TCDD Genel Müdürlüğü protokol girişinde düzenlenen Ankara-Afyonkarahisar Yüksek Hızlı Tren (YHT) sözleşme imza töreninde konuşan ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İzmir altyapı yapım işinin 624 kilometre uzunluğunda olduğunu, 3 etap halinde yapılacağını, projenin toplam maliyetinin 4 milyar lirayı bulacağını söyledi. Ankara-Afyonkarahisar arasındaki kesimin 287 kilometre olduğunu ve 700  milyon liranın üzerinde maliyeti bulunduğunu ifade eden Yıldırım, 'Böyle projeler, 10 yıl öncesinde hayal bile edilmezdi' diye konuştu. Cumhuriyetin ilk yıllarında başlayan demiryolu seferberliğinin 1946'dan itibaren rafa kaldırıldığını ifade eden Yıldırım, 'Geçtiğimiz 60 senede treni kaçırdık. Ama artık hızlı trenimiz var. Aradaki mesafeyi, boşluğu yüksek hızlı tren inşallah kısa sürede kapatacak'' dedi.

BARAJLAR KRALI!

Büyükşehirler arasında her yöne 150 kilometre gidildiğinde yüksek hızlı trenle karşılaşılacağını, her 150 kilometrede yüksek hızlı tren istasyonu olacağını belirten Yıldırım, Cumhuriyetin 100. yılını planlayan Türkiye'nin sadece ulaşımda değil, diğer alanlarda da önemli çalışmalar yaptığını ifade etti.  Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun görevde olduğu süre içinde, 263 tane baraj yapıldığını kaydeden Yıldırım, '1990'lı yıllarda 9 tesis başlanmış hepsi de küçük gölet. 9 nerede, 263 nerede. İşte hizmetin adı burada. Barajlar kralı Veysel Hocamız' dedi.

Afyon-Uşak ihalesine bu yıl çıkılacak


TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Proje ile Ankara-(Polatlı)-Afyonkarahisar, Afyonkarahisar-Uşak ve Uşak-Manisa-İzmir etapları olmak üzere 624 kilometrelik, saatte 250 kilometre hıza uygun Yüksek Hızlı Tren hattı inşa edileceğini söyledi. Karaman, 'Yaklaşık 824 kilometrelik Ankara-İzmir mevcut demiryolu hattı ile seyahat süresinin yaklaşık 14 saat, YHT ile 3 saat 30 dakika olacak. Bugün altyapı inşaatının sözleşmesini imzaladığımız Ankara-Afyonkarahisar kesimi 167 kilometre olup, mevcut YHT hattı olan Ankara-Konya yolunun 120. kilometresinden ayrılacak. Projeyi Sigma-Burkay-Makimsan-YDA İş ortaklığı yürütecek' dedi. Karaman, ikinci etap olan Afyonkarahisar-Uşak'ın yapım ihalesine bu yıl bitmeden çıkılacağını söyledi.

Yolların kralı olmaz, kuralı olur


Afyonkarahisar'ın Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesindeki önemine işaret eden Bakan Binali Yıldırım, 'Bu bağımsızlık, istiklal mücadelesinden sonra istikbal mücadelemize de Afyon'dan başladık' diye konuştu. Bakan Eroğlu'nun hızlı araç kullandığını ifade ettiğini anımsatan Yıldırım, ''Gördük ki hocam sen hızlı bir bakansın. Yolların kralı olmaz kuralı olur, sen bize lazımsın. Onun için kurallara uyalım' dedi. Bakü-Tiflis-Kars ve Marmaray projelerini anlatan Yıldırım, ''Her biri tarihe iz bırakacak projeler yapıyoruz'' dedi. Yıldırım, Veysel Eroğlu'nun konuşmasına atıfta bulunarak, yeni sloganlarının 'Kara tren gecikir, hızlı tren yetişir' olduğunu söyledi. (Akşam)