Doğum izni sonrası yarı zamanlı çalışma uygulaması ile ilgili bilgiler netleşiyor. Yeni yönetmeliğe göre, işverene onayı olmadan da bu uygulama yürürlüğe girebilecek. Buna göre anneler, çocukları ilkokul çağına gelen kadar yarı zamanlı çalışmadan yararlanabilecek.

Kadın çalışanlar doğumdan önce ve doğumdan sonra 8 hafta izin yapabiliyorlar. Eğer ikiz ve daha fazla bir doğum ise bu izin 10 haftaya yükseliyor. Buna ilaveten çocuk sayısına göre de 60 ile 180 gün arasında yarım gün ücretsiz izin kullanabiliyorlar.

Anneler, ayrıca doğum izni bitiminden itibaren altı aya kadar da ücretsiz izin alabiliyorlar. Yeni uygulama ile de bu izinlerin bitiminden sonra anne veya baba, çocuk ilkokul çağına gelen kadar yarım gün çalışabilecek. Maaş da çalışma süresine göre yatacak.

Yönetmeliğe göre 30 saatin altındaki çalışma süresi yarı zamanlı çalışma olarak kabul ediliyor. Bu durumda anne veya baba yarım gün çalışabileceği gibi haftanın belli günlerinde de çalışabilecek. Ancak eğer ebeveynlerden biri çalışmıyorsa böyle bir talep kabul edilmeyecek. Yarı zamanlı çalışma bazı işyerlerinde işverenin de bunu uygun bulup bulmadığına bağlı olacak.

Ancak toplu iş sözleşmesi olan kişilerde işverenin uygun bulup bulmamasına bakılmadan yarı zamanlı çalışma hakkından yararlanabilecek. Tam süreli çalışmaya geri dönülmek istendiğinde, işverene en az bir ay önce yazılı olarak talep bildirilecek. Yönetmelik memurları kapsamıyor. Memurlarla ilgili düzenleme devlet personel başkanlığı tarafından yapılacak.