Öğle saatlerinde yapılacak 'Emek, Barış, Demokrasi' mitinginin toplanma yeri olan Ankara Tren Garı önünde saat 10.04'te patlama meydana geldi. Patlamada son açıklamalara göre 86 kişi yaşamını yitirirken, 26'sı ağır 186 kişinin yaralandığı meydanda bulunan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 'Polis, bombalı saldırının ardından yaralıların üzerine gaz sıkarak, havaya kurşun yağdırarak saldırdı. Polis katliam yaratmak için çaba harcadı' dedi.

Patlamalar bölgede paniğe yol açtı. Tarihi tren garının da büyük hasar aldığı öğrenildi.

Patlamanın olduğu yere ambulanslar sevk edildi.        

Sıhhiye Meydanı'nda bugün "Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi" konulu toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenecekti. Mitingin toplanma yeri tren garı olarak belirlenmişti.


GÖRGÜ TANIĞI DEHŞET ANLATTI

Bir görgü tanığı patlamanın meydana geldiği anı, ''Patlamalardan biri halay çekenlerin ve çantaların bırakıldığı yerde meydana geldi'' diye anlattı.

YOLLAR KAPATILDI

Kızılay ve Sıhhiye'ye yollar kapatıldı, güvenlik önlemleri artırıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'da meydana gelen patlamayla ilgili İçişleri Bakanı Selami Altınok ile görüştü. Davutoğlu, aynı zamanda Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan da olayda hayatını kaybedenler ve yaralıların durumuyla ilgili bilgi aldı. 

Yaralılara bile gaz sıktılar

Barış talebinin kanla karşılık bulduğu, katliamın yaşandığı meydanda olan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 'Güvenlik önlemi almayan polis, bombalı saldırının ardından çevik kuvvetiyle tam kadro olarak olay yerine geldi. Yaralıların üzerine gaz sıkarak, havaya kurşun yağdırarak saldırdı. Adeta savaş alanına girer gibiydiler. Polis katliam yaratmak için çaba harcadı' dedi 


DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından çağrısı yapılan 'Emek Barış Demokrasi Mitingi'nin yapılacağı Ankara Tren Garı Kavşağı'nda dün sabah saatlerinde patlama meydana geldi. Patlamada 86 kişi yaşamını yitirirken, 26'ı ağır 186 kişi yaralandı.
Ankara'daki katliamda olay yerinde bulunan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise o anları şöyle anlattı: 
Grubumuz yürüyüş halindeydi tam o sırada önümüzde iki bomba patladı. Büyük korku yarattı. 10 saniye daha ileri adım atmış olsak hepimiz ölmüş olacaktık. Tüm yaralıları gördük. 1 Mayıs 1977'deki gibi izdihamdan dolayı birçok insan da ezilerek ölebilirdi, herkes korkuya rağmen sağduyulu davrandı. Canlı bomba olup olmadığını göremedik.
Polisin önlem almadığını da belirten Sarı, "Güvenlik önlemi almayan polis bombalı saldırının ardından çevik kuvvetiyle tam kadro olarak olay yerine geldi. Yaralıların üzerine gaz sıkarak, havaya kurşun yağdırarak olay yerinde mitingdekilere saldırdı. Adeta savaş alanına girer gibiydiler. Polis katliam yaratmak için çaba harcadı. Kitle örgütlerinin sağduyulu duruşu olmasa ölü sayıyı daha fazla olabilirdi. Olay sonrası kitle örgütleri inisiyatifi ele aldı ve daha büyük bir olayı önledi" diye konuştu.

Cavit Uğur: Hükümetten başka bir fail olamaz

HDP İzmir İl Başkanı Cavit Uğur ise Ankara patlamasının ardında saray ve hükümet olduğunu savundu: 
PKK'nın seçim için tek taraflı ateşkes açıklaması yaptıktan  sonra Yalçın Akdoğan'ın açıklamaları bu katliamın faillerini ele vermiştir. Hükümetten başka bir fail olamaz. Siyasi sorumluluktan geçtik fiili sorumluluktan bahsediyoruz. Acımız büyük. Bu saldırı HDP'ye dönük değil barış içinde yaşamak isteyen herkese yönelik bir saldırıdır. Ama biz diz çökmeyeceğiz. Katiller yıkılacak."
Uğur, Türkiye'de 1990'lı yıllardan bu yana faili meçhul cinayetler işlendiğini ancak artık faili meçhul değil belli cinayetler dönemi yaşandığını savunarak, son saldırının ardında Saray-istihbarat örgütü ve terörle mücadele polislerinin olduğunu iddia etti: Devlet odaklı katliamların failleri açıktır. Hükümetin ta kendisidir. İçerisinde Saray'ın da bulunduğu, istihbarat örgütü ve terörle mücadele polislerinin bulunduğu, doğrudan Saray tarafından yönlendirilen bir ekip tarafından işlenmektedir. Faili meçhul cinayet yoktur. Bu devir kapanmıştır. Dördüncüsü patlamamış bomba bir miting alanına giriyorsa bunun faili ve sorumluları açıktır. Türkiye bir polis devleti değil mi? Şu anda bizim konuşmamızı dinleyenler, miting alanına bu kadar bombanın taşındığını bilmiyor mu?

Serter: Geldiğimiz nokta burası

Patlamanın ardından İzmir'deki tüm etkinliklerini durdurduklarını açıklayan CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter'in ilk tepkisi, 'Artık diyecek bir şey yok' şeklinde oldu. 
Patlamada yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve Türk halkına baş sağlığı dileğinde bulunan CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, parti genel merkezinden gelecek talimata göre hareket edeceklerini söyledi: Şu 13 yıllık iktidarın bizi getirdiği yer işte burası. Tüm törenlerİ ve çalışmaları iptal ettik. Hiçbir ilçemizde hiçbir aktivite yapmayacağız. Artık diyecek bir şey yok. Genel merkezden gelecek talimata göre hareket edeceğiz. n Aykut Polatlı

Yaşamını yitirenlerden 2'si İzmir'den

Patlamada hayatını kaybedenler arasından 2 kişi İzmir'den giden gruplar arasında yer alıyor.
Hayatını kaybedenlerin HDP Karşıyaka İlçe Yönetim Kurulu üyelerinden mali müşavir Ayşe Deniz ve sendika yöneticiliği yapan Mesut Mak olduğu bildirildi.
Bir çocuk babası, Tarım Orkam Sen İzmir Şubesi yönetim kurulu üyesi Mesut Mak'ın acı haberini alan yakınları, büyük üzüntü yaşadı.

Artık buna 'dur' dememiz gerekir

'Emek, Barış, Demokrasi' mitinginin toplanma yeri olan Ankara Tren Garı önünde meydana gelen bombalı terör saldırısını Yeni Foça'daki artıma tesisinin temel atma töreni sırasında haber alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Artık bu gidişe 'dur' dememiz gerekir. Bu topraklarda her türlü çileyi, işkenceyi, her türlü saldırıyı yaşamış, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 7 düvele karşı savaşmış bir toplumuz. Bizim insanımız bunlara mı teslim olacak? Bunların dayatmalarına mı teslim olacak? Mutlaka ve mutlaka bu yaşananların gereği demokratik yollardan yapılacaktır" diye konuştu. 
Tüm toplumu birlik olmaya çağıran Başkan Kocaoğlu, "Yapmayın, etmeyin! Günlük çıkarlar için ülkemizin, çocuklarımızın, gelecek kuşakların hayatını, ülkenin geleceğini karartmayın" diye seslendi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaşanan acı olaya yönelik tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
Bugün yine çok kötü bir haber alarak güne başlıyoruz. Barış talebiyle gerçekleştirilen Ankara'daki miting başlamadan üst üste iki bombanın patladığını, vefat haberleri dahil olmak üzere birçok yaralının olduğunu öğrendik. Üzüntümüz çok büyük. 'Senden benden' diyerek, 'o alt kimlikten bu alt kimlikten' diyerek, 'o inançtan bu inançtan' diyerek memleketi böldüler. İnsanlar, evde çocuklarıyla, eşiyle konuşamaz hale geldi. Toplum ve memleketin varını yoğunu da satarak, Anadolu'yu yurt edindiğimizden beri, 1071'den bu yana Anadolu'da kurulan tüm Türk devletlerinin birikimlerini satarak ülkeyi bugüne getirdiler. Artık buna 'dur' dememiz gerekir. Bugüne dek, en çok ihtiyacımız olduğunu söylediğimiz şeyin, birlik ve beraberliğin sözünü etmeden bu kürsülerden inmedim. Ama işte böyle bir parçalanmışlıkla, böyle bir ötekileştirmeyle karşı karşıyayız. Bunu bu toplum, tüm Türkiye Cumhuriyet'i vatandaşları hep beraber aşmak zorundayız. Her türlü engellemelere rağmen beraber aşacağız da. 

Saray gladyosu iş başında


Barış ve Demokrasi Mitingi için Ankara'da toplanan on binlerce kişinin toplandığı ve iki bombanın patladığı alanda CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da bulunuyordu. Onlarca kişinin hayatını kaybettiği olayın şoku sürerken Musa Çam'ın önüne patlayıcının içindeki bilyeler düştü. Çam, "Seçim öncesi inadına barış diyen, 'savaşa inat barış, hemen şimdi' diyen topluma son yılların en kanlı provokasyonu yapıldı, bunun adı saray provokasyonudur. Saray gladyosu iş başında!" dedi. 
Olayı kınayan ve bunun bilinçli bir saldırı olduğunu dile getiren Çam, "Bu bir, seçimler öncesi güvenlik endişelerinin artık her yere yansıtılması çabasının kanıtıdır. Bu bir saray provokasyonudur! Barış mitingi kana bulanmıştır. Onlarca ölü ve yaralı var. Toplumun tek istediği güvenli bir şekilde seçime gitmek ve güvenli bir şekilde yaşamak ancak AKP iktidarı ve saray ortaklığı bunun oluşmaması için elinden geleni yapıyor. Hukuk dışı şiddet giderek artıyor. Artık yeter demenin tam zamanı. Bu katliamların sonunu güçbirliği yaparak getireceğiz." dedi.


Kirli el, düğmeden elini çekmedi


CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Türkiye'yi karıştırmak isteyen kirli bir elin, bastığı düğmeden elini çekmediğini söyledi. Özel, şunları söyledi: "Büyük bir miting yapılacaktı. Miting demokrasi, barış ve özgürlükler mitingi. 
Seçimden önce, 'Koalisyon, kaos demektir. Koalisyon, felaket demektir.' diye vatandaşı korkutanların, bu ülkede yaratmaya çalıştıkları iklime dikkat etmek lazım. Biz herkesi duyarlı olmaya, sağduyulu olmaya ve provokasyonlara karşı dikkatli olmaya çağırıyoruz. Ayrıca sahadan gelen ilk haberler, güvenlik güçlerinin orada olaya tepki gösteren vatandaşlara karşı sert davrandıkları, biber gazı kullandıkları gibi duyumlar var. Geçmiş günlerde de benzerleri yaşanmıştı. Bu son derece tehlikeli, son derece yanlış, son derece o psikolojiyi anlamayan ve bu provokasyonun çok daha derin bir provokasyon olduğu izlenimini yaratan durumlar. Bu konuda şunu söylüyoruz, herkes duyarlı olsun, herkes sağduyulu olsun.