Baba Satılmış Kaya, oğlunun bir karıncayı dahi incitmeyecek yapıda olduğunu, arkadaşlarının ulusal basına yansıyan ifadeleri doğrultusunda harekete geçtiğini söyledi. Baba Kaya, Çankırı ve İstanbul savcılıklarına oğlunun ölümünün araştırılması ve ölümüne sebep olan komutanları hakkında suç duyurusunda bulunarak, oğluna şehitlik payesi verilmesini talep ettiğini söyledi. İstanbul Terör ve Örgütlü Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı, Kurtuluş Kaya’nın silah arkadaşları Kürşat Kulaoğlu, Hüseyin Palan, Abdullah Kıztanır ve İbrahim Nergiz ile sivillerden Aziz Mahmut Sekman’ın ifadelerini de ekleyerek soruşturma dosyasını 20 Ekim 2016 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı'na gönderdiği belirtildi.

Tanık ifadeleri doğrultusunda terhisine 12 gün kala Boğaziçi Köprüsü’nde, iddialara göre komutanlarının sivil halk üzerine ateş edilmesi emrine uymadığı gerekçesiyle öldürüldüğü ifade edilen Kurtuluş Kaya’nın şehit statüsüne alınıp alınmayacağı konusunda son kararı Milli Savunma Bakanlığı’nın vereceği belirtildi. Acılı baba Satılmış Kaya, oğlunun İstanbul Kuleli Askeri Lisesi Lojistik Destek Komutanlığı emrinde kantinci olarak görev yaptığını, arkadaşlarının da ifadeleri doğrultusunda komutanlarının emri ile Boğaziçi Köprüsü’ne götürüldüğü söyledi. Baba Kaya, şunları anlattı:

"3.5 aydır ne yaptığımı, nereye ayak bastığımı bilemiyorum. Oğlumun öldüğüne mi yanayım, 'Vatan haini' gibi damgalanmasına mı yanayım? Sayın Cumhurbaşkanımdan yardım istiyorum. Oğlum komutanlarının emri ile diğer askerler gibi köprüye götürüldü. Silahının hiç ateşlenmediği ve emniyette olduğu arkadaşlarının ifadelerinde var. Komutanının halk üzerine ateş emrine riayet etmediği için öldürüldüğünü arkadaşları da söylüyor. Sivil vatandaş da bu konuda benzer ifadeler veriyor. Ben oğluma ve ailemize iade-i itibar istiyorum. Milli Savunma Bakanlığı'ndan bu konuda bir an önce şehitlik unvanının verilmesini talep ediyorum."