Demirtaş Beldesi Aydap Mevkii'ne dün akşam saatlerinde gidenler, denizde hareket etmeden duran Akdeniz fokunu fark etti. Yakından inceleyenler, deniz yüzeyindeki kanı görünce durumu jandarma ve Gazipaşa Su ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Deniz Biyoloğu Mustafa Akkoca'ya haber verdi. Bölgeye gelen Akkoca, karaya yaklaşık 15 metre uzaklıktaki foku kıyıya taşıdı. Akkoca, yaptığı incelemede, fokun ateşli av tüfeğiyle vurularak öldürüldüğünü tespit etti. Fokun kendileri tarafından bilindiğini ve gözlendiğini belirten Akkoca, "Gazipaşa'da Kızılin Mağarası'nı kendisine yuva edinen foka, bölge halkı 'Duman' adını vermişti. Plaj bölgesine kadar geldiği için insanlardan kaçmıyordu" dedi.

BÖLGEDEKİ TEK FOKTU

Fokun başının üst kısmında 9 delik bulunduğunu aktaran Akkoca, "Büyük olasılıkla yakın mesafeden kafasına tüfekle ateş edilmiş. Fokların derileri kalın olduğu için normal saçma işlemez. Tahminen dokuzlu diye tabir edilen 'domdom kurşunu'yla vurulmuş. Boyu 2 metreyi aşkın ve yaklaşık 150 kilo ağırlığındaki Duman, bölgedeki tek Akdeniz fokuydu. Nesli tükenmek üzere olan, koruma altındaki bu fok canice öldürülmüş. Konuyla ilgilenen kurum ve kuruluşlarla irtibata geçtim. Gerekli inceleme yapılacak" diye konuştu.

ADINI 'DUMAN' KOYDUK


Aydap Mevkii'nde oturan Onur Özkaya ise fokun öldürülmesine tepki gösterdi. Sık sık bölgede dalış yaptığını anlatan Özkaya, "Sabahları bu foku yüzerken veya beslenirken görürdük. Burada oturan herkes çok iyi tanıyor. Uysal ve insanlardan kaçmayan zararsız bir hayvandı. Dalış sırasında zaman zaman beslerdik. Arkadaşımız gibi olmuştu. 'Duman' ismini biz koyduk. Bunu yapan kişi insan olamaz. Nasıl bir zihniyet böyle bir canlıya kıyabilir anlayamıyorum" dedi.