15 Temmuz darbe girişimi sonrası Meclis'te oluşturulan Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, bazı isimleri davet ederek konuyla ilgili bilgilerini dinlemeye devam ediyor.

Daha önce Eski Genelkurmay Başkanı Hilme Özkök ve Işık Koşaner'i de dinleyen komisyon üyeleri, Genelkurmay eski Başkanlarından Necdet Özel'e de davet gönderdi. Ancak çağrıya bir mektupla yanıt veren Özel, "Komisyonunuzun çalışmalarına katkıda bulunabilmem için konuyla ilgili olarak tüm sorularınızın tarafıma lütfedilip yazılı olarak bildirilmesi halinde yanıtları komisyonunuza takdim edeceğimi bilgilerinize sunarım" dedi.

Özel'in bu yanıtı ise komisyonda tartışmalara neden oldu.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray,  "Necdet Özel, belki de Türkiye'de yargılanacak bir isim, buraya gelmemesini protesto edelim. Bu birikimin en çok yaşandığı dönem Necdet Özel'in dönemi ve kendisine verilen, bir listeyi gayriciddi bir tutumla yeteri şekilde işleme sokmamış gözüküyor. Yani hükümet tarafından kendisine bir liste verildiği söyleniyor, o da efendim havale ediyor bilmem kime, o da 'Efendim bir şey yok' deyince, 'Tamam o zaman bir şey yok' deyip ortaya çıkıyor. Bu bir sorumsuzluk. Buraya gelmemesi halinde kamuoyu önünde kendisini en azından suçlarız. Necdet Bey bir işbirlikçilikle filan suçlanıyor, bu çok önemli. Necdet Özel'in gelmesi için siyasi baskı da yapacağız." şeklinde konuşurken AKP'li İstanbul Milletvekili Hüseyin Kocabıyık da "Bu doğru Başkanım (Komisyon Başkanı Reşat Petek'e), siyaseten aklanması için Necdet Özel'in gelmesi lazım." şeklinde konuştu.

AKP Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Necdet Özel'in gelemeyeceğini ancak bütün sorulara cevap verebileceğini yazdığını hatırlatarak, bir kez daha çağırırız derken, "CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğadu da Görevi ihmal ve suiistimalden biz komisyon olarak suç duyurusunda bulunalım. Bunun bir müeyyidesi olmalı, yazık yani. Biz Necdet Paşa'ya burada haksızlık edecek değiliz, kaba davranacak değiliz." şeklinde yanıt verdi.

MHP Manisa Milletvekili Mehmet Erdoğan da "Araştırma komisyonundan Necdet Özel'in niçin kaçtığını anlamak mümkün değil. Dinlenmesi çok önemli. Komutanlar istifa ediyor, geriye kalan Özel Genelkurmay Başkanı oluyor. Birtakım iddialar var. Özel döneminde de hükümetten bazı talepler geliyor ve onun sümen altına ittiği söyleniyor. Bunların açığa kavuşması için bilgi vermesi lazım." sözleriyle eleştiride bulundu. (Hürriyet)