Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle haklarında dava açılan aralarında dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de bulunduğu 8 askerin yargılanmasına devam edildi. Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki davanın 17. duruşmasında karar çıktı. Duruşmaya Dink ailesinin avukatları Ergin Cinmen ve İsmail Cem Halavut ile sanık Albay Ali Öz’ün avukatı Ali Sürmen ile astsubaylar Okan Şimşek ve Veysel Şahin’in avukatı Nurhayat Bayraktar katıldı.

2. Sulh Ceza Mahkemesi ve Çocuk Mahkemesi tarafından ortak kullanan salonda Çocuk Mahkemesi’nin duruşması devam ettiği için 2. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Bayram Temiz’in makam odasında yapılan duruşmada, sanık Ali Öz’ün avukatı Ali Sürmen, kovuşturmanın soruşturmanın genişletilmesi konusunda mahkemeye verdikleri dilekçeye ilişkin kararın ardından esasa ilişkin savunmasını yapacağını dile getirdi.

Dink ailesinin avukatı Ergin Cinmen ise dosyanın tekamül ettiğini belirterek, kovuşturmanın genişletilmesi talebinin reddini talep etti. Taleple ilgili kararını açıklayan mahkeme başkanı ise doysa kapsamına göre gerek olmadığından ve dosya tekamül ettiğinden kovuşturmanın genişletilmesi talebini reddetti.


"MÜVEKKİLİMİN GÖREVİNİ İHMAL ETTİĞİ SÖYLENEMEZ"


Esas hakkındaki savunmasını yapana Ali Öz’ün avukatı Sürmen, müvekkilinin görevi ihmalden değil, adli görevi ihmalden yargılandığını belirterek, "Kendisine tevdi edilen idari görevin irdelenmesinde ise normalde istihbarat elemanları tarafından görev sonuç raporu düzenlendiği taktirde aktarılır ve buna istinaden de haber kayıt formu düzenlenir. Olayımız da ise istihbari bilgi verdiği söylenen Coşkun İğci, kayıtlı istihbarat elemanı değildir. Bu konuda kendisine tevdi edilen herhangi bir görev yoktur. Hal böyleyken kendisinden alındığı iddia edilen istihbaratın sözlü olarak söylenmiş olması bir anlam ifade etmez. Kaldı ki başlangıçta sözlü olarak söylendiği de iddia edilmemiştir. Dolayısıyla her ne zaman ki görevli istihbarat elemanları göre sonuç raporu düzenlemişler, bunu bildirmişler, buna istinaden de bildirdikleri tarihte haber kayıt formu düzenlenerek gönderilmiştir. Daha önceden böyle bir görev sonuç raporu düzenlenmediğinden müvekkilimin de görevinde ihmal ettiği söylenemez. Bu nedenle beraatine karar verilmesini talep ediyorum. Mahkeme aksi kanaatte ise müvekkilim hakkında verilecek cezanın hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasını talep ederiz." diye konuştu.

Diğer sanıkları Okan Şimşek ve Veysel Şahin’in avukatı Nurhayat Bayraktar da esas hakkındaki mütaalasında, "Müvekkillerim üzerlerini görevleri yapmışlardır, herhangi bir ihmal söz konusu değildir. Öncelikli olarak sanıkların beraatini, mümkün olmadığı taktirde lehe olan hükümlerin uygulamasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.