Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü'nün, "mazeretsiz olarak mesaiye gelmediği" iddiasıyla "müstafi" (istifa etmiş) saydığı Yenice Meslek Yüksekokulu'nda görevli Yrd. Doç. Dr. Güran Yahyaoğlu'nun (48) kemik iliği kanseri olduğu ortaya çıktı.
Maaşının kesilmesine neden olan bu işlemden haberdar olduğunda yoğun bakıma kaldırılan Yahyaoğlu'nun avukatı, işlemin iptali için dava açtı. Üniversitenin Yahyaoğlu'nun kanser olduğundan çok net haberi olduğu savunulan dilekçede, buna karşın raporlarının gerçekliğinin bile sorgulattırıldığı belirtildi. Bilinci kapalı olan Yahyaoğlu'nun ailesi, kendisinin kanser olduğuna üniversiteyi inandırabilmek için dilekçesinin ekine hastane odasındaki fotoğraflarını eklemek zorunda bırakıldı.

45 tutanak tutuldu

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Yahyaoğlu Yenice Meslek Yüksekokulu Bankacılık ve Sigortacılık bölümünde bankacılık dalında ders verirken, şunları yaşadı: 2010'da Yenice Meslekyüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Engin Erdoğan'ın talimatıyla Yrd. Doç. Dr. Mukaddes Çelik soruşturmacı yapıldı.
24 Mayıs 2010'dan itibaren mesaiye gelmediğine dair tutulan 45 adet tutanakla Yahyaoğlu'nun Disiplin Yönetmeliği uyarınca meslekten çıkarılması istendi. Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın da bulunduğu YÖK Yüksek Disiplin Kurulu, bu talebi "oybirliğiyle" reddetti. YÖK kararında, "24.05.2010-29.07.2010 arasında toplam 45 gün göreve gelmediğine yönelik dosyada kesin sonuca varılacak nitelikte delil olmadığı" belirtildi.
Yahyaoğlu, soruşturma sırasında kendisine mobbing uygulandığı, asıl amacın kendisini okuldan uzaklaştırmak olduğu gerekçesiyle hem 40 bin liralık manevi tazminat davası açtı hem de suç duyurusunda bulundu.
Savcılık, soruşturma evrakını Çanakkale Üniversitesi Rektörlüğü'ne gönderdi. Rektörlük, Yahyaoğlu'nu soruşturan personel için izin vermedi. İtiraz üzerine Danıştay 1. Daire, 13 Mart 2012'de bu işlemi iptal ederek, idari personel için "lüzum-u muhakeme" (soruşturma) kararı verdi.

Müstafi sayıldı
Üniversite Personel Daire Başkanlığı, Disiplin Yönetmeliği uyarınca meslekten atılması talebi YÖK tarafından reddedilen Yahyaoğlu'nun, "31 Ekim 2012-14 Kasım 2012 arasında mazeretsiz olarak meaisine gelmediğinden" bu kez de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 94. maddesi uyarınca "müstafi" (istifa etmiş) sayılmasını talep etti. Bu talebe, 21 Kasım 2012 tarihinde Üniversite Rektör Vekili Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar da "olur" verdi.
Kanser olduğunu üniversite yönetimine ne yapsa inandıramayan Yahyaoğlu, maaşının kesildiğine dair yazıyı da hastanede öğrendi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Ana Bilim Dalı yoğun bakım ünitesine kaldırılan Yahyaoğlu, avukatı Seyfettin Uzunçakmak vasıtasıyla Çanakkale İdare Mahkemesi'nde işlemin iptali istemiyle dava açtı.

Suçu kanser olmak
Üniversitenin müstafi saydığı Yahyaoğlu'nun, "multipl miyelom=kemik iliği kanseri kesin tanısı" ile yatarak tedavi gördüğü belirtilen dilekçede, şu ifadelere yer verildi: "Oldukça sıkıntılı günler geçiren Yahyaoğlu, kemik iliği kanseri gibi son derece ağır bir hastalığa karşı mücadele vermeye çabalamaktadır. Davalı üniversite yönetimi Yahyaoğlu'nun hasta olduğunu çok net bir şekilde bilmektedir. Yahyaoğlu'nun tek suçu, kanser gibi bir hastalığın çaresizliğini yaşamasıdır. İşlem en başta evrensel insan haklarına aykırılık teşkil etmektedir." 


Laçiner: yasalara göre işlem yapılmış

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, 'mazeretsiz olarak mesaiye gelmediği' iddiasıyla 'istifa etmiş' sayılan, kemik iliği kanseri tedavisi gören Yenice Meslek Yüksekokulu'nda görevli Yrd. Doç. Dr. Güran Yahyaoğlu ile ilgili yasalara göre işlem yapıldığını söyledi. Rektör Prof. Dr. Laçiner, "Mevzuata göre yazılı belge üzerinden hareket edilir. Bize hocamızın durumunu anlatır belge geldiği zaman ona göre işler halledilir" dedi.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Ana Bilim Dalı yoğun bakım ünitesinde kemik iliği kanseri nedeniyle tedavi gören ÇOMÜ Yenice Meslek Yüksekokulu Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü'nde bankacılık dalında ders veren 48 yaşındaki Yrd. Doç. Dr. Güran Yahyaoğlu'nun rahatsızlığından haberdar olduğunu dile getirdi. Rektörlüğün 2010 yılında 'mazeretsiz olarak mesaiye gelmediği' iddiasıyla 'istifa etmiş' saydığı, ancak YÖK'ten dönen kararla görevine devam eden Yrd. Doç. Dr. Yahyaoğlu'nun rahatsızlığını anlatan belgenin üniversiteye ulaşmasında sorun olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Laçiner, şunları söyledi:

"Hocamız ile ilgili belge bize gelirse işleri yapılır. Anladığım kadarıyla hocamızın sağlık durumunu anlatır belgenin üniversite ilgili birimlerine ulaşması konusunda bir sorun olmuş. Şu halde ilgili belgenin Üniversiteye ulaşmadığı anlaşılıyor. Yasalara göre işlem yapmaya mecburuz. Ne bir kişinin işine yazılı belge olmadan son verebilirsiniz ne de kişiyi yazılı belgeleri evrağı olmadan işe başlatabilirsiniz. İkisi de mümkün değildir. Dolayısıyla eğer hocamızın sağlık durumunu bildirir raporları varsa, ki vardır muhtemelen, o raporlar kuruma ulaştığı an bir hata varsa düzeltilir. Bizim işe son verme, başlatma yetkimiz yok. Böyle bir inisiyatifimiz yok. Gerekli belgelerin ulaşması noktasında bir gecikme oluşmuştur. Sonuç itibariyle belge yokken aklımızdan bir şey yapılırsa, ilgili memur suçlu duruma düşüyor. İlgili belgeler kuruma ulaştıktan sonra görevli memurlar ne gerekiyorsa onu yapar. Hiçbir hocamıza dönük olarak, özellikle de kanser gibi ağır rahatsızlıklarda böyle bir şeyin olması mümkün değil. Geçtiğimiz günlerde bir fakülte sekreterimiz kanser rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetti. Kendisi son nefesine kadar da bizim memurumuzdu. Böyle bir anlaşılmazlık göstermemiz mümkün değil zaten. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin bir kurumuyuz. Yasalara göre işlemler yapılır, bir hata varsa da düzeltilir."

Bu arada, bilinci kapalı olan Yrd. Doç. Dr. Yahyaoğlu'nun ailesinin, kanser olduğuna üniversiteyi inandırabilmek için Çanakkale İdare Mahkemesi'ne gönderilen dilekçenin ekine hastane odasında çektikleri fotoğrafları da eklediği bildirildi.