İzmir’de meydana gelen 6.6 şiddetindeki deprem nedeniyle evleri yıkılan ya da ağır hasar gören binlerce kişi, oluşturulan çadır kentlerdeki deprem çadırlarında yaşamaya başladı. Yaşanan facianın ardından hijyen koşulları rafa kaldırıldı. Havaların soğuk olması nedeniyle insanların kapalı yerlerde iç içe yaşadığını belirten Medicana International İzmir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, Covid-19 hastası 1 kişinin 10 dakika içerisinde uygun olmayan koşullarda bir arada bulunduğu 10 kişiyi enfekte edebildiğini, 14 gün içerisinde ise 700’den fazla kişiye virüs bulaştırabileceğini söyledi. Prof. Dr. Sakarya, “çadır kentte yaşamaya çalışan depremzedeler ve facianın meydana geldiği andan itibaren bu kişilere yardım eden gönüllülerin test yaptırması, testi pozitif çıkan kişilerin ise bir an önce izole edilmesi gerekiyor” dedi. Pandemiç sürecinde en kritik şehirlerden birisi olan İzmir’de meydana gelen deprem faciasının ardından çok sayıda ev yıkıldı, yüzlerce ev ise hasar gördü. Sadece evleri yıkılanlar değil, evleri hasarlı olduğu için evlerine giremeyen binlerce insan kurulan çadır kentlerde deprem çadırlarına yerleştirildi. Depremin ardından sadece şehir içinden değil, farklı illerden de yüzlerce kişi İzmir’e gelerek depremden zarar görenlere yardım için çalıştı. Kurulan 6 binden fazla çadıra depremzedeler yerleştirildi.

Enfeksiyona dikkat

Deprem gibi tabi afetlerden sonra yaşam ve hijyen koşullarının yetersiz olmasından kaynaklı, çeşitli hastalıkların görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Serhan Sakarya, “İzmir’deki depremin en önemli avantajlarından birisi çok fazla sayıda bina yıkımı olmadı. Ama şu an binlerce insan, uygun olmayan koşullarda birbirleriyle temas halinde. Bu durum, bu insanları solunum yoluyla geçen Covid-19 açısından riskli hale getiriyor. İnsanlar mevsimin soğuk olması nedeniyle açık alanda bulunamıyor. Bu kişilere yardım eden kişiler de doğal olarak enfekte oluyor. Çadır kentlerde oluşabilecek yoğun bir virüs popülasyonu, etkilenmemiş olan popülasyonu da etkileyebilir” diye konuştu.

Sayı artıyor

Covid-19 taşıyıcısı bir kişinin, 10 dakika boyunca uygun olmayan koşullarda bir arada bulunduğu herkesi enfekte edebildiğini belirten Prof. Dr. Serhan Sakarya, “Örneğin çadır kentte kalan ve Covid-19 olduğunun farkında olmayan bir kişi, bütün çadır kente virüs bulaştırabilir. Covid, bulaşma katsayısı yüksek bir hastalıktır. Bir kişi bir anda 3 kişiye bulaştırabilir. Sonra o 3 kişinin de 3’er kişiye bulaştırdığını düşünecek olursak, sadece 1 kişinin 14 gün içerisinde 700’den fazla kişiyi hasta edebildiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle, deprem bölgesinde çalışan kişilerde ve deprem mağduriyeti olan kişilerde çok ciddi boyutlarda artışlar olduğunu görüyoruz” dedi.  

Hastalar izole edilmeli

İnsanların uygun şekilde barındırılmasının hastalığın yayılımını azaltmak adına şart olduğunu, bu kişilerin beslenme ve sağlık desteklerinin de çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Serhan Sakarya, “Bu bağlamda yapılacak en önemli hareket, depremzedelerin ve bu kişilere yardım eden insanların taramasının yapılarak, hasta ve taşıyıcı olanların izole edilmesi olacaktır. Bu kişilerin hali hazırdaki tarama kriterlerinden ayrı olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü ciddi bir bulaştırma riski var. Yerel yönetimlerin ve devletin bu işlemi hızlandırması gerekiyor. Covid’in en önemli riski, bulaşma indeksi çok yüksektir” şeklinde konuştu.