Kalay ve 5 öğretmenin hazırladığı 'Küçük Adımlar Mutlu Yarınlar Projesi', Güney Marmara Kalkınma Ajansı'ndan (GMKA) 100 bin liralık destek aldı. Fen laboratuvarını modernleştiren, bilişim sınıfına 15 yeni bilgisayar kazandıran, kütüphane oluşturan, sınıflara 15 projeksiyon makinesi alan Müdür Kalay, hedefinin, okuldaki 34 öğretmeni, Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki okullara gönderip, oradaki sistemden yararlanmalarını sağlamak ve edindikleri bilgileri öğrencilere aktarmaları olduğunu söyledi.

Pamukçu Mebruke Hakkı Kabakçı İlköğretim Okulu'nda geçen 18 Temmuz'da göreve başlayan okul müdürü Halil Yıldırım Kalay, önceki yıllara göre okula kayıt oranının düşmesinin nedenlerini ortaya çıkarmak için öğrenci velileri görüşmelere başladı. Pek çok velinin, okuldaki araç gereç eksikliği nedeniyle çocuklarını beldeye 13 kilometre uzak olan Balıkesir'deki okullara göndermek istediğini öğrendi. Okuldaki eksikliklerin bilincinde olan Kalay, sorunu çözmek için çare aramaya başladı. Sonunda Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın mali destek, teknik destek ve doğrudan faaliyet desteği programlarıyla Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde ekonomik ve sosyal kalkınma projelerine verdiği destekten yararlanmayı planladı. Okuldaki öğretmenler, Bircan Deringöl, Handan Çobanoğlu, Evren Erakçora, Derya Akpınar ve Tuğba Mutlu ile GMKA'ya, 'Küçük Adımlar Mutlu Yarınlar Projesi'ni sundu.

GMKA, Projeyi onaylayınca Mebruke Hakkı Kabakçı İlköğretim Okulu'nun kaderi değişti. Proje kapsamında, bilişim teknolojileri sınıfının fiziksel yapısı düzenlendi, 15 yeni bilgisayar alındı. Öğretmen çalışma odası düzenlendi, masalara internet bağlantısı sağlandı. Yeni kütüphane oluşturuldu, Türkçe öğretmenlerinin önerisi ile 1500 liralık yeni kitaplar alındı. 13 sınıfa projeksiyon cihazı alındı. Okuldaki hijyen gözönüne alınıp, zemin yıkama makinesi temin edildi. Sosyal ve kültürel aktiviteler gözönüne alınarak, 16 kişilik folklör ekibi kuruldu ve kostümleri sağlandı. Yaşamı boyunca Pamukçu Beldesi'nin dışına çıkma olanağı bulamayan çalışkan öğrenciler, İstanbul, Ankara ve Çanakkale'ye götürüldü, tarihi ve kültür değeri taşıyan alanları görüp incelenmesi sağlandı.

Özel okul gibi olduk

Mebruke Hakkı Kabakçı İlköğretim Okulu Müdürü Halil Yıldırım Kalay, yaptıkları çalışmalarla özel okulları kıskandıracak seviyeye geldiklerini söyledi. Okula ilk geldiği gün yaptığı incelemeden sonra küçük değişikliklerle büyük işler yapılabileceğine inandığını vurgulayan Kalay, şunları anlattı:

"Okulumuzda büyük eksiklikler vardı. Pek çok veli çocuğunu, okulumuza kaydettirmeyip Balıkesir'e gönderiyordu. Nedenini sorduğumda, 'Sizde bir şey yok ki. Size neden göndereyim?' yanıtını veriyordu. Haksız sayılmazlardı. Okulun eksiklikleri çoktu. Öncelikle eğitimde fırsat eşitliği sağlanmalıydı. Mebruke Hakkı Kabakçı İlköğretim Okulu, Balıkesir'in en büyük taşıma merkezi. 15 değişik çevreden 317 öğrenci geliyor. Biz, ben de dahil 35 öğretmen, iki ana sınıfı, iki özel alt sınıf, sekiz derslik, orta bölümde ise 11 sınıf ile hizmet vermeye çalışıyoruz."

GMKA'nın projeye destek vermesi ile harekete geçtiklerini ve büyük yol aldıklarını ifade eden Kalay, "Başarımızda, Pamukçu Belediyesi'nin büyük desteğini aldık ve bize paydaş kurum oldu. Şimdi Özel okulları kskandıracak bir okulumuz var. Bilişim teknolojileri sınıfında öğrencilerimiz bilgisayarın başına sırayla oturuyordu. Şimdi her öğrenciye bir bilgisayar var. Okulun fizik yapısında büyük değişiklikler oldu. Laboratuvarlarımızda, mikroskoptan, iskelete her şey var. Yapılan değişikliklrden sonra önümüzdeki eğitim öğretim döneminde, 15 taşıma merkezinin sayısı 20'ye, taşınan öğrenci sayısı da 317'den 380'e yükselecek. 491 olan öğrenci sayısı da bir hayli yükselecek. Buna rağmen hala eksikliklerimiz var. Önümüzdeki yıl hedefim, Comenius projesi kapsamında, okulumuzdaki öğretmenleri Avrupa ülkelerine göndermek. Öğretmenlerimiz oradaki okulları görüp inceleyecek. edindikleri bilgileri hem bizlere hem öğrencilere aktaracak" diye konuştu.