İşte 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde yer alan askerlerin anlatımı: Metris Kışlası’nda görevli Piyade Uzman Çavuş Ö.E.: “Ömer Teğmen bize, ‘Toplumsal olaylarda polise destek amacıyla gideceğiz’ dedi.

Belediye binasının oraya gittik. İlk geldiğimizde kimse yoktu. Sonra kalabalık oluştu. Cihan Albay, Ziya Albay ve ismini bilmediğim yüzbaşı direkt insanlara uyarı yapmaksızın ateş ettiler. Bize, ‘Vatandaşlara silah sıkın’ şeklinde emir verdiler. Biz ateş etmedik. Emre itaat etmediğimiz için 2 askere ateş ettiler, yaraladılar. Polislerin geldiğini gördük. Askerlere, ‘Sakin olalım kimseye ateş etmeyelim’ dedim. Teslim olduk. Asla ateş etmedim. Diğer astsubaylar da ateş etmediler.”

YARBAY ATEŞE BAŞLADI

66. Mekanize Tugay’da görevli Uzman Çavuş Ö.A.: “Üsteğmen, ‘Bombalı eylem bilgisi geldi, polise destek için gideceğiz’ dedi. Vatan Caddesi’nde bulunan Emniyet’e gittikten sonra koordine edeceğimiz yere gideceğimiz söylendi. 3 araçlık konvoydaydık. 2 astsubay öğrencisi 5 asker toplam 9 kişi. Vardığımızda insan yığını ile karşılaştık.

BİR YARBAY VE EMNİYET GÖREVLİSİ ARACA BİNDİ

Bir yarbay ve bir emniyet görevlisi araca bindi. Halka, ‘Araçlarınızı ve kendinizi seviyorsanız. Buradan uzaklaşın’ dedi. Sonrasında havaya ateş etmeye başladı. Bana, ‘Silahını hazırla ve önündeki vince ateş et’ dedi.

BİZE POLİSE DESTEK OPERASYONU DENDİ, DURUMU ANLAYINCA...

Bana operasyonun polislere destek operasyonu ve terör olayı olduğu söylenildi. 15 yıl terör bölgesinde görev yaptım. Durumu anlayınca kullandığım uçaksavarı kullanılmayacak hale getirdim. Bu silahtan bir adet bile ateş edilmedi. İnsanlar kalabalıklaştığından aracı hareket ettiremedik. Şoför asker, aracı insanlardan kaçıramadı. Emniyet müdürünün, ‘Aracı insanların üzerine sür’ dediğini duydum. Vatandaşlar aracın üzerine çıkıp yarbayı araçtan indirdiler. Yukarıdan gelen polislere ‘Ben ve askerlerim hiçbir şey yapmadık. Bizi güvenlikli bir yere çekin’ dedim. Kendi isteğimizle ben ve diğer askerler sırayla teslim olduk.” (Hürriyet)