DHA'nın ulaştığı sıkıyönetim mahkemeleri hakim ve savcı atama listesinde, darbenin planlayıcıları arasında yer alan Albay Muharrem Köse'nin bir süre önce görevden alındığı Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği'ne yeniden getirileceği, ayrıca tüm sıkıyönetim mahkemelerinin de tek kendisine bağlı olacağı öğrenildi.

Geçen cuma akşamı 'Yurtta Sulh Komitesi' olarak harekete geçen askerler, darbe girişiminde bulundu. Ankara ve İstanbul başta olmak üzere kendilerine bağlı kişilerin etkin oldukları illerdeki birliklerde görev yapan bazı askerler de darbe girişimlerine destek verdi. Ancak gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla vatandaşların alanlara çıkıp direniş göstermesi, gerekse de toplumun hemen her kesiminden gelen tepkilerle, darbe başarısızlıkla sonuçlandı. Üst rütbeli askerler başta olmak üzere binlerce kişi gözaltına alındı.

SIKIYÖNETİM MAHKEMELERİ KURACAKLARMIŞ

Darbeyi planlayan 'Yurtta Sulh Komitesi'nin, bunda başarılı olmaları durumunda yönetimlerinin en önemli ayağını oluşturacak olan yargı sistemi içinde hazırlıklarını tamamladıkları ortaya çıktı. Darbe komitesinin hazırladığı Sıkıyönetim Mahkemeleri hakim ve savcı atama listesine DHA ulaştı.

Planlamaya göre darbenin en tepe isimlerinden birisi durumundaki Albay Muharrem Köse'nin, bir süre önce görevden alındığı Genelkurmay Adli Müşavirliği'ne yeniden atanması kararlaştırıldı. Tüm ülkede kurulacak sıkıyönetim mahkemeleri de yine Muharrem Köse'ye bağlı olması planlandı. 203 hakim ve savcının isminin bulunduğu liste incelendiğinde ise darbecilerin, cemaate yakın kişileri, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere belirli bölgelerde kurulacak mahkemelerde görevlendirecekti. Darbeciler cemaate yakın olmadığını düşündükleri hakim ve savcıları ise pasif görev anlamı taşıyan Genelkurmay başkanlığı emrine vermeyi kararlaştırdıkları belirlendi.

LİSTEYE GÖRE DE GÖZALTILAR OCALAK

Gözaltına alınan askerlerin evrakları arasında çıkan bu belge, askeri yetkililerce, soruşturmayı sürdüren emniyet görevlilerine ulaştırıldı. Belgenin incelenmesinden sonra burada isimleri yazılı olan askeri hakim ve savcılar içinde, soruşturma sürecinin yapılacağı açıklandı. Bundan sonra da listedeki isimler için de gözaltı işleminin uygulanacağı öğrenildi.