Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik terörüne karşı ilginç bir yöntem önerdi. Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıya gönüllü tüm vatandaşların fahri trafik müfettişleri gibi çalışmasına olanak verecek bir madde eklendi.

CEP TELEFONUYLA ÇEK GÖNDER

Tasarı Meclis'ten geçerse elinde kameralı cep telefonu bulunan herkes trafik casusluğu yapabilecek. Vatandaş aşırı hız, kırmızı ışık ihlali, emniyet kemeri, yasak park, araç kullanırken cep telefonu ile konuşma, hatalı sollama, araçtan sigara izmariti, çöp atma  gibi eylemleri ya fotoğraflayarak tespit edecek ya da videoya çekecek.

Vatandaşlardan gelen fotoğraf ya da videoların nasıl inceleneceği kanun sonrası çıkartılacak yönetmelikle belirlenecek. 81 il emniyetinde özel inceleme birimleri kurulacak. Sürücülerin kural ihlali tespitine ilişkin görüntüleri bu birimlerce incelenecek.

PLAKA GÖRÜNME ŞARTI

Fotoğraf ya da video görüntülerinde kural ihlali yapan araçların plakasının net biçimde görünmesi şartı aranacak. Trafik Denetleme Şubeleri, yaptıkları kural ihlali açık şekilde kayda alınan sürücülere Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddelerine göre idari para cezası yazacak. Cezalar araç plakalarının kayıtlı olduğu tescil adreslerine postalanacak.

El­den tes­lim ya da e-pos­ta

Va­tan­daş­lar tes­pit et­tik­le­ri ku­ral ih­lal­le­ri­ni flash bel­lek, renk­li print çık­tı­sı ya da CD ola­rak gör­dü­ğü ilk tra­fik eki­bi­ne tes­lim ede­bi­le­cek. Di­ğer bir ih­bar yön­te­mi e-pos­ta. Tra­fik ca­sus­la­rı fo­toğ­raf ve­ya vi­de­o ka­yıt­la­rı­nı il em­ni­yet mü­dür­lük­le­ri­nin web say­fa­sın­da oluş­tu­ru­la­cak ih­bar por­ta­lı­na e-ma­il şek­lin­de yol­la­ya­bi­le­cek. (Bugün)