'Kampüsüm Dünya' anlayışıyla dünyanın farklı noktalarında kampüs ve akademik merkezler açan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) yeni kampüsünü Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington DC'de açtı.

Beyaz Saray'a iki yüz metre mesafede yer alan kampüste gerçekleşen açılış törenine Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, İşadamı Zeynel Abidin Erdem, ABD Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Maureen McLoughin, Harriet Fulbright ve UNESCO Kültür elçisi Ester Coophersmith katıldı.

2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk yatırımını Washington DC'de dil okulu açarak başlatan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları, çıtayı yükselterek başkentte Bahçeşehir Üniversitesi'nin bir kampüsünü açtı. Washington DC'nin simgelerinden Beyaz Saray'a komşu olan Bahçeşehir Üniversitesi, Washington DC kampüsünde hem Türkiye'den hem de dünyanın farklı ülkelerinden gelen öğrencilere global bir eğitim olanağı sağlayacak. Eğitimin önümüzdeki eylülden itibaren başlayacağı, toplam 3000 öğrenci kapasiteli üniversiteye ilk etapta 150 öğrenci alınacak.

Türkiye'nin mesajları bu kampüsten yayılacak

Washington Kampüsü açılışına katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bahçeşehir Üniversitesi'nin artık sadece Boğaz'ın kenarından değil bütün dünyanın tepesinden dünyaya önemli mesajlar vermeye başladığını belirterek, 'Bu açılışa gelerek Başbakanımızı burada temsil etmekten, Enver Yücel'in ve arkadaşlarının heyecanına ortak olmaktan büyük gurur duyduk. Biz burada sadece Bahçeşehir Üniversitesi'nin, Türkiye'nin gözbebeği eğitim kurumlarından birinin bir kampüsünü açmakla kalmıyoruz, aslında Türkiye'nin yeni bir misyon binasını, Türkiye'nin Washington'daki yeni merkezlerinden bir tanesinin daha açılışını gerçekleştiriyoruz' dedi.

BAU öğrencileri Türkiye'nin büyükelçisi olacak


Washington Kampüsü aracılığıyla Türkiye'nin dünyaya küresel barış mesajlarının yayılacağını belirten Bağış, 'BAU öğrencileri artık Beyaz Saray'ın bahçesini kendi kampüsleri haline getirecek. Bu okulda okuyan her öğrenci, artık Türkiye'nin adeta birer büyükelçisi olacak. Dünyaya, Türkiye'nin mesajlarını aktaracaklar. Dünyanın en önemli başkentlerinden bir tanesinde Türkiye'nin mesajları dalgalanacak. Bu da hepimizin ortak gururu' diye konuştu.

Washington DC açılışına ilişkin konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel; 'Türk - Amerikan ilişkilerinde sadece jeopolitik, stratejik bir ortamdan başka alan, başka ilişkilere geçilmek isteniyor. Bu bağlamda iki ülke arasında eğitim ilişkisi ve işbirliği yapılmak üzere anlaşmalara varılıyor. Ülkemiz ve dünya için hepimiz üzerimize düşen ne varsa yerine getirme gayreti içerisindeyiz. Biz de Bahçeşehir Üniversitesi olarak dünya yüksek öğretimindeki paradigma değişimini kavrayarak bu alanda öncü olmayı hedefliyoruz. Türkiye'nin artık tüm kurum ve kuruluşları ile özgüveni tam. Biz de üniversite olarak bu güvenin bir örneğiyiz' dedi.

ÖĞRENCİLER BİRER DÜNYA VATANDAŞI OLARAK YETİŞTİRİLİYOR

Global bakış açısından yoksun kurum ve kuruluşların yarınının olmayacağını vurgulayan Enver Yücel, sözlerine şöyle sürdürdü: 'Bugün öğrencilerimizi Berlin, Silikon Vadisi, Toronto, Hong Kong ve nihayet Washington DC'deki kampüslerimizde birer dünya vatandaşı olarak yetiştiriyoruz. Global bakış açısından yoksun kurum ya da kişilerin yarınının olmayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle de tek bir merkezden bilgi aktarmak yerine öğrencilerimize farklı bölgelerde, farklı ülkelerde gözlem ve deneyim şansı tanıyoruz.'

Bahçeşehir Üniversitesi Washington DC kampüsünün açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Şenay Yalçın bilim ve teknoloji başta olmak üzere pek çok alanda sınırların kalktığına işaret ederek kurumlar ve ülkeler arasında kalıcı köprüler kurulması gerektiğini vurguladı. Yalçın, 'Küreselleşme süreci üniversite öğrencilerinin ulusal sınırların dışında, dünyanın herhangi bir noktasında çalışabilecek donanıma sahip birer dünya vatandaşı olarak yetişmelerini zorunlu kılmakta. Bu nedenle yükseköğretimde uluslararası açılımlar kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bilinçle Bahçeşehir Üniversitesi ailesine yeni bir üye katıyoruz. Washington DC yerleşkemiz öğrencilerimize Amerikan kültürünü yakından tanıma, İngilizceyi yerinde ve yaşayarak öğrenmenin yanı sıra çeşitli alanlarda eğitim alma imkanı da sağlayacak' diye konuştu.

Beyaz Saray'a yakın olmak büyük avantaj

Açılışta yaptığı konuşmasına her şeyin temelinde eğitimin yer aldığının altını çizerek başlayan Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, 'Enver Yücel'i eğitim alanında yaptığı yatırımlar dolayısıyla çok yakından takip ediyorum. Bahçeşehir Üniversitesi'nin dünya üzerinde dokuz kampüsü var. Aynı zamanda var olan üniversite ve okullarda yüz elli bin öğrenci eğitim görüyor. Dolayısıyla bunlar çok büyük sorumluluk isteyen işler. Beyaz Saray'a bu kadar yakında yer alan bir kampüs mutlaka önemli işlere imza atacaktır. Dolayısıyla yapmış oldukları bu yatırımdan dolayı kendilerini tebrik ediyorum' dedi.

Eğitim kurumlarının yurt dışına açılması şart


ABD'de bir üniversitenin açılmasının onur duyulacak bir durum olduğunu belirten Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem ise 'Türkiye'deki eğitim kurumlarının yurtdışında açılması şart. Dünyanın başkenti olan Washington gibi önemli bir yerde Enver Yücel'in bu başarısını desteklememek mümkün değil. Ezelden beri başarılı işler yapıyor, kendisini tebrik ediyorum' dedi.

Açılışta yaptığı konuşmasına BAU Washington Kampüsü ile önemli bir hizmeti hayata geçirmesi ve vizyonundan dolayı Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel'i tebrik ederek başlayan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, dokuz yıl önce Washington'da bir dershanenin açılışını yaptıklarını, bu yatırımın bugün üniversite olduğunu belirtti.

BAU Washington Kampüsü açılışının iki ülke arasında eğitim alanındaki bağlılığın vurgulanması açısından çok önemli olduğunu dile getiren ABD Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Maureen McLoughlin, dünya üzerinde kaliteli eğitim ve kültürel alışverişin günümüz dünyasında daha önemli olduğunun altını çizerek bu tür eğitim yatırımlarının bu bağlılığın daha da artmasını sağlayacağını belirtti. ABD'nin Ankara Eski Büyükelçisi James Jeffrey de bir kısmını Türkçe yaptığı konuşmasında, bugünün kendisi için çok önemli bir gün olduğunu belirterek, bu törene katılmaktan büyük onur duyduğunu ve Türkiye ile ABD arasındaki kültür ilişkileri son derece önemli olduğunu kaydetti.