları en büyük problemin iş ve ciro kaybı olduğunu vurguladı.

Bu problemi, yüzde 75 ile çalışan motivasyonunun kaybı, yüzde 47 ile de ithal edilecek malzemenin geç gelmesi izledi.

Bugün değilse ne zaman?

Dünyayı saran koronavirüsü kapsamında birçok şirketin zarar görmesi nedeniyle iş dünyası da harekete geçti.

Bu durumun Türkiye açısından önemli bir adım olabileceğine dikkat çeken İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi Mustafa Şenocak, sosyal medyadan çağrıda bulundu.

Mustafa Şenocak,  şunlara dikkat çekti: ‘Hemen her konuda çözümü devletten beklerken, içinden geçtiğimiz bu zorlu süreçte bütçeleri kanunun verdiği yetki ile alınan aidatlardan oluşan bazı STK’larımız imkanlarını ve yetkilerini kullanma konusunda maalesef insiyatif almıyorlar. Şahsi önerim; TOBB, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları, TİM, Tanıtım Fonları, İhracatçı Birlikleri, İşveren Sendikaları, İşçi Sendikaları, çeşitli konfederasyonlar, TTB, TMMOB gibi kuruluşların yedek akçeleri, fonları ve zorunlu ihtiyaçları dışındaki yıllık bütçelerini minimum 1 yıllık süre için faizsiz olarak devletin belirleyeceği bir yöntemle üyelerine kullandırmalarının sağlanması gerekmektedir.”

“Sağlık kurumlarına bağış için önümüz açılsın”

Bu zorlu süreçte tüm STK’ların sorumluluk alması gerektiğinin altını çizen Mustafa Şenocak “Devletimiz güçlüdür ve bu yükün altından şüphesiz ki kalkacaktır. Ancak hepimiz elimizden geldiğinde bu zorlu süreci geride bırakabilmek adına devletimize ve sağlık kurumlarımıza katkı sunmalıyız. Ayrıca kurumlarımızın bütçelerinin veya varlıklarının belirli bir yüzdesini koronavirüs ile mücadele kapsamında sağlık kurumlarına bağışlanabilmesi için yasal düzenleme yapılarak kurumlarımızın bu konuda önünün açılması gerekmektedir. Bu süreçte yapılamayan birçok etkinlik için ayrılan bütçeler, yapılacak tasarruf ve israftan kaçınmayla belirli bir destek sağlanabilir” dedi.

İki yıl görev yapacaklar

Türkiye’deki araç kiralama kuruluşlarını aynı çatı altında toplayan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), 20. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi.

Genel Kurul kapsamında, iki yıl süresince görev yapacak olan TOKKDER yönetim kurulu, denetim kurulu ve disiplin kurulu asıl ve yedek üyeleri belirlendi.

İlk kez 2018 yılında göreve gelen ve iki yıl boyunca Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı sürdüren İnan Ekici, yeniden TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları ise Ayşegül Gülgör ve Özarslan Tangün oldu.

2020 ve sonrası otomotiv öngörüleri!

Otomotiv ekipman üreticileri için geleceğe yönelik çözümler sunan Delphi Technologies, küresel araç pazarı ve satış sonrası sektörü için devrim niteliğindeki değişikliklere öncülük ederken, bilgi birikimi ve tecrübesiyle de profesyonellere ışık tutmaya devam ediyor.

Değişen pazarın ihtiyaçlarını karşılamada öncü rolünü üstlenmeye devam eden şirket, son olarak hem üreticiye hem de otomotiv satış sonrası çalışanlarına yönelik 2020 ve sonrası için öngörülerini sıraladı. Bu kapsamda 2025 yılına kadar, küresel araç üretiminin yüzde 45'e varan oranda elektrikli olacağını öngören Delphi Technologies, içten yanmalı motorlu araç teknolojisinin ise hibrit bünyesinde varlığını devam ettireceğini işaret ediyor.

300-450 milyar dolar gelir kaybı olur

Koronavirüs salgınının ilk ve en çok etkilediği sektörlerden turizmin uğrayabileceği kayıplar üzerine tahminler yapılmaya devam ediyor. En iyimser tahmin bile ürkütüyor

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), koronavirüs (COVID-19) salgınının uluslararası turizm üzerindeki olası etkilerine ilişkin yeni öngörülerini açıkladı.

UNWTO, koronavirüs salgınının 2020’de dünya turizminde ziyaretçi sayısında yüzde 20-30,  turizm gelirinde 300-450 milyar dolarlık kayba neden olabileceğini öngörüyor.

UNWTO’dan yapılan açıklamada 2003 yılında yaşanan SARS salgınının dünya turizminde neden olduğu kaybın  yüzde 0,4 olduğunu anımsatılarak bugün yaşanan olayın büyüklüğüne dikkat çekiliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili şunları söyledi:

“COVID-19'un turizm üzerindeki olası etkilerini tam olarak değerlendirmek için henüz çok erken olsa da, sektördeki milyonlarca işin kaybolma riski taşıdığı açık. Tüm turizm işletmelerinin yaklaşık yüzde 80'i küçük ve orta büyüklükteki KOBİ işletmeleridir ve sektör kadınlar, gençler ve kırsal topluluklar için istihdam ve diğer fırsatlar sağlamada öncülük etmektedir.

Bu kriz dönemi ve sonrasında uluslararası işbirliğinin gereğini gösteriyor. Turizm dün olduğu gibi bugün de dünya çapında toparlanma çabalarının merkezi parçası haline getirilmesi önemlidir.”

Devlet otellere el koysun

Korona salgını ve sonrası olası gelişmeleri değerlendiren Sloven filozof sosyolog, Slavoj Zizek: 'Devlet çalışmayan herkesin hayatta kalmasının asgari koşullarını garanti etmeli. Bunun için de otellere ve diğer konaklama yerlerine el koymalı' diyor...

Koronavirüs salgını dünyanın her yerinde can almaya devam ederken olayın kendisi ve sonrasına ilişkin, ekonomik, siyasi ve sosyal yaşama etkileri de farklı açılardan değerlendiriliyor.

Bu yönde bir değerlendirme de son dönemde yaptığı sosyolojik analizlerle dikkat çeken, Sloven filozof sosyolog Slavoj Zizek’ten geldi.

Bazılarının ‘Marksist’ olarak tanımladığı Zizek, "Komünizmin şimdi zafer kazanacağını düşünecek kadar naif değilim, fakat Komünist tedbirlere kalıcı olarak ihtiyaç olduğunun bilincine varacağız. Şu anda küresel bir sağlık sistemine acilen ihtiyaç duyduğumuzu kim inkâr edebilir?" diyor.

Covid -19’a karşı en önemli kalkan

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, dünyanın ve Türkiye’nin dengesini alt üst eden COVID-19’la ilgili kritik uyarısını yineledi:

“Bu virüsten korunmanın en önemli yollarından biri ambalajlı ürünler. Fabrikalarımızın üretime devam etmesi, ülkemizin ve yaşadığımız dünyanın bu zor zamanları atlatmasına yardımcı olacak.”

DİP EKSPRES

1 milyar 852 milyon dolarlık katkı

Ambalaj sektörü Türkiye’nin toplam ihracatına yaptığı katkıyı aralıksız sürdürüyor. ASD, 2019 İhracat – İthalat Raporunu açıkladı. Buna göre 2018 yılında 2 milyon 325 bin ton olan toplam ambalaj ihracatı 2019’da yüzde 13’lük artışla 2 milyon 639 bin ton olarak gerçekleşti. Değer olarak bakıldığında ise yıllık ihracat 4,603 milyar dolardan 4,716 milyar dolara çıktı. Ambalaj sektörü geçtiğimiz yıl en çok ihracatı ise 375 milyon dolarla İngiltere'ye gerçekleştirdi. İthalat tarafına bakıldığında ise sektörün dışa bağımlılığında ciddi azalma olduğu görüldü. Ambalaj sektörü ithalatı geçtiğimiz yıl miktar olarak yüzde 12 azalışla 1,5 milyon tona, değer olarak da yüzde 13 düşüşle 2,86 milyar dolara geriledi. Almanya, Çin, İtalya, ABD ve Fransa en çok ambalaj ithalatı yapılan ülkeler olarak öne çıktı.

‘İzmir’de salgınla mücadelenin önderi Tunç Soyer’dir’

CHP İzmir Milletvekili ve YDK Üyesi Mahir Polat, koronavirüs salgınının her geçen gün iktidarın kontrolünden çıktığını belirterek İzmir için yeni bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyükşehirlerde valileri yetkili olarak öne çıkaran açıklamalarını değerlendiren Polat, “Bu CHP’li belediyelerin yetkinliğini azaltmak üzere tercih edilmişe benziyor. Cumhurbaşkanı’nın önlem olarak saydığı birçok şeyi zaten CHP’li belediyeler yapıyor. İzmir’de de salgınla mücadelenin önderi Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’dir” dedi.

Polat, yeni gelişmeler ışığında, İzmir’in yeni bir yol haritasına da ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Kredi protokolüne katılacak

PASHA Bank, Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) işletmelere yönelik Hazine destekli, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli "Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği" kredi protokolüne katılma kararı aldı.

PASHA Bank, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemic olarak ilan edilen Koronavirüs salgınının istihdam, üretim, ticaret ve ödeme sistemine olası etkilerini en az düzeyde tutmak  amacıyla uygulamaya alınan  “Ekonomik İstikrar Kalkanı” tedbirlerinin sağlıklı olarak işlemesi ve ekonomik faaliyetin desteklenmesi için TBB tarafından KOBİ, kurumsal ve ticari müşterilere yönelik olarak devreye alınacak "Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği" paketine katılacak.