Türkiye , Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. maddesi çerçevesinde NATO Konseyini toplantıya çağırdı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'nin, ulusal güvenliğine yönelik son saldırı ve tehditler üzerine terörizme karşı alınan tedbirler ve icra edilen operasyonlar hakkında müttefiklerini bilgilendirmek ve istişarelerde bulunmak amacıyla Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. maddesi çerçevesinde NATO Konseyi'ni gelecek hafta içinde toplantıya çağırdığı belirtildi.

TOPLANTI TARİHİ: 28 TEMMUZ SALI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in başkanlığında düzenlenecek toplantının 28 Temmuz Salı günü gerçekleştirilmesinin planlandığı kaydedildi.

"20 Temmuz 2015 günü Suruç'ta düzenlenen ve 32 masum vatandaşımızın hayatını kaybettiği terör saldırısı başta olmak üzere, Diyarbakır 'da, Şanlıurfa'da ve Kilis'te güvenlik ve emniyet güçlerimize yöneltilen saldırıların akabinde artan güvenlik tehditleri karşısında tüm gerekli tedbirler alınmakta ve bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyonlar da icra edilmektedir" ifadesine yer verilen açıklamada, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyine gerekli bildirimde bulunduğu ve üyesi olduğu diğer uluslararası kuruluşlar nezdinde de gerekli bilgilendirme ve girişimlerin sürdüğü vurgulandı.

NATO GENEL SEKRETERİ: TALEP ÇOK DOĞRU VE ZAMANINDA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin NATO Konseyini toplantıya çağırmasıyla ilgili "Türkiye'nin böyle bir toplantı talebinde bulunmasının çok doğru ve çok zamanında olduğunu düşünüyorum" dedi.

İngiliz yayın kurumu BBC'ye konuşan Stoltenberg, NATO Anlaşması'nın 4'üncü maddesinin, İttifak ülkelerin toprak bütünlüğü ya da güvenlikleri tehdit edilirse NATO Konseyini toplantıya çağırmaya müsaade ettiğini kaydetti. Dolayısıyla toplantının Türkiye'nin bu yöndeki talebi üzerine yapılacağını belirten Stoltenberg, şöyle konuştu:

Türkiye'nin böyle bir toplantı talebinde bulunmasının çok doğru ve çok zamanında olduğunu düşünüyorum. Bu toplantıda Suriye , Irak ve çevresi ile Türkiye'nin NATO sınırları yakınındaki kargaşayı ve istikrarsızlığı ele alacağız.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile önceki gün telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Stoltenberg, bu görüşmede kendisine son saldırılarda hayatını kaybedenlerle ilgili başsağlığı dilediğini ve Türkiye'nin DAEŞ ile mücadele ve sınırdaki kontrolü artırma çabalarından dolayı memnuniyetini ilettiğini belirtti.