AKP yüzde 40'ı geçerse başarılı sayılır. Cumhurbaşkanlığı seçimleri tek turda biter diyen Uslu, AK Parti'nin İzmir'de işinin zor olduğunu söyledi.

Elif Çakır'la Söz Bitmeden programına ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu konuk oldu.

E.Ç.: İzmir'de durum ne olur?

İ.U.: İzmir'de son genel seçimlerde yüzde 7 fark vardı. Binali Yıldırım ile bu kapatılır diye düşünüldü, makas biraz daha daralmıştı ama İmbat operasyonuyla bu algıyı ölçemedik. Ama iş biraz daha zorlaştı. İlçeler de açıklandı.

E.Ç.: Ankara ve İstanbul'da ne olur?

İ.U.: Her şey aynı, değişen bir şey yok. Bence CHP hayatının hatasını yaptı. Ankara'da merkez sağdan herhangi birini aday gösterse MHP'den oy alırdı. Genel seçim oyu yüzde 30, yerel seçimlerde de yakın oy aldı. CHP'nin Ankara'da kazanabilmesi için başka partiden oy alması lazım. AK Parti, MHP, CHP var. MHP'nin 15, CHP'nin 30, AK Parti'nin 48 oy oranı var. AK Parti'den CHP'ye oy geçişkenliği yok. AK Parti ile MHP arasında oy geçişkenliği var. Tüm Türkiye'de bu böyle, AK Parti ile MHP, MHP ile CHP arasında oy geçirgenliği var. İç Anadolu'da bu yok. Şu an CHP'ye gitmiş biri var, Ankara'yı alabilirdi ama bu adayla alamaz. MHP üst yönetimi Mansur Yavaş'ın partisine ihanet ettiğini düşünüyor, MHP yöneticileri hainlikle suçlanırken, nasıl gidilir de ülkü ocaklarından birileri Yavaş'a oy verir. O parti içi disiplin çok güçlüdür orada. MHP'li taban ona oy vermez, illa oy verenler çıkacaktır. Ama aradaki makas yüksek, AK Parti yüzde 50, CHP yüzde 30. AK Parti'den giden oy da olabilir, CHP seçmeninde Alevilerden oy vermeyecekler var, CHP üst yönetimi diyelim ki bu tabanı ikna etti. Mansur Yavaş MHP içinde iyi bir figürken CHP içinde bunu kaybetti. Karayalçın yüzde 30 olan oy oranın yüzde 34'e çıkardı, ancak o kadar olur. Ankara'da bu ittifak bitti, merkez sağdan herhangi biri olsa bu ittifak kurulabilirdi.

E.Ç.: Merkez Bankası'nın kararı nasıl etkiler?

İ.U.: Bunlar tehlikeli şeyler, döviz fiyatlarının artması girdi fiyatlarının artmasına neden oluyor. Faizde de aynısı mevcut, yüksek faiz olunca insanlar yatırım işinden vazgeçiyor, bankaya para koyuyor, oradan para kazanıyor. Kolay para kazanılıyor yani. Faizin artmasıyla büyüme ve yeni iş oranları azalacak, bir süre sonra maaliyet enflasyonuna yol açabilir. Biraz enflasyon olabilir ama bu iki aylık süreç içerisinde vatandaşın cebine yansıyacak mı, göreceğiz. Ekonomik dengelerin bozuk olduğu her durumlarda iktidar partilerinin oy kaybettiğini gösteren etkiler var. 2009 yerel seçimlerde oy kaybetmiştir AK Parti, o da uluslararası ekonomik dengeler yüzünden. Bu dönemde bunu görmedik, umarım teğet geçer, çok fazla etkilenmeyiz. Ekonomik seyir nasıl gelişecek, bekleyip görmek lazım. Çıkarsa oy davranışına bir miktar etkili olur.


CHP Buca’da AKP’ye yüzde 24 fark attı

CHP yerel seçim rekabetinde Aydın büyükşehir, Buca ve Bornova ilçelerinde rakibi AKP’ye büyük fark attı. Sonar’ın yaptığı yeni ankete göre Buca’daki fark yüzde 20’nin üzerinde.

SONAR Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayrakçı Halk TV’de “Türkiye’nin Seçimi” programında son yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. İstanbul’daki araştırma sonuçlarının da tartışıldığı programda, Aydın büyükşehir Belediyesi seçimlerine ilişkin ankette CHP Adayı ve Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun AKP’ye 2014 seçimlerinde daha büyük farkla seçim kazanacağını belirten Bayrakçı, “Aydın’da CHP’nin 17 Aralık sonrası yaptığımız anketteki oy oranı yüzde 58.6 rakibi AKP’nin ise oy oranı yüzde 25.7, MHP’nin ise yüzde 9.6 olarak ölçtük” dedi. SONAR Başkanı Bornova’da ise CHP’nin yüzde 60.4, AKP’nin yüzde 24.2, MHP’nin ise yüzde 10.5’lik oyunu belirlediklerini kaydetti. 

Buca’da AKP iddiaları boş

SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı, Buca’da 17 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrası yapılan anketin sonuçlarını da açıkladı. Buca’da CHP’nin açık ara fark attığı ortaya çıkarken, CHP % 54.2, AKP % 30.3 yine MHP % 11.2 oy oranına sahip olduğu açıklandı. Diğer partilerin toplam oyu ise Buca’da  % 4.3 oldu. Bayrakçı Buca sonuçlarını şöyle yorumladı:

“^Buca ile ilgili AKP’nin iddialı olduğu yorumları yapılıyor ama dediğim gibi  Buca’da da  CHP lehine açık fark görüyoruz. Buca bir ara AKP’ye geçti. 2004 seçiminde yanlış hatırlamıyorsam. Sonra oraya Ercan Tatı yani şu andaki belediye reisini aday gösterdi ve ErcanTatı ve CHP 2009’da geri aldı Buca’yı, kazandı. Orada çok dedikodu oluyor  bilmem ne. Meyve veren ağaç taşlanır derler herhalde diyorum. Çünkü beğenilmeyen bir belediye reisi olsa bu sonuç çıkmaz.”

Hakan Bayrakçı, Aydın ve İzmir’de geçmişte merkez sağdaki DYP ve ANAP’a oy veren seçmenlerin CHP ile bütünleştiğini de belirtirken, bu seçimde de benzer eğilimlerin görüldüğünü kaydetti.