Genelkurmay'ın eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, 15 Temmuz darbe girişimi komisyonunda soruları yanıtladı.

Bugüne kadar konuyla ilgili görüşlerini net bir ifade ile belirttiğini söyleyen Başbuğ, komisyona gitme gerekçesini yüce divana duyduğu saygı ve düşüncelerinin TBMM'nin kayıtlarına girmesine verdiği önem olarak açıkladı. Soru sormadan önce komisyonu uyaran Başbuğ, kendisinin partilerüstü ve devlet adamı niteliğine sahip olduğunu söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan'ın "Acaba muhafazakâr ve Atatürkçü gençler ya da Silahlı Kuvvetler mensupları atılırken FETÖ’cüler mi muhafaza edilmiş oldu bilinmeden? Çünkü misafir ettiğimiz yine bir eski Genelkurmay Başkanımız, ‘TSK dine soğuk durmuştur’ gibi bir ifade kullandı." sorusunu sorduğu komisyonda CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın da kimsenin öyle bir ifade kullanmadığını söylerek yanıt verdi.

AK Partili Kan ise bu sözlerin tutanaklarda olduğunu söyledi. Bunun üzerine araya giren komisyon başkanı Reşat Petek 'Arkadaşlar' diyerek uyardı.

Başkan Petek'e tartışmalar konusunda uyarıda bulunan Başbuğ, "Sayın Başkan, benim olduğum yerde lütfen tartışmalar olmasın. Yoksa tahammül edemem, müsaadenizi... Mahkemeyi bile terk etmişimdir yani." şeklinde konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun "2007’ye ‘tam ittifak dönemi’ dediniz. 27 Nisan e-muhtırasıyla ilgili Işık Koşaner bir arkadaşımızın sorusuna ‘Bizim bilgimiz yoktu’ dedi. İki: Dolmabahçe görüşmesiyle ilgili bilginiz var mı?" şeklindeki sorusuna 'Bu mu sorunuz?' diye yanıt veren Başbuğ'a Tanrıkulu da 'evet' diyerek cevap verdi.

Bunun üzerine bu sorunun 15 Temmuz'la ne alakası olduğunu soran Başbuğ'a Tanrıkulu 'Cemaatin güçlendiği' şeklinde yanıt verdi.

Başbuğ ise bu soruya "Yani, 27 Nisan bildirisini Genelkurmay Başkanı’na Fetullah terör örgütü mü yazdırdı?” diyerek yanıt verdi. (Hürriyet)