İzmir Tabip Odası (İTO) karakolda feci şekilde dövüldüğü kamera görüntüleri ile ortaya çıkan Fevziye Cengiz'in vücudundaki işkence izlerini raporuna almayan doktor Arpat Kandemir'e "uyarı" cezası vermekle yetindi. Disiplin tüzüğünde "işkenceyi gizleme" suçuna "meslekten geçici men" cezası öngörüldüğünü belirten Cengiz'in avukatları ise karara itiraz edecek.

Feci dayak görüntülerinin VATAN tarafından ortaya çıkarılmasından sonra, Kandemir'in mağdur kadını muayene ederken "kapıyı kapatmadığı ve polislerin görebileceği ve duyabileceği şekilde muayene ettiği, Cengiz'in dövüldüğünü söylemesine rağmen bu şikayeti raporuna yazmadığı, işkence bulgularını raporuna eksik geçirdiği" ortaya çıkmıştı. Buna rağmen İTO Yönetim Kurulu Kandemir hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar vermişti.

Savcılığa bildirmedi

Cengiz'in avukatlarının itirazı üzerine bu karar İTO Onur Kurulu tarafından kaldırıldı. Onur Kurulu kararında, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erdem Özkara tarafından hazırlanan soruşturma raporuna yer verildi. Kararda Kandemir'in, "Fevziye Cengiz'in dövüldüğünü söylemesine ve buna ilişkin bulgular olmasına rağmen, işkence iddiasını içeren raporu kapalı bir zarfa koyarak savcılığa bildirmediği, muayenenin temel bileşenlerini eksik yaptığı, kayıt ve belgelemede belirgin şekilde yetersiz kaldığı ve tıbbi belgelemenin minimum standartlarına uymadığı" tespitleri yapıldı. Buna rağmen Kurul, Kandemir'e "Adli vakaların muayenesinde ve rapor tanziminde gerekli özeni göstermemek" suçundan para cezası verdi, bunu da daha önce hiç ceza almaması nedeniyle "uyarı" cezasına düşürdü.

Karara itiraz edilecek

Cengiz'in avukatı Hanife Yıldırım, Türk Tabipleri Birliği Disiplin Tüzüğü'nde "meslekten geçici men" cezası öngören "işkence bulgularının tespitinde gerçeğe aykırı rapor düzenlemek" suçundan ceza verilmesi talebiyle karara itiraz edeceklerini söyledi.

İzmir Emniyeti de Emniyet

Disiplin Tüzüğü'nde işkence yapan polislere "meslekten ihraç" öngörülmesine rağmen, Cengiz'i dövdükleri için işkenceden yargılanan 2 polise aylık 30 TL'den toplam 360 TL maaş kesintisi anlamına gelen "bir yıl kademe ilerlemesinin durdurulması" cezası vermiş ve ödüllendirir gibi İstanbul'a atamıştı.