Zaman gazetesinde yayınlanan Cihan Veri Toplama Araştırma Servisi'nin anketine göre AKP neredeyse 3 Kasım 2002 seviyelerinde. Cihan'ın yaptığı 'Toplumsal Gündem Araştırması'nda toplumda hükümet politikaları ve siyasi tercihlerde ciddi kırılmaların yaşandığını gösteriyor.

Bu ankete göre seçmenin yaklaşık yüzde 60'ı, hükümetin ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'darbe' söylemlerinin aksine, '17 Aralık bir rüşvet ve yolsuzluk operasyonudur.' diyor.

BAKAN ÇOCUKLARININ TUTUKLANMASINA DESTEK YÜZDE 81

Bakan çocuklarının tutuklanmasını doğru bulan ve destekleyenlerin oranı yüzde 81. Tutuklamalara karşı olanların oranı ise yüzde 8,8. Yolsuzluk yaptığı iddia edilen bakanların istifa etmesine yüzde 78,1'lik bir destek var. 'Bakanların istifasına karşıyım.' diyenler ise yüzde 10,8. Savcılara baskı, HSYK yetkilerinin kısıtlanması ve Adli Kolluk Yönetmeliği ile yargıya müdahale edilmesine net bir şekilde karşı olanlar yüzde 62,3. Yüzde 62'lik bir çoğunluk ise emniyetteki tasfiyelere ve görevden almalara karşı. Seçmenlerin yüzde 65,7'si dershanelerin kanun zoruyla kapatılmak istenmesini yanlış buluyor.

AKP NEREDEYSE 3 KASIM 2002'DEKİ SEVİYEDE

Anket sonuçları Başbakan Erdoğan'ın 'Ak Parti'nin yerel seçimlerde alacağı oy oranı yüzde 50'lerde' söylemini çürütüyor. Zira, anket sonuçlarına göre yerel seçimlerde ilk tercihlere göre AKP (36,4), CHP (28,8), MHP (20,5), BDP (7,4) oy alıyor. Genel seçim tahminlerine göre, Büyük Birlik Partisi yüzde 4,1, Saadet Partisi yüzde 2 oranında oy alıyor.

GENEL SEÇİMLERDE AKP ERİYOR

Ankete katılan 3 bin 38 kişiye 'Bu pazar seçim yapılsa hangi partiye oy verirdiniz?' şeklinde soru yöneltiliyor. Geçerli oyların eşit dağılımı halinde ise partilerin ortaya çıkan net oy oranları şöyle:

AKP (37,9), CHP (27,4), MHP (18,8) ve BDP (7,8).

Bu sonuçlara göre 2011 seçimlerinde yüzde 49,9 oy oranına sahip olan AKP'nin yüzde 10 gerilediği görülüyor. CHP ve MHP'de ise yükselme olduğu göze çarpıyor.

Kararsızların dağıtılmadığı durumda ham oyların durumu ise şöyle şekilleniyor:

AKP yüzde 23,4, CHP 17, MHP 11,7'le ilk üç sırada yer alıyor. BDP ise yüzde 4,8'de kalıyor. Kararsızlar yüzde 22,5 ve hangi partiye oy vereceğini söylemek istemeyenlerin ise yüzde 13,8 olması dikkat çekici.

HALK, ERDOĞAN'I CUMHURBAŞKANI OLARAK GÖRMÜYOR


Yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Gül'ün oy oranı yüzde 47 iken Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 17,5'lerde. Sonuçlara göre, Gül'ün cumhurbaşkanlığına verilen destek önceki dönemlere göre artarken, Erdoğan'a verilen destek hızla eriyor.

ERDOĞAN EN BAŞARILI LİDER ALGISI DÜŞÜŞTE!

Anket sonuçlarına göre halkın en başarılı bulduğu lider yüzde 26,9 ile Tayyip Erdoğan. Onu yüzde 17,7 ile Abdullah Gül izliyor. Erdoğan 2012 Şubat ayında yapılan anketlerde halkın yüzde 60,5'i tarafından en başarılı lider olarak görülüyordu. 2012 Eylül ayındaki anketlerde Erdoğan'ı en başarılı bulanların oranı yüzde 56,3 olurken, 2013 Temmuz ayında bu oran yüzde 43, 4 idi. Ancak yolsuzluk operasyonları sonrası oranın yüzde 26,9'a kadar gerilediği görüldü.

17 Aralık için "Yargı ve Emniyet güçlerinin cesaretle ortaya çıkardığı bir yolsuzluk operasyonudur" yüzde 59,3'lük oranla ilk sırada yer alırken, AKP ile Cemaat arasında bir güç mücadelesi olduğu görüşü yüzde 39,1'lik oranla ikinci sırada yer aldı.

HAŞHAŞİ SÖYLEMİNE AKP'LİLER BİLE İNANMIYOR

Halkın yüzde 41.2'si Hizmet Hareketi'ni 'milletimize ve insanlığa hizmeti amaç edinmiş bir gönüllüler hareketidir' şeklinde değerlendiriyor

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'Hizmet Hareketi haşhaşilere benzer karanlık bir örgüttür' söylemine ise MHP'lilerin yüzde 2,6'sı, CHP'lilerin yüzde 4,6'sı, AKP'lilerin sadece yüzde 7.4'ü, BDP'lilerin yüzde 6,9'u katılıyor.

AKP seçmenlerinin yüzde 37,5'i, MHP'li seçmenlerin yüzde 32,7'si Hizmet Hareketi'ni gönüllüler hareketi ve eğitim camiası olarak görüyor.