Güney Marmara Çevre Derneği (GÜMÇED) Edremit Şube Başkanı M. Akif Öznal, "Bu vahim bir gelişme. 3. grup madenler arasındaki çürük yumurta kokulu ve çok zehirli hidrojen sülfür, solunum yoluyla ağır akciğer hastalıklarına ve sinir hastalıklarına neden olur. Koruma kalkanındaki yörenin Çevre ve Orman Bakanlığı'nca hazırlanan Revizyon Planıyla Mutlak Koruma Alanı'ndan Sınırlı Kullanım Alanı'na çevrilme istemi, çevre için telafisi imkansız zararlara yol açacaktır" diye konuştu.

"Altın ayrıştırmada kullanılıyor"

Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen ise, altın ayrıştırmada kullanıldığı öne sürülen hidrojen sülfürün Ayvalık'ta çıkarılmak istenmesini ürkütücü bir gelişme olarak değerlendirdi.
Türközen, "Cunda'da büyük bir maden şirketinin aldığı 21 ruhsatın yanı sıra, yine Cunda sırtlarında Baldes Enerji Firması'nın 10 kilometrekarelik alanı kapsayan 7 ayrı noktada aldığı rüzgâr santrali ruhsatı, şimdi de bahse konu madencilik firmasının aldığı zehir ruhsatı. Yöremizle ilgili son zamanlarda tehlikeli uygulamalar yapılıyor. Biz yerel yönetim ve Ayvalık halkı olarak çevrenin tahribatına karşın elimizden geldiğince dik durmaya çalışıyoruz. Ancak, çalışmalar devlet desteğiyle yürütülüyorsa bizler daha ne kadar kalkan oluşturabiliriz. Hükümetin körfezdeki maden sevdası bir türlü bitmiyor" dedi.

Maden adası

Osmanlı Rumları döneminde Hekatonise diğer adıyla kokulu adalar olarak anılan Maden Adası, Büyük Maden Adası veya Pirgos, Ayvalık yakınlarındaki bir adadır. Alibey Adası'na yakındır ve adada dalmak yasaktır. Adada daha önce kullanılmış, fakat şimdi kullanılmayan madenler bulunur. Bu madenlerden genelde kurşun çıkarılırdı. Daha önce adada bir kilise bulunmaktaydı; fakat bu kilise günümüzde yıkılmıştır. Adanın bazı koylarında tuz bulunmaktadır. Bazı kayalar üzerinde malakit bulunur. Kıyısı ve denizi kumluktur. Bazı tepelerde tarıma elverişli topraklar bulunur. Adada Poroselini uygarlığının izlerine rastlanmıştır.