Anayasa Mahkemesi, Ergenekon davasından 34 yıl 8 ay hapis cezası alan ve 4 yıl 274 gündür tutuklu olan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay için ‘tutukluluğu makul süreyi aştı, seçilme hakkı ihlal edildi’ kararı verdi.

Balbay’a devlet 5 bin lira tazminat ödeyecek. Gerekçeli karardan sonra Ergenekon Davası’na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Balbay’ı tahliye etmesi bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ergenekon Davası’ndan 34 yıl 8 ay hapis cezası alan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve 12 yıl 6 hapis cezası alan Mehmet Haberal’ın, “seçilme haklarının ihlal edildiğine” ve “tutukluluklarının makul süreyi aştığı” gerekçesiyle hak ihlali kararı verdi. AYM, Balbay’a 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmederken tahliye olan Haberal’a tazminat ödenmesine gerek görmedi. AYM kararı, diğer tutuklu vekillerinin yanı sıra uzun süre tutuklu kalan Ergenekon başta olmak üzere diğer sanıklar için de örnek olacak.


Kılıçdaroğlu: Karar umarım Balbay'ın özgürlüğüne kavuşmasına katkıda bulunur

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın 'uzun tutukluluk' sebebiyle adil yargılanma konusundaki itirazını haklı bulmasını ABD'de değerlendirdi.

Amerikan Türk Konseyi’nin onuruna verdiği kahvaltıda konuşan Kılıçdaroğlu, “Mustafa Balbay bir gazeteci. Partimizden milletvekili oldu. Şuanda hapiste ve dolayısıyla parlamentoya gelip yemin etmedi. Uzun tutukluluk süreleri ülkemizin cumhurbaşkanı tarafından, Anayasa Mahkemesi Başkanı tarafından, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Başkanı tarafından sürekli eleştirildi. Ama çözüm bulunamadı. Anayasa Mahkemesi bugün bir karar vermiş. Bu karar umarım sayın Balbay’ın özgürlüğüne kavuşmasına önemli bir katkı yapmış olur.” şeklinde konuştu.