Bu sabah erken saatlerde Cumhuriyet Gazetesi operasyonu düzenlendi. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu'nun, yazarlardan Güray Öz'ün ve İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay'ın evlerine polis baskını yapıldı. Polisin Sabuncu ve Öz'ü gözaltına aldığı öğrenildi.

İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay'ın ise yurtdışında bulunduğu için gözaltına alınamadığı öğrenildi.

HİKMET ÇETİNKAYA'NIN EVİNDE ARAMA YAPILIYOR

Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi, gazeteci Orhan Erinç, yazar Hikmet Çetinkaya ile vakıf üyesi ve Cumhuriyet çizeri Musa Kart'ın evlerinde arama kararı olduğu belirtiliyor. Orhan Erinç hakkında yaşından ötürü sadece evinde arama kararı olduğu öğrenildi. Yine Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Turhan Günay, Mustafa Kemal Güngör ile Bülent Utku'nun evlerinde de arama olduğu iddia ediliyor.

HAKKINDA GÖZALTI KARARI OLAN İSİMLER

Gazetenin 13 yazar ve yöneticisi hakkında gözaltı kararı bulunduğu bildiriliyor. Operasyonun özellikle vakıf yönetim kurulu üyelerine yönelik olduğu bildiriliyor. Hakkında gözaltı kararı bulunan isimler şöyle: Önder Çelik, Hakan Kara, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Eser Yener, Müslüm Özışık, Turhan Günay, Nebil Özgentürk

CAN DÜNDAR İÇİN YAKALAMA KARARI

Gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında ise yurtdışında bulunduğu için yakalama kararı çıkarıldığı belirtiliyor.

GÖZALTINA ALINAN İSİMLER

Gözaltına alınan isimler ise şöyle; Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Kitap eki yöneticisi Turhan Günay, yazarlar Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Güray Tekin Öz ve Hakan Kara, Karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı yöneticilerinden Önder Çelik ve Bülent Yener ile avukatlar Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör.

Gözaltına alınanlar sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Vatan Caddesi'ndeki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü

2 KİŞİ YURTDIŞINDA

Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve İmtiyaz sahibi Orhan Erinç'in ise yaşı sebebiyle gözaltına alınmadığı öğrenildi. Hakkında gözaltı kararı bulunan Avukat Akın Atalay ve Yazar Nebil Özgentürk'ün yurtdışında olduğu tespit edildi.


BAŞSAVCILIK AÇIKLAMASI

Gazeteye yönelik operasyonla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bir açıklama yaptı. Yazılı olarak yapılan açıklamada, MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosunun talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliginin kararıyla arama ve gözaltı kararı verildiği belirtildi.

Soruşturma işlemlerine devam edildiği bildirilen açıklamada, "PKK/KCK ve FETÖ/ PDY terör örgütlerine muzahir olduklarına, 2 Nisan 2013 tarih ve 2013/4 sayılı yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı'mızca 'FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine Üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek " suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18 Ağustos 2016 soruşturma başlatılmıştır" denildi.

Açıklamada, "Soruşturma kapsamında alınan MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alınmış olup soruşturma işyerlerine devam edilmektedir" ifadeleri yer aldı.