Ayvalık'ın araç trafiğine kapalı ve yayalar tarafından en yoğun kullanılan Talatpaşa Caddesi'ne konulan tamamı pet şişelerden yapılan Dev Çöp Canavarı ile halkın özellikle doğaya dönüşümde en zor maddelerden biri olarak kabul edilen pet şişe ve plastik atıklara karşı halkın çevre bilincine sahip olmasının amaçlandığı belirtiliyor. Ayvalık 15 Eylül İlköğretim Okulu Müdürü Sevcan Bilgiç ve Projenin öncüsü okul öğretmeni Aytül Küçükparmaksız tarafından Talatpaşa Caddesine konulan Dev Çöp Canavarının yetişkinlere, minik öğrenciler tarafından verilen çok anlamlı bir mesaj olarak nitelendirilmesi dikkat çekiyor.
Konuyla ilgili görüşlerini belirten 15 Eylül İlköğretim Okulu Teknoloji Tasarım Öğretmeni Aytül Küçükparmaksız, minik öğrencileriyle birlikte plastiklerin çöp olmadığını, atıkların yeniden değerlendirilebileceğini ve eğere değerlendirilmezse söz konusu atıkların birikerek çevreyi kirletip yok edebileceği konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla bu yolu seçtiklerini kaydetti. Küçükparmaksız, "Amacımı hem geri dönüşüme katkı sağlamak, hem de çocuklarımızı bu konuda bilinçlendirmek" dedi. Ayvalık Belediyesi'nden, çöp bidonlarına atılan çöpler ile plastik alaşımlı pet şişe gibi ambalajların ayrı ayrı toplanılmasına yönelik çalışmaların yapılmasını isteyen Küçükparmaksız, "Belediye ile karşılıklı yardımlaşmayla geri dönüşüm konusunda yapılabilecek çalışmalara bizlerde üzerimize düşen katkıyı vermeye hazırız" ifadelerini kullandı.

Pet şişelerden yapılan kuş yuvaları

Minik öğrencilerinin geri dönüşümü uzun yıllar alan pet şişe ve plastik alaşımlı maddelerden oluşan çevre düşmanı atıklardan yaptıkları Dev Çöp Canavarı'nın dışında, yine aynı malzemelerle kendi elleriyle yaptıkları Kuş Yuvalarının, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'ın Ayvalık'ı ziyareti sırasında kendisine hediye ettiklerini ve Vali Arslan'ın büyük ilgi gösterdiğini hatırlatan okul müdürü Sevcan Bilgiç ise, duyarlı vatandaşların da katkı vererek, ilçenin cadde ve sokaklarından toplanılacak pet şişeleri okullarında biriktirileceğini belirtti.
Biriktirilen pet şişelerle yapılacak olan Kuş Yuvalarının, Ayvalık'ın ormanlık alanlarında ağaçlara konulacağını kaydeden Bilgiç, "Orman Bölge Şefliğimizin yetkilileri ile birlikte öğrencilerimizin yaptığı pet şişeden kuş yuvaları ve kuşyemliklerini öğrencilerimizle birlikte ormanlarımızın birçok noktalarına asacağız" dedi. Öte yandan minik öğrenciler tarafından yapılan ve üzerine 'Beni siz yarattınız. Dünyanızı yok edeceğim' dövizinin asıldığı pet şişe ve plastik alaşımlı atıklardan yapılan Dev Çöp Canavarı ile Plastik atıklardan yapılan Kuş Yuvalarının vatandaşlardan büyük ilgi gördüğü ve miniklerin vermeye çalıştığı mesajın, yetişkinler tarafından anlaşıldığı kaydedildi.
Okul yöneticilerinin cadde üzerinde teşhir ettikleri Dev Çöp Canavarı ile topluma verilen mesaj nedeniyle Ayvalık Çevre Derneği Başkanı Nuray Özer'den büyük takdir gördükleri gözlendi.