Mustafa Kemal Atatürk'ün yatı olan Savarona'nın artık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışı seyahatlerinde kullanılacağı öğrenildi. 1938 yılında alınan yatın, uluslararası sularda verilen yemeklere ev sahipliği yapacağı öğrenildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, okullardan da Savarona'yı gezme talepleri geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son olarak Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç'in kabul ettiği yat, uluslararası sularda "Türk toprağı" sıfatıyla verilen yemeklere ev sahipliği yapacak.

"TÜRK TOPRAĞINDA YEMEK VERMİŞ OLACAK"


Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Savarona yatının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yurtdışı seyahatlerine de eşik etmesinin planlandığını açıklarken; "Sayın Cumhurbaşkanımız arzu ederlerse Türkiye'ye gelen devlet başkanlarını Savarona'da ağırlayabilecek. İkincisi Cumhurbaşkanımızın yurt dışı seyahatlerinde bu gemi oraya eşlik edebilir. Mesela Sayın Cumhurbaşkanımız bir ülkeyi ziyaret ettiler ve o ülkede yabancı devlet başkanı kendisine yemek verdiğinde, kendisi de 'Türk toprağında yemek vermiş olacak. Bu, Türkiye'nin uygunluğuna, gezinin uygunluğuna bağlı olarak gerçekleşebilecek" diye konuştu.

Okullardan da Savarona'yı gezme taleplerinin geldiğini dile getiren Çelik, "Bir anlamda yüzen gemi gibi sergileyebiliriz. Şimdi restorasyon çalışmaları sürüyor. Atatürk'ün bir hatırasıdır. Bu şekilde kullanılması da sağlanmış olacak" dedi.