Kırıkkale'deki Hasan Ali Yücel İlkokulu 4-A sınıfı öğrencileri ile Gaziantep Özel Güney Cahit Nakıboğlu İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencileri, RTÜK'e yazdıkları mektuplarda, televizyon yayınlarından ve RTÜK uygulamalarından yakındı.

Öğrencilerin mektuplarına tek tek cevap veren RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, yayınlarla ilgili şikayetlerinin değerlendirileceğini, dilek ve beklentilerinin ise kanal yöneticilerine iletileceğini belirtti.

Okuldan geldikten sonra ödevlerini yaptıklarını ve saat 21.30'da televizyonlarda yayınlanan RTÜK'ün "iyi uykular" uyarısından sonra yattıklarını anlatan çocuklar, televizyon karşısına geçtiklerinde de kendilerine uygun programlar bulamadıklarını belirtti.

Öğrencilerden Mustafa Karakaya mektubunda, "Okuldan gelince çocuk yarışması olmasını istiyorum. Zaten 'Haydi çocuklar uykuya' deyince hemen yatıyoruz. Biz sizin dediğinizi yapıyoruz, siz de bizim dediğimizi yapın" dedi.

Hicran Şahin ise şunları yazdı:

"Reklamlar insanı yanıltıyor. Mesela reklamda 5 lira diyor, markete gidince 10 lira çıkıyor. Okuldan 17.45'te çıkıyoruz. Doğru dürüst şeyler çıkartmıyorsunuz. Saat 21.00'e gelince bize davetiye gönderiyorsunuz. O zaman doğru dürüst şeyler çıkarın. Söylemesi ayıp küfürlü şeyler söylenince 'dıııt' diyorlar, o zaman sinirim tepeme geliyor. Bana soracak olursanız televizyondaki film, dizi ve reklamları düzeltin. Bizim evimizde iki televizyon yok, bir tane var. O yüzden güzel filmler, yarışmalar çıkarın."

Karşıma saçma sapan diziler çıkıyor

Yıldız Karadoğan adlı öğrenci, RTÜK'ün belgesel yayınlatma uygulamasını eleştirdiği mektubunda, "Filmlerde bizi çok utandıran bir şey var. Çok fazla küfür, kötü sözler ve açık elbiseler giyenler var. Ailemizle bu filmi izlerken çok utanıyoruz. Ayrıca çok fazla reklam var. Filmin en heyecanlı yerinde hemen reklam giriyor. Programlara ceza olarak belgesel yayınlıyorsunuz. Aslında belgesel faydalı bir şey, çoğu bilgileri ondan alıyoruz. Lütfen belgeseli ceza olarak yayınlatmayın olur mu?" görüşlerine yer verdi.

Mektubunda RTÜK'ün nasıl bir denetim yapması gerektiğine değinen Naz Miray Bozdoğan, "İnsanları kötü yönde etkileyen, olumsuz davranışlar yapmasına neden olan programları daha dikkatli denetlersek biz de televizyondan yararlanırız. Büyüklerimiz de şiddet içeren programlardan etkilenmez ve sağlıklı nesiller yetişir" değerlendirmesinde bulundu.

Çocuklara yönelik yarışma önerisi

Televizyonlarda yayınlanabilecek çocuklara uygun programlar konusunda RTÜK'e önerilerde bulunan Hüma İyikesici, mektubunda şunları yazdı:

"Çocuk bir izleyici olarak benim de önerilerim var. Çocukların izleyeceği filmlerin daha erken saatlerde yayınlanmasını, müzik öğreten, gitar, piyano öğreten programların yapılmasını, Keloğlan gibi çizgi filmlerin artmasını, haber programları, çocuklara yönelik filtre uygulanmasını, görgü kuralları öğreten programlar yapılmasını, yalancılık, sabırsızlık ve aç gözlülüğün kötülüğünü anlatan kamu spotlarının yapılmasını rica ediyorum."