Soruşturma ya da kovuşturma ne âlemde bilmiyorum?

Bazı belediyelerin, ‘Hizmet Pasaportu’ olarak tanımlanan ‘Gri pasaport’ ile yurt dışına ‘insan kaçakçılığı’ yaptığı iddia edilmiş ve ‘folklorcu’, ya da ‘çevreci’ diyerek özellikle Almanya’ya gidenlerin büyük bölümünün ülkeye geri dönmedikleri belirlenmişti.
Konu günlerce konuşuldu...
Sonra yeni konular gündeme gelince unutuldu…
Ama Almanya bunu unutmamış olmalı ki, Türkiye’den Almanya’ya girişlerde Yeşil ve Gri Pasaporta denetimi arttırdı.
Dikkatinizi çekerim;
‘Gri’ yani ‘Hizmet Pasaport’unun yanı sıra memurların kullandıkları ‘yeşil pasaport’ da artık denetimde…
Cem Dalaman’dan öğrendiğime göre;
Türkiye‘de bazı belediyelerden gri pasaport alarak Almanya’ya gelen yüzlerce kişinin daha sonra Türkiye'ye dönmediklerinin, bazılarının iltica ettiğinin, birçoğunun ise izinin kaybolduğunun ortaya çıkması Almanya’da şaşkınlığa neden oldu.
Geçen Nisan ayında önce Alman medyasında çıkan haberlerin ardından, Alman yetkililer konu hakkında hızlı bir soruşturma süreci başlattı.
Son olarak Federal Hükümet, ‘hizmet pasaportu’ olarak da bilinen gri ve yeşil pasaportlarla Türkiye’den Almanya’ya girişlerde bundan sonra yeni bir uygulamaya geçileceğini açıkladı.
 
Ek belge isteniyor

Federal Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ‘Yeşil ve gri pasaportla vizesiz gelişlerin artık denetleneceği, sınırlarda da ek belge istenileceği’ belirtildi.
Buna göre, gelenlerden Almanya’ya geliş nedenlerini, ülkede bulundukları sürede yapmayı planladıklarını ve gerekirse davet eden kurumu kanıtlayan ek belgeler istenecek.
Gri pasaport, Türkiye’de devlet adına yurt dışında görev yapacak kişilere veriliyor ve yarı-diplomatik niteliği nedeniyle vizesiz olarak Schengen ülkelerine giriş sağlıyordu.
Bu arada ben de ilave edeyim:
Bir süre önce medya görevlilerine de ‘gri pasaport’ verilmesi kabul edilmiş, ancak birçok gazeteci görevli olmadığı halde turistik seyahat için özellikle Yunan adalarına giderek zaman geçirdikleri belirlendiğinden uygulamada değişikliğe geçildi.
Örneğin İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından başvurular alınıyor ve ‘görev’ kağıdı veriliyordu.
Artık bu işi sadece Ankara’da görevli pasaport bürosu yürütüyor.
Yani bizimkiler de işi sıkı tutmaya başladılar.
Yeni kararla, bundan sonra Almanya’ya sadece diplomatlarla, üst düzey siyasetçilerin kullandığı ‘kırmızı pasaport’ sahipleri vizesiz ve ek belge istenmeksizin giriş yapabilecek.

 
İnsan kaçakçılığı

 
16 Nisan’da Türkiye'de İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, toplu iltica iddialarının araştırılması için müfettiş görevlendirildiği, ayrıca gri pasaportun suistimal edilmesine karşı ‘mahalli idarelerce yurtdışına görevlendirilen kamu personeli olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport düzenlenmesi uygulamasının geçici olarak durdurulduğu’ açıklamıştı.
Olay ilk olarak Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde AKP’li belediye tarafından ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi’ adlı bir proje kapsamında Hannover kentine gri pasaportla gönderilen 45 kişiden 43'ünün Türkiye’ye geri dönmediğinin anlaşılmasıyla ortaya çıkmıştı.
Bazı iddialara göre 10 bine yakın kişinin benzer yolla Almanya’ya giriş yaptığı ortaya çıkmıştı.
Bavyera ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde, savcılıklar olaya ismi karışan ve Almanya’da yaşayan bazı Türk işadamları hakkında ‘insan kaçakçılığı’ iddiasıyla dava açtı.