Ödemiş Belediyesi Deneme ve Bilim Merkezi, faaliyetleriyle göz dolduruyor. İki yıl önce Ulus Meydanı'nda Şehir Kulübü'nün yanında açılan iki katlı Bilim Merkezi öğrencilerin vazgeçilmez duraklarından biri haline geldi. 52 deney istasyonunun bulunduğu merkezde, kaldıraçlar, aynalar, elektrik devreleri, güneş enerjili araçlar, lokomotifler, plazma küreleri, optik setler ve manyetik aletler bulunuyor. İzmir ve ilçeleri dışında, Aydın, Nazilli, Manisa, Kuşadası, Salihli'den gelen öğrencilerle bölgenin adeta bilim merkezi haline gelen kurum, çevre köy ve kasabalardan da gelen öğrencilerin eklenmesiyle Ege'de isminden çokça söz edilen bir merkez haline geldi. 
TÜBİTAK'tan hibe olarak farklı zamanlarda alınan 90 bin adet Bilim Teknik, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik dergisi öğrencilere dağıtıldı. Bu dergiler ayrıca, belediye araçlarıyla çevre köy ve kasaba okullarına gönderildi. Açıldığından beri her geçen gün ziyaretçi sayısı artan merkezin ilk yıl ziyaretçi sayısı 11 bin oldu. Ardıdan açılan yaz okulları, öğretmen seminerleri ve gezilerle bu sayı giderek arttı ve iki yılda toplam ziyaretçi sayısı 30 bini buldu.

Efi Robot ilgi odağı

Bilim Merkezi'nde bulunan Efe Robot her yaştaki ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi. Harmandalı müziğinin yanında basit bir kumanda sistemi ile çalışan robot programlanabilir olduğu için yeni birçok harmandalı figürünü de sergileyebiliyor. Harmandalı müziğinin çalmasıyla oyuna başlayan robota öğrenciler tempo tutarak eşlik ediyor.
Biyoloji Öğretmeni Reşat Berk Bayar, 2011 yılı Şubat ayında açılan merkezde koordinatör Vedat Serim, Kimya Öğretmeni Seval Korkmazer ve kendisinin görev yaptığını söyledi. Merkezi açıldığı günden beri 30 bini aşkın kişinin ziyaret ettiğini ve bunların çoğunluğunu öğretmen ve öğrenciler oluşturduğunu kaydeden Bayar, "Öğrencilere buradaki deney düzeneklerini tanıtıyoruz. Ama en çok ilgi çeken yine herkesin bildiği Harmandalı oynayan efe robotumuz. Efe robotumuz ne zaman harmandalı oynamaya başlasa öğrencilerimizde hemen tempo tutuyor" dedi. Bilim Merkezi'nde 52 adet deney istasyonu ile kimya ve biyoloji laboratuvarları bulunduğunu dile getiren Bayar, "Burada öğrenciler Fen derslerinde öğrendikleri konuların uygulamalarını öğretmenler eşliğinde yapabiliyorlar. Merkezimiz Pazar günleri hariç 08.00- 17.00 arası açıktır. Bilime meraklı olan herkesi merkezimizi görmeye bekliyoruz" dedi.