Şişli’de bir lisede, giriş saatine dakikalar kala, üniversite adayları ve dışarıda bekleyenler, uyarıldı. Son  dakikalarda geler, koşarak binaya girdi. Sınava 09.45’te gelen aday içeriye alındıktan sonra, kapı kapatıldı. Ancak 09.49 gelen üniversite adayı ise, kapalı kapıya bakakaldı. Sınava alınmayan iki çocuk annesi Deniz Varol’un gözleri doldu.

İki çocuk annesi Deniz Varol, üniversite öğretiminin içinde ukde olarak kaldığını söyleyerek, “Cuma günü elimden ameliyat oldum. Otomobil bile süremedim. Zor şartlarda buraya geldim. Bu insanlık dışı. Gençler gibi üniversiteye girmek zorunda değilim.Ama üniversite okumak istiyordum. Allah gençlere sabır versin” dedi.

Sınava girecek çocuğunu bekleyen bir veli sınava giremeyen adaya;“Biz bir saat erken geldik. Niye? Mecburiyet. Çoluk çocuğumuzun geleceği için. Az önce bir çocuk, 5 dakika kala buraya geldi. Ama yanlış okula geldi. Bir-iki saat önce gelin, okulunuzu görün” dedi.Sınava giremeyen Deniz Varol ise, “Ben 15 dakika önce kapıların kapatılmasına karşıyım. 15 dakika kuralı nerede var?  Saat 10.00’a kadar zamanımız var” dedi.
 

9.45 sonrası gelen 2 öğrenci kapıda kaldı


Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS), saat 09.45’ten sonra gelen öğrenciler, salona alınmadı.

Türkiye genelinde toplam 1 milyon 72 bin 396 öğrenci bugün yapılan LYS 4 Sosyal Bilimler sınavına girdi. Saat 10.00’da başlayan ve 135 dakika sürecek sınavda öğrenciler 5 oturum halinde bu hafta ve gelecek hafta da devam edecek sınavda ter dökecek. Sınava girmek için Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'ne gelen öğrenciler, yapılan sınav giriş kimliklerinin kontrolünün ardından salona alındı.ÖSYM tarafından açıklanan sınavın başlama saatinden 15 dakika önce binalara alınma kuralı kapsamında geç kalan 2 öğrenci LYS'ye alınmadı.
 

LYS'ye yine geç kaldılar


Adana'da Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) sosyal bilimler oturumuna katılmak isteyen bazı öğrenciler, son anda içeriye girebilirken 15 dakika kuralına takılanlar ise sınav salonuna alınmadı.

ÖSYM'nin uygulamaya koyduğu ve daha önce de tartışmalara yol açan kural gereği saat 10.00'da başlayacak sınav için kapılar 09.45'te kapandı. Çukurova Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nda sınava girmek isteyen öğrenciler, son dakikaya kadar içeri alınırken kapıdaki görevliler sık sık sınav salonlarına girilmesi için uyarılarda bulundu. Son dakika sınav yerine gelen adaylar koşarak içeriye girebildi. Öğrencilerin heyecanlı koşturması dikkat çekti.


BİR KİŞİ ALINMADI


Görevliler saat 09.45'ten sonra gelen adayları sınav binalarına almadı. Saat 09.49'da sınav yerine gelen Veli Ceren adlı öğrenci ise salon kapısında görevli polislerce geç kaldığı için salona alınmadı. Bir süre görevlilerle tartışan Veli Ceren, görüntü çeken gazetecilere de tepki gösterip okuldan uzaklaştı. Çocukları sınavda olan aileler ve yakınları da dışarıda heyecanla bekleyip dualar okudu.


Geç kalınca gözyaşlarına boğuldu

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) maratonu, tüm Türkiye'de olduğu gibi İzmir'deki sınav merkezlerinde de başladı. Bu yıl uygulamaya konulan 15 dakika kuralına takılmak istemeyen öğrenciler telaşlandı. Öğrencilerden Hilal Kurnaz, 1 dakikalık gecikmeyle 15 dakika kuralına takılınca, sınava kabul edilmedi. Genç kız ve annesi ile okul önündeki yetkililere yaptığı ısrar sonuç vermedi. Gözyaşı döken Kurnaz, "Belediye otobüsü yolda çok beklemek zorunda kaldı. Bunun sorumlusu ben miyim?" diyerek tepki gösterdi.

Üniversite adayı gençler için sınav maratonu bugün LYS 4 'Sosyal Bilimler Sınavı' ile başladı. Saat 10.00'da başlayan sınav 135 dakika sürecek. 2 hafta sonu boyunca 5 oturumda düzenlenecek LYS'lere toplam 1 milyon 72 bin 396 aday girecek. Sınava girecek öğrencilere yetkililer, 15 dakika kuralını hatırlatıp dikkatli olmalarını istedi. İzmir'deki sınav merkezlerinden Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampusu'nde de heyecan vardı. Sınav merkezlerine gelen öğrenciler, aileleriyle vedalaşıp sınava girdi. Sınav merkezi girişlerinde öğrenciler sıkı aramadan geçirildi. Kurallara aykırı bulunan malzemelere el konuldu.

Sınav öncesinde 15 dakika telaşı da yaşandı. Öğrenciler bu engele takılmamak için büyük çaba gösterdi. Sınav yapılacak okullara bazı öğrenciler koşarak geldi. Sınav yapılacak binalara gelerek alınan adayların heyecanlı olduğu görüldü.


Gaziemir İlçesi'ne bağlı Sarnıç Mahallesi'nden gelen 18 yaşındaki Hilal Kurnaz, binaya sadece 1 dakikalık gecikmeyle gelince, içeri alınmadı. Elindeki su şişesini yere atan genç kız, annesiyle yetkililerden sınava kabulünü istedi. Anne ve kızın çabasına çevrede bulunanlar da destek verdi. Ancak, girişimler sonuçsuz kaldı. Anne ve kızı gözyaşı döktü. Anne Güler Kurnaz, saat 07.30'da yola çıktıklarını, otobüsün arızalı olmasından dolayı yedek otobüsün geldiğini, gecikmenin kendilerinden kaynaklanmadığını söyledi.

Uzun süre gözyaşı döken Hilal Kurnaz da "Otobüsleri bedava yapıyorlar ama sefer koymuyorlar. Belediye otobüsü yolda çok beklemek zorunda kaldı. İnsanlar kendi çocuklarını getirmişler ama araçlarını yola park edince otobüs güçlükle geçince gecikti. Bunun sorumlusu ben miyim?" diyerek tepki gösterdi.