Dün akşam din adamlarından oluşan kalabalık bir heyetin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda iftar yaptığı dev boyutlardaki masanın maliyetleri dudak uçuklattı. Şatafatlı masada iftar yapan 29 kişiden sadece birinin servis maliyeti 9 bin 400 TL. 29 kişilik masanın toplam maliyeti ise tam 1 milyon 8 bin TL. Bu miktar 87 bin 653 kişinin Ramazan fitresine denk geliyor. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de kendisine hediye edilen Mercedes'i ilk kez bu iftarda kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve din adamlarını iftarda ağırladı. Kamuoyuyla paylaşılan fotoğraf ve görüntülerde iftar yapılan masanın büyüklüğü dikkat çekti. Bugüne kadar Saray’la ilgili sayısız maliyet açıklaması yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu defa o iftar sofrasının maliyetlerini hesapladı. Buna göre 30 kişilik devasa masa özel üretim ve fiyatı tam 240 bin TL, 29 kolçaklı sandalye, tanesi 15 bin liradan olmak üzere 435 bin TL’ye mal olmuş. Masayı kaplayan örtünün fiyatı ise 13 bin 800 TL. Altlık 70 metrekare, üst kapak ise 45 metrekare olan bu örtü de yine özel üretim. Bu örtünün bir metrekaresinin kumaş artı dikiş maliyeti 140 TL. Masanın ortasındaki 3 çiçek grubunun maliyeti 7 bin 500 TL, dörtlü vazo grubunun maliyeti 32 bin TL, Hollanda’dan getirilen beyaz güller 4 bin 800 TL ve kişi başı yemek gideri de 2 bin 320 TL olarak hesaplandı.

SARAYDAKİ İFTAR MASASININ TOPLAM MALİYETİ (TL)


30 kişilik Masa : 240.000
Sandalye kolçaklı 29x15.000 : 435.000
29 kişi servis maliyeti 29x9400TL : 272.600
Masa Örtüsü (altlık 70 metrekare+üst kapak 45 metrekare, 115 metrekare, toplam örtü: dikiş +kumaş:140 TL) : 13.800
Masanın ortasındaki çiçek tabakları 3x2500TL : 7.500 TL
Masadaki 4'lü vazo grubu toplam 40 adetx800TL : 32.000 TL
Hollanda'dan gelen beyaz güller 400x12 TL : 4800
Yemek ve içecek(29xkişi başı 80 TL) : 2.320
Toplam - 1.008.020 TL

KİŞİ BAŞI 9 BİN 400 TL

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Saray’daki o iftarda kişi başı maliyetin 9 bin 400 TL olduğunu söyledi. Candan, tabak takımı, çatal-kaşık-bıçak takımı, tabak altı ve ekmek altı supla, altın varaklı büyük kadeh, küçük altın varaklı kadeh, 3'lü gümüş iftariyelik takımı, tuzluk ve peçetelikle birlikte 29 kişinin toplam servis maliyetinin 272 bin 600 TL olduğunu söyledi.

SARAY'DAKİ İFTAR MASASINDAKİ 1 KİŞİNİN YEMEK SERVİS MALZEMESİ

Tabak takımı( 2 düz tabak, bir çukur tabak, 1 tatlı tabağı) iyi kalite porselen altın şeritli, logolu : 700
3 çatal, 3 bıçak, kaşık ve tatlı kaşığı : 4.000
Tabak altı supla : 1.200
Ekmek altı supla : 300
Büyük kadeh altın varaklı : 1.000
Karabiberlik, tuzluk, peçetelik : 500
Küçük kadeh altın varaklı : 800
3’lü gümüş iftariyelik : 900
Toplam : 9.400 TL

TOPLAM MALİYETİ İLE 87 BİN 653 KİŞİYE FİTRE VERİLEBİLİR

Saray’da din adamlarının ağırlandığını hatırlatan Tezcan Karakuş Candan, şatafatlı masanın maliyetinin israf boyutuna vardığını söyledi. “Bir gülün maliyeti bir kişinin fitresi” diyen Candan, Saray’ın lüks ve şatafatın simgesi haline geldiğini vurguladı. Candan şöyle devam etti: “Gecekonduda iftar açan yöneticiden, Kaçak Saray'da, lüks altın şeritli logolu tabaklarda, altın varaklı bardaklarda, tabak altı ve ekmek altı gümüş suplalarda, iftar açan bir süreçle karşı karşıyayız. Halka ait olan alanda, hukuka rağmen, vasiyete rağmen hukuksuz bir şekilde inşa edilen kaçak sarayda 87 bin 653 kişinin fitresine bedel bir iftar masası ile karşı karşıyayız. Kent izleme merkezi uzmanlarımız tarafından yapılan tespitlerde, güller Hollanda'dan geliyor, masada yaklaşık 400 adet gül var, hepsi standart, yaprakları pürüzsüz, tanesi yaklaşık 12 TL civarında. Bir gülün maliyeti bir kişinin fitresi.”