Baz istasyonlarında ölçümü yapan kişilerde, ölçüm konusunda eğitim almış olmaları esası aranacak olan yönetmelikle, ayrıca ölçüm cihazlarının gerçekten ölçüm yapılması gereken baz istasyonunda yapılıp yapıldığının, kim tarafından yapıldığının, değerlerin ne çıktığının ve hangi tarihte yapıldığının tespit edilebilmesi için de ölçüm cihazlarına 'GPS' konulacak.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İkinci Başkanı Ayhan Beydoğan, kamuoyunda sıkça tartışma konusu olan baz istasyonlarının insan sağlına etkisi ile ilgili olarak değerlendirmede bulundu.

İnsan sağlığının herşeyin üstünde geldiğini, hiçbir koşulda insan sağlığının riske edilemeyeceğini vurgulayan Beydoğan, "Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Kurulu (ICNIRP) tarafından baz istasyonları için tavsiye edilen limit değer 41 Volt/Metredir. Bu limit değerini, Dünya Sağlık Örgütü kabul etmektedir. Türkiye'de ise bu limit değer, tedbiren dört kat daha düşük olan 10 Volt/metre olarak uygulanmaktadır" dedi.

Türkiye'deki değerlerin, üst sınırın çok altında olduğunu ifade eden Beydoğan, kamuoyunda baz istasyonlarının yüksek radyasyon yaydığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını, bu haberlerin "bilgi kirliliğinden" kaynaklandığını söyledi.

Baz istasyonlarının şehirden uzak yerlere kurulması yönündeki önerilerin yerine getirilebilmesinin mümkün olmadığına işaret eden Beydoğan, "Bu teknik olarak da mümkün değil. Çünkü, mobil haberleşmeden vazgeçilmediği sürece, şehir içindeki baz istasyonları kaldırılamaz" dedi.
Beydoğan, baz istasyonlarının sık olmasının da zararlı değil, aksine faydalı olduğunu ifade ederek, "Cep telefonu ile baz istasyonu arasında sinyalleşme oluyor. Mesafe arttıkça cep telefonun sinyal gücü de artıyor. Sinyal gücünün artması da insan sağılı açısından riski artırıyor. Bu nedenle, baz istasyonlarının sık aralıklarda bulunması önemli" diye konuştu.


45 bin istasyon var


Beydoğan, elde edilen bilgilerin kuruma iletileceğini belirterek, bu sayede spekülasyonların önüne geçilebileceğini ifade etti.
Türkiye'de kurulu bulunan 45 bin baz istasyonunun değerlerinin anlık olarak kuruma iletilmesini sağlayacak bir sistemi de kurulmasının planlandığını ifade ederek, "Böylece tüm baz istasyonlarındaki değerleri bu sistemle izleyeceğiz. Değerlerde herhangi bir yükselme tespit edilirse, oraya gidilerek denetim yapılacak" diye konuştu.