Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz “Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinden yana değilim ve bu Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde yeri olmadığına inanıyorum” dedi. Lüksemburg ve Belçika da Türkiye’ye yönelik eleştirel açıklamalar yaparken, AB’nin büyük üyelerinden Fransa ve Almanya katılım müzakerelerini sona erdirmenin yarardan çok zarar vereceğini vurguladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Ankara ziyaretinin hemen öncesine denk gelen Brüksel’deki toplantıdan sonra “Türkiye bizim için çok önemli. Sadece ülkelerimiz arasındaki yakın bağlardan değil, özellikle bu zor dönemde diyaloğu kesmeyi göze alamayacağımızdan” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johson da Türkiye’de yaşananlara aşırı tepki verilmemesi uyarısında bulundu ve “Türkiye’yi köşeye sıkıştırmamalı, ortak çıkarlarımıza aykırı bir şekilde aşırı tepki göstermemeliyiz” dedi.
Bir AB yetkilisi de, birlik liderlerinin 15-16 Aralık’ta yapılacak zirvede Türkiye’deki durumu değerlendireceğini vurguladı. Yetkili ayrıca “Müzakereleri durdurmak için çoğunluğun onay vermesi gerekiyor ve bu aşamada çoğunluk olmadığı açık” dedi.
Bazı AB üyesi ülkeler de müzakereler durursa, Türkiye üzerindeki etkinin kaybedileceğini vurguladı, ancak Ankara’nın AB’ye üyelik perspektifi kapsamında kaldırdığı ölüm cezasının geri dönmesi konusunda kaygılı olduklarını açıkladılar.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini “Tek etkileme yolu bu olduğu için katılım müzakerelerine devam etmek önemli. Ancak herkes de, böyle devam ederse Türkiye’nin AB üyesi olamayacağını düşünüyor. Ölüm cezası AB için kesinlikle bir kırmızı çizgi” dedi.