Sabahları birçok dostumuzdan, 'Günaydın' diye başlayan mesajları herhalde birçoğumuz alıyordur.
Önceki gün sanıyorum, Kadir Gümüloğlu kısa ve öz mesaj yazmış 'Herkese Günaydın: Bu sefer de doğalgaza yine %15 zam.  Kendisine de Turgut Uluhan yanıt vermiş: 'Sen bir daha düşün kardeş; o 'zam' dediğin, 'fiyat güncellemesi' ya da 'fiyat değişikliği' falan olmasın!.. Ne zammı?' Duymayana hatıratayım, doğalgaza %14,90 zam yapıldı. 1 Ağustos 2019 tarihinde yapılan zamla faturaya son bir ayda yüzde 32 zam geldi. Elektriğe ise son bir yılda yapılan toplam zam % 42'yi buldu.
Vatandaşların talebi; bu zamların geri çekilmesi, gerekirse vergi oranları düşürülerek elektrik ve doğal gaz fiyatlarının azalması. Belirtilen şu: Elektrik ve doğalgaza yapılan son zamlar, vatandaşı içinden çıkılması zor bir ekonomik bunalımın içine sokmuştur. Daha da kötüsü, bu zamların diğer zamları tetikleyecek olması Merkez Bankası'nın hesabına göre, elektrik ve doğalgaza yapılan son zamlar yüzünden tüketici fiyatları 1.2 puan birden yükselecek. Merkez Bankası, doğalgaz zamlarının elektrik fiyatlarını artıracağını bunun da birçok ürüne zam olarak yansıyacağını bildirdi.
Sizlere acı bir gerçeği, asgari ücretin sadece 2.020,90 TL olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Asgari ücretle geçinen bir aile, bu faturaları ödeyip temel ihtiyaçlarını nasıl karşılayabilir? Sıradan insanlar İstanbul, Ankara ve İzmir'deki seçimlerde güçlerini gösterdiler. Sanıyorum, bu güç patlaması yakında bazılarının koltuklarından düşmesine neden olacak.
Ha sahi bu arada Muzaffer Tezel de bir anımsatma yapmış: Ama Sayın damat bakan demişti ki, Şubat Ocaktan, Mart Şubattan, Nisan Marttan, Mayıs da Nisandan daha güzel olacak.!
Bir uzman şunları yazmıştı bir ara. Sizlere biraz Devletin geliri ve harcadığı para ile ilgili yazmak istiyorum. Bu Flood sayesinde konu hakkında biraz bilgileneceğinizi umuyorum. Son derece basit İlkokul matematiği ile anlatacağım. Umarım fayda sağlarım:
Devletin 2019 Mayıs ayı:
Gelirleri: 71 Milyar 551 Milyon TL
Harcadığı: 83 Milyar 603 Milyon TL
Aradaki Açık: 12 Milyar 52 Milyon TL
Kim ödeyecek bu 12 Milyar TL yi?
Biz ödeyeceğiz.
Neyle ödeyeceğiz?
Vergilerle, artan Faizlerle...
Devletin 2019 Nisan ayı:
Gelirleri: 57 Milyar 670 Milyon TL
Harcadığı: 75 Milyar 986 Milyon TL
Aradaki Açık: 18 Milyar 317 Milyon TL
Kim ödeyecek bu 18 Milyar TL yi?
Biz ödeyeceğiz.
Neyle ödeyeceğiz?
Vergilerle, artan Faizlerle...
Devletin 2019 Mart ayı:
Gelirleri: 54 Milyar 370 Milyon TL
Harcadığı: 78 Milyar 846 Milyon TL
Aradaki Açık: 24 Milyar 477 Milyon TL
Kim ödeyecek bu 24 Milyar TL yi?
Biz ödeyeceğiz.
Neyle ödeyeceğiz?
Vergilerle, artan Faizlerle...
Devletin 2019 Şubat ayı:
Gelirleri: 66 Milyar 962 Milyon TL
Harcadığı: 83 Milyar 737 Milyon TL
Aradaki Açık: 16 Milyar 775 Milyon TL
Kim ödeyecek bu 16 Milyar TL yi?
Biz ödeyeceğiz.
Neyle ödeyeceğiz?
Vergilerle, artan Faizlerle...
Devletin 2019 Ocak ayı
Gelirleri: 96 Milyar 951 Milyon TL
Harcadığı: 91 Milyar 860 Milyon TL
Aradaki Fazla: 5 Milyar 91 Milyon TL
Ama durun! Bunun 40 Milyarı vergi dışı gelir!
Kim ödeyecek bu 35 Milyar TL yi?
Biz ödeyeceğiz.
Neyle ödeyeceğiz?
Vergilerle, artan Faizlerle...
Devletin ilk 2019 yılının ilk 5 ayında,
Harcadığı para: 414 Milyar 32 Milyon TL,
Geliri: 347 Milyar 504 Milyon TL
Aradaki AÇIK: 66 Milyar 528 Milyon TL
Daha acısını yazayım!
Devletin 2019 yılının ilk 5 ayında Harcadığı Para 414 Milyar 32 Milyon TL dedim ya: VERGİden gelen gelirleri sadece 262 Milyar 866 Milyon TL. Yani Devletin topladığı vergi harcamalarının sadece % 63'ü.
Peki ne olacak?
Daha da fakirleşeceğiz. Vergiler Sağlı Sollu gelecek.
Devlet daha da borçlanmak zorunda kalacak.
Borçlandıkça Faizler daha da zorlayacak.
Ekmek aslanın ağzında olacak.
Bunlar olurken Türkiye: Mezhebi bir diye, İdeolojisi aynı diye, kafa yapısı aynı diye kimsenin Türkiye'nin yardımına koşmadığını anlayacak...
Ben de ekleyeyim:
Suriyelilerin nasıl saldırdıklarını, Türk bayraklarını yaktıklarını, devlet büyüklerinin fotoğraflarını yırttıklarını herhalde duymuşsunuzdur.
Daha ne diyelim?

DİP EKSPRES

Boşa mı gidecek?

Bunlar olurken halk: Harcanan her kuruşun hesabını sorması gerektiğini, her 1 liranın kıymetini anlamak zorunda kalacak.
Belki (keşke) o zaman rasyonel olmayı, matematik öğrenmesi gerektiğini anlayacak. En sonunda artan vergiler de yetmeyecek, işten çıkarmalar başlayacak, işsizlik de artacak. Rekabet gücü zaten kaybolacak.
Muhalifler bir araya gelecek, 4 sene var. Önce CHP liderini netleştirecek. Ardindan muhalif partiler sırasıyla bakanlıklar için en doğru isimleri belirleyecekler. Kimisi iyi partiden, MHP'den, CHP'den , Saadetten ve bağımsızlardan. Ama 30 Ağustos resepsiyonundaki görüntüler de, çoğumuzu düşünceye sevk etti. Bakalım bu hafta neler olacak?