Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Meclis grup toplantısında yüz binlerce gence şu sözlerle müjde verdi: “Yüksek Askeri Şura’da yaptığımız istişareler, TSK’nın ihtiyaçları da göz önüne alınarak dün Bakanlar Kurulumuzda 1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan veya 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin lira ödemek karşılığında askerlik görevini yapmış sayılacaklar. Bedelli askerlik imkanı getirilmesiyle hem söz konusu olan birikim hafifletilmiş olacak hem de buradan doğacak kaynak, teknoloji yoğun savunma anlayışına geçebilmek için Savunma Sanayii Fonu’na aktarılacak. Bu imkan bütünüyle TSK’nın ihtiyaçlarına yönlendirilecek, başka herhangi bir alanda kullanılmayacak. Bütün vatandaşlarımıza, bu imkandan faydalanacak gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum.”
 
Başbakan’ın çakılmalarına göre 31 Aralık 1987 tarihinde doğanlar bedelli askerlikten yararlanabilirken, 24 saat sonra yani 1 Ocak 1998’de doğanlar yararlanamayacak. Başbakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, taksit uygulaması yapılmayacak. Ancak birçok banka haber açıklanır açıklanmaz, cazip faizli, uzun vadeli kredi tekliflerini hazırladı. Bedelliden yararlanmak isteyenler 36 ay vadede aylık 640 TL’den başlayan taksitlerle kredi çekebilecek.
 
611.118 kişi faydalanacak

 
Bu uygulama ile bedelli askerlik düzenlemesinden 611.880 kişi yararlanabilecek. Uygulamadan yararlanacakların askerlik yapması öngörülmüyor. Yani bir önceki uygulama gibi, hiç postal giymeden vatani görevi tamamlamış sayılacaklar. Bedelli uygulamasının yasalaşması konusunda kesin bir takvim yok ancak, en kısa sürede yasalaşması için çalışmalar başlatıldı.
 
200 bin: Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı bedelli uygulaması, bugüne kadar çıkartılan beşinci düzenleme oldu. Daha önce çıkartılan 4 uygulamadan yaklaşık 200 bin kişi yararlandı.
 
30 BİN TL VERENLER İSYAN ETTİ
 
Bir önceki dönemde 30 bin lira ödeyerek bedelli askerlik yapanlar sosyal medyada isyan etti
- Geri verin kardeşim 12 bin liramızı.
 
- Bedelli ilk çıktığında askerliğini yapanlar mağdurdu. Bu kez 30 bin TL’ye yapanlar mağdur. Memleket mağdur yuvası.
 
- Bedelli askerlik için 30 bin TL ödeyenlerin günahı neydi?
 
- Keriz gibi 30 bin TL’ye bedelli yapmış efsane nesil.

- Biz keriz miyiz 12 bin TL’mizi geri verin bari
 
Sözleşmeli yaşı 20’ye düşürüldü
 
Davutoğlu sözleşmeli askerlik konusunda da açıklama yaptı: “Personel yapılanması bağlamında da uzmanlaşmış yapıya dönüşmesi konusunda önemli kararlar aldık. Bu talep üzerine, sözleşmeli er ve erbaş alımlarıyla ilgili ciddi kolaylaştırmalar getiriyoruz. Bu alımları 20 yaşına kadar indireceğiz, askerlik yapmadan da er ve erbaş alabilecek. Böylece askerliği meslek edinmiş mensupların oranını artıracağız.”
 
640 TL taksitle askerlik
 
Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, dün kredi olanaklarını açıkladı: “Askerlik Kredi Kampanyası ile 18 bin TL’lik bedeli, 36 ay vadede aylık 640 TL’den başlayan taksitler halinde ve masrafsız olarak ödeme imkanı sunuyoruz. Kredi başvurusunu asker adayının kendisi yapabileceği gibi ailesi veya yakınları da bedelli askerlik tutarının finansmanı için başvurarak bedelli askerlik kredisini kullanabilir.” Deniz Bank da 36 aya varan vadelerle avantajlı faiz oranları ile ihtiyaç kredisi sunduğunu duyurdu. Bedelli askerlik için gerekli 18 bin TL’nin 36 ay vadeli taksit tutarı 648 TL oluyor.
 
Masraf yok, faiz düşük
 
Şu an tüketici kredisi olarak bankalar en düşük aylık faizi yüzde 1 üzerinden hesaplıyor. Bedelli faizinin bu rakamın biraz altında olması da muhtemel. 18 bin TL kredi alan bir bedelli adayı 12 aylık vade ile kredisini aylık 1.619 TL olarak geri ödeyecek. Vade 2 yıla çıkarsa bedelli adayı aylık 867 TL, 3 yıla çıkarsa 640 TL ödeyecek. Bankaların ‘dosya masrafsız’ kredi kampanyaları çıkarması da seçenekler arasında.