NBC Televizyonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı röportajla ilgili haberini değiştirdi. Televizyonun web sitesinde yer alan ilk haberde, Erdoğan'ın Suriye'ye ABD öncülüğünde yapılacak bir kara harekatını ve uçuşa yasak bölge uygulamasını destekleyeceği yazılmıştı. NBC'nin değişiklik yaptığı haberde ise kara harekatına hiç değinilmezken Erdoğan'ın ABD öncülüğünde bir uçuş yasağı uygulamasını destekleyeceği görüşüne yer verildi.

Suriye'de rejimin halka karşı kimyasal silah ve füze kullandığının kesin olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, ABD'ye daha güçlü tavır alma çağrısında bulundu. ABD Başkanı Obama'nın çizdiği kırmızı çizginin çoktan aşıldığını söyleyen Erdoğan, Türkiye'de tedavi gören Suriyeli hastaların kimyasal silahlarla yaralandığını belirtti. Sarin gazı kullanıldığına dair ellerinde veri olmadığını da ekleyen Erdoğan, ABD öncülüğünde Suriye'de uçuşa yasak bölge uygulanmasını baştan beri desteklediğini vurguladı.

Erdoğan ayrıca Türkiye'ye sığınan 300 bin Suriyeli mülteciye şimdiye kadar 1 milyar dolar harcandığını hatırlattı.


BAŞBAKANLIK'TAN "NBC RÖPORTAJI" AÇIKLAMASI


Başbakanlık'tan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın NBC televizyonu röportajıyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, "Sayın Başbakanımız ABD'nin bölgeye asker gönderme ihtimalinden yada buna destekten asla söz etmemiştir" denildi. Başbakanlık'tan yapılan açıklama şu şekilde:

"Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da 09 Mayıs 2013 tarihinde NBC televizyonuna verdiği özel demeçten hareketle yapılan bazı haberlerin gerçeği yansıtmadığı gözlenmektedir. Sayın Başbakanımız, söz konusu mülakatta, Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturulmasıyla ilgili bir soruyu harfiyen şu şekilde cevaplamıştır:

'Biz tabii başından itibaren bu işe olumlu bakıyoruz: Şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (bunu) masaya yatırır(sa); böyle bir kararı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi alacak olursa biz buna olumlu bakarız. Ve üzerimize düşeni de yaparız. Burada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin üzerinde çok önemli bir görev var. Özellikle de Rusya ve Çin'. Mülakatın Türkçe deşifresinden aynen aktarılan bu bölümden de açıkça anlaşılabileceği üzere, -bazı basın yayın organlarındaki haberlerin tam tersine- Sayın Başbakanımız, Amerika Birleşik Devletleri’nin bölgeye asker gönderme ihtimalinden ya da buna destekten asla söz etmediği gibi, bu hususlarda herhangi bir değerlendirme de yapmamıştır"