Olay dün saat 19.30 sıralarında Gaziosmanpaşa Şemsipaşa Mahallesi 34. Sokak No:8 Daire 1 'de meydana geldi. İddiaya göre anne Hamide Özyapı (34) ile çocukları Gülay (16), Filiz (13), Kamil (11) ve Yusuf'tan (9) haber alamayan yakınları olayı baba Hüseyin Özyapı'ya bildirdi. İşten eve gelen baba içeri girdiğinde büyük şok yaşadı. Eşi ve çocuklarının yerde hareketsiz yattığını gören baba durumu hemen sağlık ekiplerine bildirdi. Ancak sağlık ekipleri yoldayken anne ve 4 çocuğu komşuların araçlarıyla çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Özel Duygu Hastanesi'ne kaldırılan Gülay, Filiz ve Kamil Özyapı ile Özel Bilge hastanesine kaldırılan anne Hamide Özyapı ile 9 yaşındaki Yusuf'un hayatını kaybettiği belirlendi. İhbar üzerine eve ve hastanelere polis ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri evdeki yoğun gaz kokusu nedeniyle İGDAŞ ekiplerine bilgi verdi. İGDAŞ ekipleri binanın doğalgazını kesti. Olay yeri inceleme ekipleri evde detaylı inceleme yaptı. Olay sonrası eve gelerek emniyet yetkililerinden bilgi alan CHP İstanbul milletvekili Aykut Erdoğdu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğdu "Bartınlı bir aile olduğu söylendi emniyet yetkililerince. 4 çocuk ve annesi apartmanın en alt katında çok yoksul biri. Doğalgaz sobası var evin içinde. Ama asıl sorun zannediyorum mutfakta bulunan şofbende çıkmış. Tahliye menfezleri yok. Evde hala koku var. Emniyet ve İGDAŞ yetkilleri havalandırırken bizim bile genzimiz yandı. Üzücü olan çok ciddi yoksulluk var. Ne yazıkki bu ölümler yoksulları bulmaya başladı. Bölgemizde 3. doğalgaz faciası. Gerek belediye gerek enerji bakanlığı yetkillerinin bir önlem alması gerekiyor. Çünkü bu eve her ay fatura bırakılıyor. Aslında fatura bırakılırken bir gözle kontrol yapılsa bu olay olmayabilir. Çünkü orada menfez olmadığı belli. Hatta bu eve nasıl abonelik verilmiş bunu da tartışmamız lazım. Bizim ülkemizde can bu kadar ucuz olmamalı. Doğalgaz yetkilleri gerçekten oturup düşünmek zorunda. Bundan sonra her ay yoksul semtlerde fatura gönderdikleri evlere bir baksınlar durum nedir diye. Umarım bu son facia olur. Çok üzgünüz" diye konuştu.

"BU ŞEKİLDE KAZAYLA CİNAYET ARASI ÖLÜMLER ÇOK ARTTI"

Milletvekili Erdoğdu, denetim ve hukuki yaptırımlarla ilgili bir soruya "Gaz dağıtım şirketlerinin çoğu özelleşti. Denetim maddesi var ama mühim olan uygulamalar. Burada hukukun çalışması lazım. Burada gaz dağıtım şirketi sorumlu olan, kimseyi suçlamıyorum ama burada 5 can gitti. Evde bir ihmal var. Aile yoksul bunu göremeyecek durumda olabilir. Ama gaz şirketi fatura bırakırken bir kez de bakın. EPDK'nında insiyatif kullanması lazım. Taner bey'in de benim kadar yüreği yanacak. Yenileri yanmasın. 4 çocuk var burada.

Genel başkan ve genel sekreterimize konuyla ilgili bilgi verdim. Meclis araştırması, önergesi bu konusunda çalışmamazı gerektiğini söylediler. Önce yetkillerle konuşalım tam bilgiyi alalım. Sonra gerekli şeyleri yapalım. Bu şekilde kazayla cinayet arası ölümler çok arttı" şeklinde konuştu.


CENAZALER ADLİ TIP KURUMUNA KALDIRILDI


Hamide Özyapı ile Yusuf'un cenazeleri Özel Bilge Hastanesi'nden, Gülay, Güliz ve Kamil Özyapı'nın cenazeleri Özel Duygu Hastanesi'nden cenaze nakil aracıyla alınıp saat 00.30 sıralarında Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Baba Hüseyin Özyapı cenazeler araca konurken gözyaşlarına boğuldu. Olayla ilgili başlatılan soruşturma devam ediyor.

İGDAŞ'TAN AÇIKLAMA: KAÇAK BAĞLANAN ŞOFBEN ZEHİRLENMEYE SEBEP OLDU


İGDAŞ'tan ta olaya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi: 187 Doğalgaz Acil Hattı'na gelen ihbar üzerine olay yerine giden İGDAŞ ekiplerinin yaptıkları ilk incelemede doğalgaz tesisatına İGDAŞ'ın bilgisi dışında bacalı şofben bağlandığı ve şofbenin baca bağlantısının hermetik şofben gibi mutfak camından dışarı verilmek suretiyle uygunsuz bir şekilde yapıldığı tespit edilmiştir. Ortamda yüksek oranda karbonmonoksit gazı ölçülmüştür. Zehirlenmeye kaçak olarak bağlanan şofbenin bacasından sızan karbonmonoksit gazının sebep olduğu tahmin edilmektedir. Ölümler ile ilgili kesin sonuçlar olay yeri inceleme ekiplerinin detaylı araştırmaları sonucunda ortaya çıkacaktır. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyoruz.