Nihal Işık- İzmir'de yaşayan, 4 yıldır hergün diyalize girmek zorunda olan Engin Katip Yulcu (14) ve Kütahya Simav'da yaşayan, 2 yıldır diyalize giren Ali Onar (15) organ nakli ile hayata tutundu. 32 aylık bir bebekten alınan böbrekler sayesinde diyalizden kurtulan iki genç, "Bu yaştan sonra böbrek kardeşi olduk. Sağlığımıza kavuştuğumuz için mutluyuz" dediler.

Diyalize girmekten kurtulduk

Ali Onar, böbrek rahatsızlığı bulunan ablası nedeniyle kendisine de tahlil yapıldığını ve böbrek hastası olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Annesinin iki yıl önce böbreğinin birini ablasına verdiğini söyleyen Onar, sözlerine şöyle devam etti: "Haftada 3 gün diyalize giriyordum. Böbrek nakli ile en çok diyalize girmekten kurtulduğuma seviniyorum. Her diyaliz sonrası günüm mahvoluyordu. Derslerime de konsantre olamıyordum. Seneye liseye tekrar başlayacağım. Aynı kişiden aldığımız böbreklerle yaşadığımız Engin ile de konuşuyoruz. Bu yaştan sonra bir böbrek kardeşim oldu. Mutluyum. Uzun yıllarca organ bekleyenler var, şanslı olduğumuzu düşünüyorum."

Yeğenlerimi özledim

Engin Katip Yulcu, 4 yıl boyunca her 6 saatte bir diyalize girdiğini, nakil ile diyalizden kurtulduğuna çok sevindiğini belirtti. Yulcu, "7. sınıfta okuyordum. Diyaliz sonrası hep yattığım için ders çalışamıyordum. Ara verdiğim okuluma seneye başlayacağım. Böbrek kardeşimin odasına gidip onu ziyaret ediyorum. Böbreğin bize uyumlu çıkmasına çok sevindim" diye konuştu. Yulcu sözlerine şöyle devam etti: "Şu an en büyük isteğim, hastaneden çıkınca ablamda kalmak. 2 tane yeğenim var. Dayı olarak onlarla oynamayı özledim, onları görmeyi istiyorum. Bir de yazın gelmesini, denize girmeyi çok istiyorum."

Böbrekler 6 ayda 2 misli olacak

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ve Organ Nakli Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, beyin ölümü gerçekleşen 32 aylık bebekten alınan böbrekleri böbrek nakli bekleyen 2 hastaya başarıyla naklettiklerini belirtti. Küçük çocuklardan alınan böbreklerin büyüme eğilimli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hoşcoşkun, "Nakil yapılan böbreklerin yaklaşık 6 ay içinde iki misli bir boyuta ulaşacak. Engin ve Ali'nin durumu gayet iyi. İkisi de nakil sayesinde diyalize girmekten kurtuldu" şeklinde açıklama yaptı.