Avukat Cemal Atilla Üzel, 20 Mart 2011'de ÖSYM tarafından yapılan Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı'na (ÜDS) avukat kimlik kartıyla girdi. ÖSYM, adayın sınava baro kimlik kartıyla girdiğini ve bu nedenle sınavının geçersiz olduğunu belirtti. Avukat Cemal Atilla Üzel, bunun üzerine işlemin iptali için Ankara 9'uncu İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Üzel dava dilekçesinde, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 9'uncu maddesinde, 'Ruhsatnameler ve avukat kimlikleri Türkiye Barolar Birliği tarafından tek tip olarak basılır ve düzenlenir. Sekizinci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen şekilde Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu'nca uygun bulma kararı verildiğinde, ruhsatnameler Birlik Başkanı ve ilgili Baro Başkanı tarafından imzalanır. Avukat kimlikleri, tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hukmündedir" kuralına yer verildiğini belirtti. Avukat Üzel dilekçesinde, avukat kimliklerinin tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmünde olduğu yönünde emredici düzenlemenin olduğunu da vurguladı.

'Yönerge, kanuna aykırı hüküm içeremez'

ÖSYM ise mahkemeye avukatları aracılığıyla verdiği cevap dilekçesinde, adayların sınav salonlarına girebilmeleri için yanlarında bulundurmaları gereken belgelerin, 'Nüfus cüzdanı ve pasaport' olduğunu, bu iki belge yanında olmayan adayın sınav salonuna alınamayacağı kuralının bulunduğunu, bu nedenle davanın reddini talep etti. Tarafların dilekçelerini ve son beyanlarını alan Ankara 9'uncu İdare Mahkemesi heyeti, 'Sınav Yönergesi hükmünün kanuna aykırı düzenleme içermesi söz konusu olamayacağına' vurgu yaparak, işlemin iptaline karar verdi.

'Bu karar, bir yıllık kaybımın tesellisi oldu'

Açtığı davayı kazanan avukat Cemal Atilla Üzel, "Benim bir yılım boşa gitti. Davam herkese örnek oldu. Artık avukat kimliği de, bu karar ile resmi kimlik olarak kabul edildi. Bir yıllık kaybımın tek tesellisi bu oldu. Yeniden sınava gireceğim. Bu kez baro kimlik kartım geçerli olacak. Elimde karar var" dedi.