Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarına yönelik sabah saatlerinde başlayan operasyonla ilgili Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Gazete İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç'ten bir açıklama geldi. Gazeteden 14 kişinin gözaltına alındığını belirten Erinç, gazeteciliğin bir suç olmadığını dile getirdi. Gazetenin açıldığından bu yana hiçbir hükümetin gazetesi olmadığını belirten Erinç, Cumhuriyet Gazetesi'nin hiçbir güç tarafından teslim alınamayacak gazetecilik inancıyla yayın hayatını sürdüreceğini kaydetti. Gazetenin FETÖ ve PKK ile suçlanması konusunda da açıklama yapan Erinç, hayret ve endişe ile karşılıyoruz şeklinde yanıt verdi.

"CUMHURİYET GÜCÜNÜ OKURDAN ALIR"

Cumhuriyet Gazetesi'nin ilk yayınından bu yana hiçbir hükümet ve partinin gazetesi olmadığını belirten Erinç açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Cumhuriyetin, Atatürk devrim ve ilkelerinin açtığı 'aydınlanma' yolunda, aklın bağnazlıktan, bilimin dinden bağımsızlaşması, laiklik ilkesinin toplumca benimsenmesi için çaba gösteren bir gazetedir. Gerçek budur ve bundan ibarettir. Cumhuriyet Gazetesi laik, demokratik ve sosyal hukuk devletinin vazgeçilmezliği ve insan haklarının korunması için gazetecilik çizgisinden hiç ödün vermemiştir. Demokrasinin savunuculuğunu yapan Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt bir gazetedir. Gücünü okurlarından alır. Cumhuriyet Gazetesi hiçbir güç tarafından teslim alınamayacak olan gazetecilik inancıyla yayın hayatını sürdürür ve sürdürecektir."

"FETÖ SORUŞTURMASINI HAYRETLE KARŞILIYORUZ"

İleri sürülen suçlamalara yanıt vermeyi dahi doğru bulmadıklarını, zul saydıklarını belirten Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Gazete İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, "Ancak bilinen bir gerçeği tekrarlayalım. Ülkemizde yıllarca Fetullah Gülen ve cemaat yapılanmasının Türkiye Cumhuriyeti için ne kadar büyük bir tehlike olduğunu, temel amacının laikliği ortadan kaldırarak Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkmak ve ele geçirmek suretiyle İslam devleti kurma çabalarının önlenmesi için yaptığı yayınların halkın gerçekleri öğrenmesi amacıyla yapıldığını herkes bilir. Aksi inkar edilemez nitelikte bu yayınlarla kamuoyunu bilgilendiren Cumhuriyet Gazetesi Vakıf ve Yönetiminin ve yazarlarının “FETÖ/PDY ile PKK/KCK terör örgütlerine" “müzahir" oldukları ve “üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işledikleri" iddiasıyla soruşturma başlatılmış olmasını hayretle ve endişeyle karşılıyoruz" diye konuştu.

"KABUL EDİLMESİ GÜÇ İDDİALAR"

"Basın özgürlüğü, laik, demokratik, sosyal hukuk devleti ilkeleri ve temel insan hak ve özgürlükleri, evrensel hukuk ilkeleri korunmalıdır" diyen Erinç açıklamayı şöyle sürdürdü: Terör örgütleri adına suç işlemek, 15 Temmuz darbe girişimini meşrulaştırma amacına yönelik yayın yapmak gibi inanılması ve kabul edilmesi güç iddialara dayalı yakalama/gözaltı/ el koyma işlemlerini kabul edilemez, hukuka aykırı işlemler olarak değerlendiriyoruz. Hukuk güvenliğini ortadan kaldırmaya yönelik işlemler kabul edilemez.

"SORUŞTURMALARA ALIŞIĞIZ"

Basın suçları nedeniyle açılan soruşturmalara alışık olduklarını söyleyen Erinç, "Haberler nedeniyle yazar ve muhabirlerimizin Basın Savcılığına çağrılarak ifadelerine başvurulmaları da çok doğaldır. Ancak bu kez Cumhuriyet Gazetesi Vakıf yöneticileri ve yazarları için uygulanan, sabah baskını şeklinde gerçekleşen yakalama/gözaltına alma/arama işlemleri söz konusudur. İfadelerine başvurmak için çağrıldıklarında her zaman gelebilecek olan Vakıf Yöneticileri ve Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni başta olmak üzere gazetemiz yazarları hakkında uygulanan bu işlemleri, Cumhuriyet Gazetesi'nin yayınına son verme girişiminin başlangıcı olarak görüyoruz. Böyle bir girişim hukuk güvenliğini, basın özgürlüğünü ortadan kaldırır" dedi.

"AMAÇ GAZETENİN YAYININA SON VERME"

Hukuki dayanağı bulunmayan ve gibi inandırıcılıktan uzak iddiaların Cumhuriyet Gazetesi'nin yayınına son vermek amacını taşıdığını iddia eden Erinç açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

" Basın özgürlüğüne ve halkın haber alma, gerçekleri öğrenme hakkına açıkça aykırıdır. Cumhuriyet Gazetesi hakkında başlatılan operasyonlardan ve Cumhuriyet Gazetesi'ni susturma çabalarından derhal vazgeçilmelidir. Cumhuriyet Gazetesi'nin, gazetemizin yayınına son verme çabalarını şiddetle kınıyoruz. Tam bir kesinlikle ifade edelim. Cumhuriyet Gazetesi hiçbir darbe döneminde, hiçbir güç tarafından nasıl teslim alınamadıysa, dün Fetullahçı savcı ve yargıçlarla ve onların emrindeki güçlerle nasıl mücadele ettiyse, bugün de nereden ve kimden gelirse gelsin her türlü baskıyla sonuna kadar mücadele edecek güçtedir. Mücadelemizin okurlarımızla ve dayanışmayla süreceğine inanıyoruz. Cumhuriyet Gazetesi'nin yöneticileri ve yazarları gözaltına alınmış olsa bile demokrasi ve özgürlük mücadelesini gazetemiz sonuna kadar sürdürecektir. Cumhuriyet Gazetesi'ni yalnız bırakmayan tüm okurlarımıza, demokrasiye ve Türkiye'nin aydınlık geleceğine olan inançlarıyla tüm baskılara karşı direnen Cumhuriyet Gazetesi ile dayanışma içinde bulunan herkese teşekkür ediyoruz."

"CEP TELEFONUMA EL KOYDULAR"

Evine gelen polislerin kendisi için bir gözaltı kararının olmadığı bilgisini verdiklerini söyleyen Orhan Erinç, "Evde arama yaptılar. Cep telefonumu, İpad'ı mı, kızlarımın laptoplarını aldılar" dedi. Erinç, gazetenin yarın her şeye rağmen çıkacağı bilgisini de verdi.