Araştırmacıların ortak görüşü CHP ve AKP'nin oyu yaşlanırken MHP ve HDP'nin oyunun gençleştiği yönünde. En çok oy alan iki partinin oyları içindeki genç oranı MHP ve HDP'nin gerisinde.

MHP VE HDP BAŞI ÇEKİYOR

2015 Genel Seçimleri ardından KONDA Araştırma şirketi sandık ve seçmen analizi başlıklı bir rapor hazırladı. Rapora göre sadece MHP ve HDP yüzde 25 olan genç seçmen oranın üzerine çıktı. Diğer bir deyişle seçimdeki genç seçmen oranı yüzde 25 olmasına karşın bu iki partideki genç oyu bunun üzerinde. MHP'deki 18-25 yaş aralığı oyu yüzde 33 iken HDP'de yüzde 32. Bu oran CHP'de 24, AK Parti'de ise yüzde 21. AK Parti ve CHP içindeki oyların en yüksek olduğu kesim 44 yaş üstü seçmen. 44 yaş üstü seçmene gelindiğinde MHP ve HDP'nin oranı yüzde 31'e düşüyor.

"GENÇLER AK PARTİ'DEN KOPUYOR"

KONDA Araştıma Genel Müdürü Bekir Ağırdır son seçimde MHP ve HDP'yi genç seçmenlerin beslediğini belirterek, "Genç seçmen normalden fazla bu iki partiye evrildi. AK Parti'nin bütün seçmenlerdeki oyu yüzde 40'larda iken gençlerde yüzde 25 olması normal bir durum değil. AK Parti 2002'de 2007'de genç seçmen gözünde umut olmuştu. AK Parti'nin seçmen ortalaması yaşlanıyor. Özellikle son dört beş yıldır izlenen statükocu politikalarla AK Parti gençlerden kopmaya başladı" dedi.

"2015 SEÇİMLERİNİN BİZE SÖYLEDİĞİ BUDUR"

Andy-Ar şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar da araştırmalarında yeni seçmenin MHP ve HDP tercihi yüksek bulanlardan:

''Biz 2011 Genel seçimlerinde seçmen olmayan ama 2014 yerel seçimlerinde oy kullanan yeni bir seçmen geldiğini farkettik. Bu seçmen Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullandı. O günden bu yana baktığımızda sayısı 5 milyona çıkacak yeni bir seçmenden bahsediyoruz. MHP ve HDP'nin yükselişte olmasının bu seçmenlerin etkisi olduğunu görebiliyoruz. Bu genç yeni seçmenden MHP ve HDP, AKP ve CHP'ye göre çok oy alıyor. 2015 seçimlerinin bize söylediği budur''

''GENÇLERİ İTİRAZ SİYASETİ YAKALIYOR''

Yeni, yani genç seçmenin MHP ve HDP'ye yönelmesinin sebebi ne? Bekir Ağırdır'a göre bunun sebebi sosyolojik:

''Türkiye'de gençlerin gelecek kaygıları var. bu kaygı yüzde 50'den fazla. Bu kaygının baskın olması hızlı metropolleşme hayatı bir lümpenleşme üretiyor. Kürt olmak, Türk olmak, Çerkez olmak ne anlama geldiği bilinmeden milliyetçi olmak. Bu gençlerin varolan düzene itirazı var, öfkesi baskın, umutsuzluğu baskın ama ne istediğini de bilmiyor. Bu gençleri itiraz siyaseti yakalıyor. İtiraz siyasetine yöneliyorlar.''

''AK PARTİ SEÇMENİNİN ÇOCUKLARI MHP'YE YÖNELDİ''

Faruk Acar'a göreyse 13 yıllık AK Parti yıpranmışlığı en çok gençlerde karşılığını buluyor:

"Bu seçmenlerin geçmiş ile ilgili hiçbir fikirleri yok. Var olan AK Parti iktidarının 13 yılını gözlemliyorlar, yıprandığını görüyorlar. Özgürlükçülük ve milliyetçilik duyguları öne çıkıyor. HDP'nin tıpkı Obama gibi özgürlükçü, barışçı, demokrat söylemleri bu gençlerin yarısının gözünü oraya çevirmesine yol açtı. Gençlik içindeki farklı olma duygusu HDP'de karşılığını buldu. MHP'ye ise daha çok ailesi AK Parti'ye oy veren ya da vermiş olan gençler yöneldi. Milliyetçi, muhafazakar ailelelerin AK Parti'nin dilini benimsemeyen, AK Parti ile ilgili olumsuz değerlendirmelerde bulunan çocukları için MHP alternatif bir kanal oldu. Bu gençler MHP dışında bir yere zaten gitmezlerdi." (Kaynak:Al Jazeera)