Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi’nde Afşin- Elbistan Linyitleri B Termik Santrali’ne kömür sağlayan Çöllolar Kömür Sahası’nda 4 gün arayla meydana gelen ikinci göçükte bir işçinin cesedine ulaşıldı, 8 işçi kurtarıldı, 9 kayıp işçiyi arama çalışmaları devam ediyor. Cesedine ulaşılan kişinin 25 yaşındaki dozer operatörü Ruşen Demir olduğu bildirildi. 

Olay sonrası bölgeye ulaşan 2. Ordu Komutanlığı'na bağlı 2 helikopter, göçüğün meydana geldiği bölgede yaptığı alçak uçuş sonrası bir kişinin yerini tespit etti.

Bunun üzerine helikopterdeki halat yardımıyla aşağıya inen bir asker, toprak yığınları arasındaki kişinin hayatını kaybettiği belirledi.

Bulunduğu yerden çıkarılan ceset, daha sonra halatla helikoptere taşındı.

Bunun üzerine göçük bölgesinden ayrılan helikopter, ambulansların bulunduğu noktaya iniş yaptı. Ceset torbası içinde helikopterden indirilen ceset ambulansla morga götürüldü.


ASKER ARIYOR


Genelkurmay Başkanlığı Afşin-Elbistan/Kahramanmaraş Termik Santrali “Çöllolar” kömür havzasında meydana gelen göçük sonrası başlatılan arama kurtarma çalışmalarına askeri helikopterlerle katıldı ve göçükte vefat eden bir vatandaşı havza dışına çıkararak yetkililere teslim etti. Askeri helikopterler kurtarma ekiplerinin nakledilmesini de sağladı.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Afşin-Elbistan/Kahramanmaraş Termik Santrali “Çöllolar” kömür havzasında, 10 Şubat günü meydana gelen göçük nedeniyle, havadan keşif ve arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere, 2’nci Kara Havacılık Alay Komutanlığı/Malatya’dan iki adet S-70 Skorsky helikopteri görevlendirildi. Helikopterlerden birisiyle kömür havzasında vefat eden bir vatandaşın cesedi bulundu ve ceset helikopterle havza dışına çıkarılarak yetkililere teslim edildi. Kahramanmaraş Valiliği Kriz Merkezi ve İl Jandarma Komutanlığı ile yapılan koordinasyon sonucunda helikopterlerin faaliyeti 10 Şubat 2011 günü saat 17.30 itibariyle sona erdirilmiştir.

Yer yer kaymaların devam ettiği kömür havzasına yetkisiz kişilerin girmesini engellemek maksadıyla Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığınca kömür havzasının çevre emniyeti sağlandı.

Kahramanmaraş ve çevre illerden kömür havzasına gelen arama kurtarma ekipleri gece arama kurtarma faaliyetlerine devam etti. Bu kapsamda, gece görüş imkân ve kabiliyeti olan helikopterler bölgede meydana gelebilecek ihtiyaçlara gecikmeden reaksiyon gösterebilmek maksadıyla 10-11 Şubat 2011 gecesi kömür havzasına yakın bir bölgede bekletildi.

Arama kurtarma helikopterleri bu sabah saat 06.30'dan itibaren bölgeye gelen arama kurtarma ekiplerini arama yapılacak bölgelere dağıttı. Helikopterler halen bölgedeki faaliyetlerine devam ediyor.


AKUT EKİBİ GECE GÖRÜŞ ÖZELLİĞİNE SAHİP HELİKOPTERLE ÇALIŞMALARA BAŞLADI


TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Afşin Elbistan (B) Termik Santrali için kömür üretilen Çöllolar kömür üretim sahasında meydana gelen göçükte ilgili olarak arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini kaydederek, "Şu anda 2’inci Ordu’dan gelen helikopterlerimizden gece görüş kabiliyetine sahip biri çalışmalarını AKUT ekibi eşliğinde sürdürüyor" dedi.

Pakdil, Afşin Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğünde kurulan kriz masasına gelerek Vali Şükrü Kocatepe ve diğer yetkilerden bilgi alarak olay yerinde incelemeler yaptı. Daha sonra açıklama yapan Pakdil, şu an itibariyle 1 işçi’nin hayatını kaybettiğini keşif ekibinde olan 9 kişiden haber alınamadığını hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şu anda 2. Ordu’dan gelen helikopterlerimizden gece görüş kabiliyetine sahip biri AKUT ekibi eşliğinde sürdürüyor. GSM operatörleriyle gerekli temaslar sağlandı ve onlar da çalışmalarını sürdürüyor. Aranmasına devam edilen 9 arkadaşımız inşallah hayattadır. Umudumuz onlara ulaşmaktır. Ciddi bir göçük ve toprak kayması var. Şu an itibariyle 120 metrelik bir derinlikten bahsediliyor. Bunun yaklaşık 60 metresi toprak kayması nedeniyle dolmuş ve milyonlarca metreküp toprağın kayması söz konusudur. Bu arada EÜAŞ, Kandilli Rasathanesi ile görüşüyor.

Onların verilerini elde etmiş durumda. Buradaki bilim adamlarıyla da görüşüldü. Depremin tetiklemesiyle bir şey ortaya çıkmış mıdır diye araştırma yapılıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EÜAŞ, ile MTA’dan görevli personellerden oluşan bir soruşturma heyeti de bölgeye geldi. Onlara da gerekli talimatlar verildi. Bunların incelenmesi neticesinde ortaya bir sonuç çıkacak. Kusur, eksik, hata var mıdır? Tabii bir afet midir? Niye bu kadar bir kayma olmuştur? Bunların hepsi araştırıldıktan sonra cevaplandırılacak sorulardır. Bir kriz masası oluşturulmuş vaziyette. Kamu bütün imkanlarıyla elinden gelen çalışmaları yaparak göçük altında kalanları kurtarmak için uğraşıyor. En kısa zaman da olumlu olarak bir neticeye ulaşırız."

Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam ise devletin bütün imkanlarıyla burada olduğunu söyleyerek, "Vatandaşlarımızın dedikodulara değil ilgili ve yetkili kişilerin itibar etmeleri gerek. Vatandaşlarımızın kışkırtmalara inanmamaları gerek. Söylentilere inanmasınlar. Herkes üzgün, herkes elinden geleni yapmaya çalışıyor. Bu bir afet. Maalesef bugün bizim şehrimizde oluşmuş durumda. İnşallah yapılan çalışmalarla yüz güldürücü sonuçlar ortaya çıkar" dedi.

Arama kurtarma ekipleri 8 işçiyi kurtarırken, 9 kayıp işçiyi arama çalışmaları devam ediyor.


KAYIPLARIN KİMLİĞİ


Şirket yetkililerinin yaptığı çalışma sonunda göçükte kaybolanların Hacı Mehmet İpek, Muhsin Kaçak, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat, Halil Tatlı, Turhan Gökhan ile soyadı öğrenilemeyen Adnan ve Naif adlı kişiler olduğunu belirledi.