DES Genel Başkan Avcı, İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası dolayısıyla sendika genel merkezi toplantı sonunda açıklam yaptı. Türk eğitim sisteminde son birkaç yıldır geliştirme yönünde önemli adımlar atılmaya başlandığını kaydeden Gürkan Avcı, "Fakat çok mühim bir husus var ki o da; siz ne kadar değiştirme ve geliştirme yaparsanız yapın öğretmeni geliştiremezseniz başarılı olamazsınız. Eğitim reformlarında arz/talep dengesini gözetmezseniz yine başarılı olamazsınız. Öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına kör bakan, onların kavrayış ve desteğinden uzak hiçbir reform istenilen verim ve geri dönüşe ulaşamayacaktır" dedi. 
Türkiye'de siyasilerin kötü alışkanlıklarından birisinin de çözemedikleri ülke sorunlarını eğitime havale etmek olduğunu belirten Avcı, "Bu yüzdendir ki baskıcı, yasakçı ve çarpık eğitim sisteminin ördüğü duvarlara çarpa çarpa tükenen öğretmenler vardır. Bu yüzdendir ki teoremler, kronolojiler, gramerlerle dolu bir fanusun içinde yaşamaya zorlanan öğrenciler vardır. Bu yüzdendir ki kendisinden özür dileyeceği bir nesli yetiştiren anne babalar vardır" dedi.

İşbirliği kurulmalı

Okulların toplum yararına merkezler haline gelmesi gerektiğini kaydeden DES Genel Başkanı, "Okullar sivil toplum ile daha yakın işbirliği ve ortaklık kurmalıdır. Okullar genç ve yaşlı bütün vatandaşların, nitelikleri ve değerlerinin geliştirilmesine katkı sunmalıdır. Okullar demokratik eğitimle yeni düşünme tarzı ve uygulamalara katalizörlük yapabilmelidir. Okullar ve öğretmenler geleneksel öğrenci katılımıyla sınırlı geleneksel öğretim anlayışlarının ötesine geçmelidir. Demokratik öğrenim ve yaşam tarzı için yeni bir gündem oluşturulmalıdır. Öğrenciler, gençler ile yetişkinlerin toplumdaki hak ve sorumluluklarını üstlenerek ve kullanarak demokratik yaşama etkin biçimde katılma konusunda daha donanımlı hale gelmesini amaçlayan bir dizi uygulama ve etkinlik planlamalıdır" şeklinde konuştu.