Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün merkez üssünü Ölüdeniz açıkları olarak saptadığı deprem saat 15.44'te meydana geldi. Yerin 19.6 kilometre derinliğindeki depremin büyüklüğünü önce 6.1 olarak açıklayan Kandilli, sonra 6.0 olarak düzeltti.

Muğla'nın turistik ilçeleri Fethiye, Köyceğiz ve Marmaris'te şiddetli hissedilen deprem, Ölüdeniz'de hasara neden oldu. Muğla başta olmak üzere Antalya, İzmir, Aydın, Denizli, Mersin ve Konya'da da hissedilen deprem sırasında Ölüdeniz'de elektrikler kesildi, telefonlar sustu. Depreme denizde yakalanan turistlerle tatilciler hemen sahile koşarken, otellerde, alışveriş merkezlerinde ve evlerde bulunanlar da sokaklara fırladı. Deprem, Yunanistan'ın Simi ve Rodos adalarında da hissedildi.

Ölüdeniz'deki bazı binalar ve apart otellerle Hisarönü'ndeki binaların duvarları çatladı, bazı binalarda bacalar yıkıldı. Dünyaca ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ'dan kopan kayalar, zirveye giden yolu kapattı. Fethiye ilçe merkezi ile bazı köylerde binalar hasar oluştu. Marmaris'te bazı köy evlerinin duvarlarında çatlaklar oluştuğu, kimsenin yaşamadığı harabe birkaç bina da yıkıldı.

Diğer yandan Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde deprem nedeniyle korkan Ali Fuat İşitemiz birinci kattaki evinden balkonunda atlayarak yaralandı. Kumluca Devlet Hastanesi'ne götürülen İşitemiz'in sağlık durumunun iyi olduğu kaydedildi.

Depremde can kaybı yok

Deprem sırasında CHP Muğla İl Kongresi'nde olan Ölüdeniz Belde Belediye Başkanı CHP'li Keramettin Yılmaz, "Deprem Muğla'dan da hissedildi. Ölüdeniz'de telefonlar kilitlendi. İlk aldığımız bilgiye göre ölü ya da yaralı yok. Biz de Ölüdeniz'e doğru Muğla'dan hareket ettik" dedi.

Ölüdeniz Jandarma Karakol Komutanlığı ise tüm yerleşim birimleriyle temas kurulduğunu, kendilerine ulaşan bir can kaybı olmadığını açıkladı. Deprem nedeniyle güvenlik ve sağlık birimleri alarma geçirildi. Fethiye Devlet Hastanesi yetkilileri, hastaneye herhangi bir yaralı gelmediğini ambulansları hazır tuttuklarını söyledi.

Muğla Vali Vekili Faruk Necmi Kurt yaptığı açıklamada depremin can kaybı ve ciddi bir hasara neden olmadığını belirtip, "Fethiye ve çevresinde korkup pencereden atlayanlar olmuş, ekipler seferber oldu, üzücü bir durum bilgisi gelmedi. Başbakanlık'la irtibat halindeyiz, güvenilmeyen binalara vatandaşlar girmesin. Paniğe gerek yok" dedi.

Artçılar

Merkez üssü Fethiye Ölüdeniz açıkları olan Richter ölçeğine göre 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntılar devam etti. Onlarca artçı deprem daha oldu.
İlk depremle birlikte başta Fethiye olmak üzere Muğla'nın ilçeleri ile İzmir, Aydın, Antalya ve Denizli'de halk panik yaşadı ve uzun süre binalara girmeyip açık alanlarda bekledi.

Önceki gün de sallanmıştı

Muğla'da önceki gün de saat 17.33'te, merkez üssü Köyceğiz ilçesine bağlı Balcılar Köyü yakınları olan 4.2 şiddetinde bir deprem meydana gelmişti. Deprem herhangi bir mal ve can kaybına yol açmamıştı.

'Evlere girmeyin' uyarısı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi'nde görevli Jeofizik Mühendisi Zafer Öğütcü, saat 15.44'te Muğla'nın Fethiye Körfezi Ölüdeniz açıklarında 6.0 büyüklüğünde, 'şiddetlice' bir deprem meydana geldiğini söyledi. Öğütcü, bu depremin 'şiddetli skalasında' bir deprem olarak kaydedildiğini ve depremin artçılarının sürdüğünü bildirdi.

Depremin ne kadar sürdüğüne ilişkin bir sistem ya da ölçme tekniği bulunmadığına işaret eden Zafer Öğütcü, '5. katta oturan bir kişi depremi 30 saniye, 1. katta oturan 20 saniye, yürüyen 10 saniye hissedebilir. Ya da hiç hissetmeyebilir. Bunun ölçülmesine ilişkin bir teknik mevcut değil. Merkezden uzaklaşıldıkça depremin şiddeti azalır" diye konuştu.

Zafer Öğütcü, Fethiye Körfezi'ndeki depremin 'şiddetlice' bir deprem olduğu için artçılarının devam edebileceğine işaret ederek, "6.0 büyüklüğündeki depremde evlerinde hasar oluşanların, evlerini kontrol ettirmeden içeri gırmelerini önermiyoruz" uyarısında bulundu.

Zafer Öğütçü, depremin büyüklüğünün ilk önce 6.1 olarak açıklandığının hatırlatılması üzerine, "Evet. 6.1 olarak açıklanmıştı ama depremin büyüklüğünü düzelttik. Deprem 6.0 büyüklüğünde" dedi.

Binalardan atlayan 8 kişi yaralandı

Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli, Ölüdeniz açıklarında meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak, "Hastaneye intikal eden 8 vatandaşımız var. Onlar da korku ile pencereden, balkondan atlamışlar. Sağlık durumları iyi, hayati tehlikeleri söz konusu değil" dedi.

Kaymakam Karatekeli, depremin ardından polis, jandarma ve sağlık ekiplerinin ilçe merkezi ve köylerde çalışma başlattığını söyledi. Kendilerine ulaşan ilk bilgilere göre birkaç binanın balkon kısmında çatlaklar oluştuğunu bildiren Karatekeli, "Haberleşmede yaşanan sıkıntı nedeniyle köylerle henüz irtibat kuramadık. Başta Ölüdeniz ve Ovacık bölgesi olmak üzere tüm köylerimize jandarma ekiplerini sevk ettik. Bana ulaşan herhangi bir can kaybı söz konusu değil. Temennimiz bundan sonra da can kaybının olmaması yönünde" diye konuştu.

Fethiye'de büyük panik yaşatan deprem sırasında korkuyla balkondan veya pencereden atlayıp yaralanan 8 kişinin de Fethiye Devlet Hastanesi'nde gerekli tedavilerinin yapılmasının ardından taburcu edildiği bildirildi.