PKK'lılar dün sabah çekilmeye Şemdinli'den başladı. Türkiye'nin İran ve Irak sınırına yakın bir konumda bulunan Şemdinli, TSK ile PKK arasındaki çatışmaların en yoğun yaşandığı bölgelerden biri. PKK'lılardan geriye ısınmak için yaktıkları ateşlerin izleri, su ısıtmakta kullandıkları tenekeler ve bidonlar kaldı.

Çekilme konusunda ilk hareketlilik Şemdinli ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Türkiye- İran - Irak sınırının kesiştiği Gediktepe'de başladı. Sayıları 5-10 arasında değişen PKK'lı gruplar, sabah saatlerinden itibaren Irak topraklarında bulunan ve sınıra yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Hakurk Kampı'na gitmek üzere yola çıktı.

Dün sabah erken saatlerde Aktütün Bölgesi'nde de hareketlilik gözlendi. Şemdinli'ye 80 kilometre uzaklıkta bulunan Aktütün Köyü'ne yakın olan Çarçel Bölgesi'nden hareket eden gruplar, yine Irak topraklarındaki Basyan ve Avaşin kamplarına doğru gitti. Bu kamplarda verilecek molanın ardından PKK'lıların yine gruplar halinde Çemço'ya gidecekleri belirtildi.

EN YOĞUN ÇIKIŞ DERECİK'TEN

Şemdinli'deki çekilme esnasında en yoğun hareketlilik ise Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Derecik Beldesi'nin dağlık kesiminde gözlendi. Sarp, dağlık bölgedeki mağaralardan çıkan PKK'lılar gruplar, sınırı geçerek Irak topraklarındaki Kaniyareş Kampı'na yöneldi. Derecik sınırları içerisindeki dağlık Habuşte Yaylası'nda geri çekilen PKK'lıların yaktıkları ateşin öğlen saatlerine kadar halen sıcaklığını koruduğu gözlenirken, su ısıttıkları çok sayıda teneke, bidonlar ve çeşitli yiyecek ambalajları ve karton kutular dikkati çekti.

Bu arada, PKK militanlarının geri çekilmesi esnasında herhangi bir provokatif eylem yaşanmaması için BDP de tedbir aldı. Süreci izlemek için Hakkari'de kurulan komisyonlardan biri de Şemdinli'de görev aldı. Şemdinli'de BDP İlçe Başkanlığı'ndan yetkililer ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerden oluşan 10 kişilik bir komisyonun çekilmeyi izlemek için Şemdinli kırsalında bulunduğu ve süreci takip ettikleri kaydedildi.

AĞIR SİLAHLARI GÖMÜYORLAR


Gelen bilgilere göre, PKK'lılar, uçaksavar, roketatar, M-16, Kannas, gibi ağır silahlarını mağaralara ve ormanlık alanlara gömerken beraberlerinde korunma amaçlı Kalaşnikof gibi hafif silahlarını götürdü. PKK'lılar barındıkları mağaraları da girişlerini taş toprakla kapatarak kamufle etti.

Kaynaklara göre, MİT süreci izlemek için Barzani'ye bağlı Peşmergelerle birlikte Kuzey Irak tarafında koordineli bir şekilde çalışacak ekipler oluşturdu. Bölge illerindeki Valiler de süreci asker aracılığıyla izleyecek.